Τι μέτρησε στις εκλογές στην Ισπανία
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Τι μέτρησε στις εκλογές στην Ισπανία

Ο Pedro Sánchez, ο νικητής των εκλογών για τα δύο σώματα (Βουλή και Γερουσία) του Ισπανικού Κοινοβουλίου της περασμένης Κυριακής δεν είχε περάσει καν την πόρτα του σχολείου όταν έγιναν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο. Το 1977 ήταν μόλις 5 ετών. Σήμερα, στα 47 του είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ισπανική πολιτική σκηνή, έχοντας συμβάλει και εκείνος με τον τρόπο του στην ανασύνθεση του χάρτη των πολιτικών δυνάμεων. 

Κρατώντας την κληρονομιά δύο παλαιών ηγετών του κόμματος PSOE και πρώην πρωθυπουργών που διακρίθηκαν για το μεταρρυθμιστικό τους πρόγραμμα, του Felipe González και του José Luis Rodríguez Zapatero ο Sánchez κατάφερε να κερδίσει με τις πρωτοβουλίες του και την Πρωθυπουργία αλλά και να πείσει το εκλογικό ακροατήριο σε εθνικό επίπεδο για το ποιοτικό αποτέλεσμα της διακυβέρνησης του.

Διαβάζοντας τα αποτελέσματα έγραψα και ανέβασα μια ανάρτηση στο fb: « (…)με το βλέμμα στην Ιστορία, την ιδιαίτερη πολιτική παράδοση αλλά και τις μικρές λεπτομέρειες των Περιφερειών με τα εθνοτικά κόμματα- θα έλεγα με πολύ προσοχή ότι εκείνο που φαίνεται να μέτρησε στις επιλογές των εκλογέων ήταν η δυνατότητα κυβερνησιμότητας και πάντα με κριτήριο, την προηγούμενη εμπειρία της διακυβέρνησης.

Τόσο η ψήφος διαμαρτυρίας όσο και η λεγόμενη εναλλακτική ψήφος φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν.

Η κεντροαριστερά του PSOE φαίνεται πως έπεισε το εκλογικό ακροατήριο για τα έργα των ημερών της διακυβέρνησης της. Από την άλλη, οι δισταγμοί των Κεντρώων Ciudadanos και η υπερβολική διάθεση για διακριτότητα και αποστασιοποίηση έναντι των Κεντροαριστερών του PSOE φαίνεται ότι είχαν αντίκτυπο στην εκλογική τους επίδοση. Αν και η άνοδος του 2,68 % για τα ισπανικά δεδομένα δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα…

Με άλλα λόγια, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στο Κέντρο του πολιτικού συστήματος που δημιουργεί προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης σταθερότητας που είναι το πρώτο και βασικό ζητούμενο της ανάπτυξης. Ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον μεταφέρεται από τις Περιφέρειες σε Εθνικό επίπεδο. Δείτε τα αποτελέσματα στην Καταλονία που δείχνουν μια κόπωση …».

Και κατέληγα ως εξής: «Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία που χρειάζεται να κρατηθούν είναι η ποιότητα της διακυβέρνησης και τα αποτελέσματα που εκείνη γεννά και προσλαμβάνονται από το εκλογικό ακροατήριο αλλά και η δυνατότητες της κυβερνησιμότητας μέσα από συνεργασίες μακροπρόθεσμου ορίζοντα».

Όποιοι επιθυμούν να διαβάσουν κάτι περισσότερο για τις Ισπανικές εκλογές: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6528620732472270848/
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network