tsaousis_kostas

Το πλεονέκτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κώστας Τσαούσης

Η επιτυχία ή η αποτυχία των πολιτικών σχεδίων διακυβέρνησης εξαρτάται καθοριστικά από τα πρόσωπα που έχουν και την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή της.

Με άλλα λόγια, στο τέλος της ημέρας η επιλογή των πολιτών που θα πάνε στη κάλπη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα αφορά τον επόμενο Πρωθυπουργό. Και το στοιχείο που θα μετρήσει σε αυτήν την επιλογή έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με την προσωπικότητα του υποψηφίου σε συνδυασμένο βεβαίως με την σχέση εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα σε εκείνον και τους πολίτες αλλά και οι διαχρονικές τοποθετήσεις του σε κρίσιμα ζητήματα, το προσωπικό του παράδειγμα, ο καθημερινός του βηματισμός… Και όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα πλέγμα ιδεών, πρωτοβουλιών, συμπεριφορών και νοοτροπιών που «φεύγει» από τους γενικόλογους χαρακτηρισμούς και τις αδιέξοδες αντιπαραθέσεις για τα «εικονίσματα» και φέρνει στο προσκήνιο το συγκεκριμένο και την ουσία των πραγμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑplus και ο αρχηγός του, Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψαν λίγο πριν τις εκλογές του Μάϊου το κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης της προκειμένου να προσθέσουν την απαραίτητη πράσινη οικολογική λωρίδα στη πολιτική τους. Και όμως, οι οπαδοί των δρόμων της «Γένοβα» δεν μπορούν καν να πιστέψουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα φιλελεύθερος δημοκράτης βουλευτής της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας έχει έγκαιρα – ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 2000-διατυπώσει προωθημένες θέσεις, απόψεις και προτάσεις για το περιβάλλον. Στο προσωπικό του site διαβάζω: «Στη Βουλή των Ελλήνων (…)
διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη».

Λεπτομέρεια θα πείτε το περιβάλλον και μαζί της και η κλιματική αλλαγή- το στοίχημα θα παιχθεί στην οικονομία και στην αγορά με την προσέλκυση επενδύσεων, το ξεδίπλωμα των επενδυτικών προγραμμάτων και σχεδίων, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Και εκεί, σε αυτό το γήπεδο η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα είναι συντριπτική. Πάλι από το cv του: «Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης».

Και ας φύγουμε από το cv και ας πάμε στην ουσία των πραγμάτων. Ο Μητσοτάκης έχει ένα ακαταμάχητο πλεονέκτημα: Γνωρίζει τη γλώσσα των επενδυτών, τη γλώσσα των αγορών. Γνωρίζει τους μηχανισμούς που κινητοποιούν κεφάλαια και επενδυτές. Γνωρίζει το τι σημαίνει timing στο χώρο των αγορών.

Αλλά, δεν είναι μόνο αυτά. Μπορεί ο Μητσοτάκης να είναι, δίχως άλλο, φορέας πολιτικής παράδοσης αλλά διαθέτει και το τεκμήριο της ασυνέχειας πάντα σε σχέση με τους πολιτικούς ηγέτες που δοκιμάστηκαν τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Τι σημαίνει αυτό; Διαθέτει ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο και γνωρίζει το πως μπορεί να το εφαρμόσει με επιτυχία τους επόμενους λίγους μήνες από την νίκη του.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

ΤΙ ΖΟΥΜΕ ΘΕΕ ΜΟΥ

ΤΗΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ.ΤΟ ΣΩΣΤΟ TIMING ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕ ΩΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙ ΣΑΜΑΡΑ?ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ.ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΠΕΚΤΗΣΕ?

τηανο

ο κουλης ειναι αχαρος, αχαμπαρος, χωρις οραμα, μαστερ των απολυσεων και τρελος! Πιο ψυχοπαθης αυτοι που τον ψηφιζουνε!

ELSKAN

ΦΤΙΑΞΕ ΜΕ ΚΙ ΑΛΛΟ ΣΥΡΙΖΑΙΕ !!!!

epic

Δηλαδη ο Κυριακος Μητσοτακης δεν "αξιοποίησε κάποιες γνωριμίες, διασυνδέσεις και λοιπά» για να καταλαβει θεσεις golden boy στην αρχη της καριερας του οπως η κορη της κυρα Τασιας ; Το ιδιο και η Φωφη; Το δουλεμα που ριχνετε στον Ελληνικο λαο ειναι για αγραμματους. Κανενας αλλος δεν σας πιστευει (εαν δεν εχει προσωπικο συμφερον να βυσματωθει). Μαυρο στους μαυρογυαλουρους απο οποιο κομμα και εαν προερχονται.

εξαρτάται...

Ένα πτυχίο με άριστα από ένα παγκοσμίως γνωστό παν/μιο, και με καλές συστάσεις από τους καθηγητές σου, μπορεί να σού δώσει ως αρχή μία καλή θέση σε κάποια διεθνή επιχείρηση. Αυτά όμως δεν είναι οι "διασυνδέσεις" της Τασίας. Τώρα, εσύ με τα κόμπλεξ του άκρως αποτυχημένου στη ζωή σου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να υβρίζεις τους πάντες και τα πάντα.

Προς το ΚΙΝΑΛ...

Ματαιοπονείς... 10/06/2019, 11:30 Ως πρώην πλέον ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ, σας ενημερώνω ότι σας κούνησα το μαντήλι και προσχώρησα στη Νέα Δημοκρατία. Χωρίς τον Ευάγγελο Βενιζέλο το ΚΙΝΑΛ από Κίνημα Αλλαγής είναι απλά Κίνημα της πλάκας.

"Καληνύχτα λοιπόν Αλέξη Τσίπρα.

Η ιστορία είναι βέβαιο πως θα σου εξασφαλίσει μελλοντικά τη θέση που σου αξίζει". Στον πυθμένα του βόθρου της, αγκαλιά με το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς!!!

Η αφόρητη μπόχα της αριστερίλας...

Σιγά - σιγά εξαφανίζεται. Την 07-07-2019, θα αναπνεύσουμε τον καθαρό αέρα της απαλλαγής μας από τον Σύριζα!!!

AT

Προς κάθε αριστερό αρθρογράφο/σχολιαστή: Η αριστερίλα απομυθοποιήθηκε και εδώ. Η θεωρίες σας δεν πουλάνε πια . Βρείτε άλλη δουλειά γιατί σας βλέπω άνεργους. Οι αριστερές ίντριγκες και καμαρίλες δεν μας ενδιαφέρουν. Ο κόσμος προχωράει. Προσγειωθείτε στο σήμερα.

Οριστικά και αμετάκλητα. Πάσης μορφής αριστερά, ΤΕΛΟΣ!!!

Ουδέν άλλο σχόλιο.

Bula

Μας κουράσατε με την λιωμένη καραμέλα δεξιά και αριστερά. Σαν να λέμε κακό-καλό, μαύρο-άσπρο. Φτάνει πια με τέτοιου ειδους απλουστευσεις. Κουράστηκα να ακούω για αγωνιστές της αριστεράς. Θεωρείται αγώνας να παίρνεις ένα πανό και μια ντουντούκα και να συμμετέχεις σε πορείες, ενώ είσαι ζάμπλουτος; Σιγά τα ωά! Γιατί απο εφαρμοσμένη διακυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε μια πολιτική λαϊκισμού και διανομής κρατικών χρημάτων μονο στην εκλογική τους πελατεία, χωρίς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας σταθερής οικονομίας. Τωρα αντί για φτωχα λαϊκά στρώματα και εύπορη μεσαία τάξη έχουμε φτωχοποίηση όλων. Εξίσωση προς τα κάτω. Καλύτερα ειναι τωρα; Όλοι θα κρίνονται απο τα πεπραγμενα τους, είτε φιλελεύθεροι είτε κρατιστές. Η χώρα δεν ειναι το οικόπεδο κανενος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζυγιστηκε για πρώτη φορά στον στίβο της διακυβέρνησης της χώρας και γελοιοποιήθηκε. Και η απειλή σας πως η «δεξιά» θα μας κατσικωθει για δεκαετίες τελείως ιδιοτελης και αυθαίρετη.

Αρης

νομίζω ότι το διακύβευμα είναι πολιτιστικής φύσεως. Ή θα νικήσει το παλιό, ο λαικισμός, η πολιτική του ψεύδους και των πελατειακών σχέσεων, ή θα κερδίσει η πρόοδος, η μετακίνηση της Ελλάδας προς τη δύση, προς την ευημερία και την άσκηση πολιτικής τεχνοκρατική επάρκεια. Παλεύουν ο κόσμος της μπακαλίστικης ατελέσφορης περιπλάνησης με τον κόσμο της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτές οι δύο Ελλάδες παλεύουν. Τα κόμματα έχουν διασπαστεί και αναδιαταχτεί. Το ΠΑΣΟΚ έσπασε σε Σύριζα των παλαιοπασόκων και σε ΚΙΝΑΛ των πιο προοδευτικών εκσυγχρονιστών. Η ΝΔ δισπάστηκε στους φιελεύθερους δεξιούς και στους παλαιοδεξιούς που πήγαν στο Βελόπουλο, ΧΑ αλλά και στο Σύριζα. Οι Έλληνες πράγματι έχουν ένα δίλλημμα: Να ψηφίσουν πρόοδο, Ευρώπη και Δύση, ή διχόνιες της δεκαετίας του 60 και του 70, μηρυκασμό και απομονωτική εσωστρέφεια. Δεν βοηθάει η εργαλειακή συνένωση διαφορετικών πολιτισμών, μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Σύριζα. Πρέπει να αφήσουμε επιτέλους την ιστορία να πάρει το δρόμο της.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία