Σενάρια τετελεσμένων καταστάσεων στο παραπέντε της κάλπης
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Σενάρια τετελεσμένων καταστάσεων στο παραπέντε της κάλπης

Η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – γνωστή και ως Υπερταμείο.

 Πιο συγκεκριμένα, η μετοχική σύνθεση της ΕΥΔΑΠ όπως θα μπορούσε κανείς πολύ εύκολα να διαπιστώσει ανατρέχοντας στο site της εισηγμένης εταιρείας «το σύνολο (100%) των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ κατέχεται από την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.), η οποία ελέγχει πλέον άμεσα τα δικαιώματα ψήφου 53.250.001 μετοχών (50%+1 μετοχή) και έμμεσα τα δικαιώματα ψήφου 12.069.739 μετοχών (11,33%) μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Επομένως, το συνολικό ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου (άμεσα και έμμεσα) της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. ανέρχεται σε 61,33%».

Η λεπτομερής αναφορά στα μετοχικά της ΕΥΔΑΠ έχει την αξία της – και αυτό γιατί καμία απόφαση για τις κινήσεις της ελεγχόμενης από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ εισηγμένης εταιρείας δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι έξω και πέρα από την συγκυρία των ημερών, δηλαδή το τελευταίο μέρος της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Με άλλα λόγια, κανείς – ούτε από την πλευρά των βασικών μετόχων, ούτε από την πλευρά της διοίκησης της εταιρείας- δεν νομιμοποιείται πολιτικά να σπεύδει στο παραπέντε της κάλπης και της επιλογής των πολιτών να προκαταλάβει καταστάσεις…

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ στις 31 Μαΐου 2019 – αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές- όρισε γενική συνέλευση μετόχων για τις 26 Ιουνίου 2019. Δηλαδή σε κάθε περίπτωση μέσα σε προεκλογική περίοδο… Γιατί τόση βιασύνη; Και όχι μόνο για τον ορισμό της γενικής συνέλευσης των μετόχων μέσα σε προεκλογική περίοδο αλλά και για την επιλογή θεμάτων της ημερήσιας διάταξης όπως η εκλογή νέων μετόχων του Δ.Σ από τον μέτοχο της πλειοψηφίας ( δηλαδή τα ταμεία και τα υπερταμεία… με κύρια ευθύνης της διευθύνουσας συμβούλου κας Ουρανίας Αικατερινάρη).
Όποιος σέβεται την δημοκρατική νομιμότητα αλλά και την ηθική διάσταση της διακυβέρνησης οφείλει με προσωπική ευθύνη να διακόψει άμεσα κάθε απόπειρα να «κλείσουν» ζητήματα για τα οποία υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις από την νικήτρια πολιτική δύναμη των ευρωεκλογών.

Τα όσα συμβαίνουν στην ΕΥΔΑΠ δεν είναι ένα απλό, μεμονωμένο περιστατικό. Η αιφνίδια παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΑΘ ( το νερό της Θεσσαλονίκης), οι πρωτοβουλίες στο κενό του επικεφαλής της ΔΕΗ κα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι από την πλευρά κυβερνητικών και κομματικών δυνάμεων εκπορεύονται την τελευταία ώρα εκβιαστικά σενάρια που πλήττουν περαιτέρω το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών σε αυτόν τον τόπο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK