Ο Φλόρεντς και η πραγματική Δι@ύγεια των ανοικτών δεδομένων
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Ο Φλόρεντς και η πραγματική Δι@ύγεια των ανοικτών δεδομένων

O Florents Tselai (Φλόρεντς Τσελάϊ) – o Flo για τους φίλους του- ήρθε στον τόπο μας από το Φιέρι της γειτονικής Αλβανίας πριν από 22 χρόνια. Ήταν μόλις 5 χρονών. Εδώ μεγάλωσε και εδώ έμαθε γράμματα. Στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς του και αργότερα πέρασε με το σπαθί του το κατώφλι του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί που σήμερα διδάσκει κιόλας (στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιστήμη Δεδομένων).

Ο Φλόρεντς έχει μια ξεχωριστή εξειδίκευση σε ένα κρίσιμο τομέα της αγοράς αλλά και της κοινωνίας με την έλευση της 4ης επανάστασης. Παίζει στα δάκτυλα το data mining ( σε απλά ελληνικά, εξόρυξη δεδομένων). Για αυτό χρησιμοποιεί τις γνώσεις του στα μαθηματικά και την μηχανική μάθηση (machine learning) και όπου αυτές οι γνώσεις δεν επαρκούν χρησιμοποιεί απλές παραδοσιακές μεθόδους όπως να θέσει σε κίνηση το μυαλό του.

Ο ίδιος, πάντως, είναι ένας άνθρωπος της αγοράς. Είναι συνιδρυτής και CTO της Socital, μιας τεχνολογικής startup που έχει βάσεις και προγεφυρώματα πέραν των Αθηνών στο Λονδίνο και το Ντουμπάι. Επιπλέον, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών ενασχολήσεων και δραστηριοτήτων είναι ένας παθιασμένος πολίτης, ένας ενεργός και μάχιμος πολίτης που συνδράμει σε εθελοντική βάση πρωτοβουλίες που έχουν άμεση σχέση με τα συλλογικά αγαθά και τα συλλογικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, υπογράφει το λογισμικό ιχνηλάτησης δημοσίου χρήματος ΔΙΟΦΑΝΤΗ συμπράττοντας με μια ομάδα δημοσιογράφων. Μάλιστα, στη προώθηση και προβολή του λογισμικού ΔΙΟΦΑΝΤΗ συμβάλει με τις ενέργειες του και το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ.

Σε μια σχετική ανάρτηση της ομάδας πρωτοβουλίας στο fb διαβάζω: «Η δωρεάν ψηφιακή εφαρμογή ΔΙΟΦΑΝΤΗ επιτρέπει στους δημοσιογράφους μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Δι@ύγεια, να ερευνούν και να παρακολουθούν τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το δημοσιογραφικό έργο και εξοπλίζεται με ένα εργαλείο η ερευνητική δημοσιογραφία».

Ο ίδιος ο Τσελάϊ στο προσωπικό του site γράφει: «Στην παρούσα έκδοσή της η Δι@ύγεια, προσφέρει βασικές δυνατότητες αναζήτησης κυρίως μέσω της χρήσης λέξεων - κλειδιών, Ενώ οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά διαθέσιμες σε μορφή πολυσέλιδων PDF αρχείων τα οποία ενίοτε κρύβουν την ουσία των αποφάσεων πίσω απο τις διατάξεις και τους νόμους. Κοινώς: για να βρει κάποιος κάτι στη Διαύγεια, πρέπει να ξέρει τί ψάχνει.
Τα ανοικτά δεδομένα όμως, προκειμένου να είναι πραγματικά ανοικτά και χρήσιμα θα πρέπει να προσφέρονται σε μορφή που μπορεί να καταλάβει και να εξερευνήσει ο οποιοσδήποτε: με αριθμούς, πίνακες και γραφήματα.
Πριν λίγους μήνες λοιπόν, ανακάλυψα πως η Δι@ύγεια, εκτός από τη γνωστή ιστοσελίδα της, προσφέρει και ένα εξαιρετικά σχεδιασμένο API. Το API αυτό δίνει αναλυτικά και κατάλληλα δομημένα στοιχεία για κάθε απόφαση - πέρα από το κείμενο της. Στοιχεία όπως: Αναλυτικά ποσά εγκρίσεων δαπανών και Αναθέσεων έργων καθώς και τα ΑΦΜ και τις επωνυμίες των αποδεκτών / αναδόχων τους. Απαντάται έτσι το ερώτημα: "Πού πηγαίνουν τα λεφτά - οι φόροι μας;"

Αρχικά συγκέντρωσα κάποια ενδεικτικά δεδομένα κυρίως από περιέργεια. Σύντομα ωστόσο κατάλαβα πως η όλη προσπάθεια είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα το project να εξελιχθεί σε μια πλήρη και ανοικτή εφαρμογή: Τη Διοφάντη - https://diofanti.org ».

Με άλλα λόγια, περισσότερη Δι@ύγεια σε μια περίοδο όπου η Κυβέρνηση, οι φορείς της Κεντρικής Διοίκησης αλλά και Δήμοι μαζί με Περιφέρειες οχυρώνονται όλο και περισσότερο πίσω από το έτσι και αλλιώς λειψό πλαίσιο υποχρεώσεων τους για την ενημέρωση των πολιτών. Τυπικά είναι εντάξει με τον νόμο αλλά η διαφάνεια στις κυβερνητικές αποφάσεις και τις διοικητικές πράξεις είναι ένα άπιαστο όνειρο!
Έτσι η πρωτοβουλία των δημοσιογράφων μαζί με την συνδρομή του Φλόρενς - μια πρωτοβουλία από την κοινωνία των πολιτών- έχει μια πολλαπλή συμβολή στον αγώνα για μια πραγματική Δι@ύγεια των ανοικτών δεδομένων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ