Σχετικά με τη διακυβέρνηση…
tsaousis_kostas

Κώστας Τσαούσης

Σχετικά με τη διακυβέρνηση…

Μ’ αρέσει να επαναλαμβάνω συχνά τα λόγια ενός πρώην Πρωθυπουργού. Τα λόγια ενός ανθρώπου που έγινε Πρωθυπουργός μόλις στα 36 του χρόνια και ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του προτίμησε να συνεχίσει να δουλεύει σε Πανεπιστήμια, Δεξαμενές Ιδεών και Μεγάλες Επιχειρήσεις. Τα λόγια του Έσκο Άχο, που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 1991 έως το 1995.

«Δεν εμπλέκομαι πια στην πολιτική, ακούω τους πολιτικούς παντού στον κόσμο τι λένε. Το μόνο που συζητάνε συνεχώς είναι πώς θα στήσουν τα πράγματα, ώστε να ξαναεκλεγούν. Γίνονται δημοσκοπήσεις κάθε φορά, που αφορούν αυτό ακριβώς το ζήτημα. Παρακαλώ ξεκινήσετε να επιλέγετε πλέον πολιτικούς όχι για να ξαναεκλεγούν, αλλά για να κυβερνήσουν τη χώρα σας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Εντελώς διαφορετικά».
Το επαναλαμβάνω: «Παρακαλώ ξεκινήσετε να επιλέγετε πλέον πολιτικούς όχι για να ξαναεκλεγούν, αλλά για να κυβερνήσουν τη χώρα σας».

Ο Έσκο Άχο διατυπώνει μια μεγάλη αλήθεια: Οι πολιτικοί εκλέγονται για να κυβερνήσουν τη χώρα. Με βάση αυτή τη μεγάλη αλήθεια αξιολογήστε τις τοποθετήσεις των υποψηφίων βουλευτών στις επικείμενες εκλογές. Συνήθως από τις παρεμβάσεις τους απουσιάζει μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων και ενεργειών (υπολογισμένων σε χρόνο και σε χρήμα) για ένα συγκεκριμένο ζήτημα. Για παράδειγμα, πόσοι εκ των υποψηφίων βουλευτών – από τη μεριά εκείνων που πιστεύουν στο προβάδισμα του ιδιωτικού τομέα- γνωρίζουν και μπορούν να υποστηρίξουν σε ένα πάνελ το τι μπορεί να αποδώσει σύμφωνα με ένα κοινώς αποδεκτό χρονοδιάγραμμα η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού σε νέες δουλειές, νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα κ.α. Το ίδιο και με το επενδυτικό πρόγραμμα των Κινέζων της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά.

Το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα των δύο μεγάλων επενδυτικών- αναπτυξιακών projects προβλέπεται να είναι ισχυρότατο τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια και να σηματοδοτήσει την διέξοδο για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη. Αντί λοιπόν οι υποψήφιοι βουλευτές να συζητούν επί παντός επιστητού, καλόν θα ήταν – εκείνοι των περιφερειών της Αττικής- να επικεντρωθούν στις δύο μεγάλες επενδύσεις και το αποτύπωμα τους. Όχι για να τις διαφημίζουν. Κάθε άλλο. Αλλά, για να νομιμοποιήσουν εκ νέου τη σχέση αλήθειας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους αλλά και το τόπου τους. Τούτη την ώρα πρέπει να λένε οι υποψήφιοι πολιτικοί τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Απλά και καθαρά. Σαν να μιλά η μάνα για τα οικονομικά του νοικοκυριού. Τα οικονομικά του σπιτιού. Τα οικονομικά της οικογένειας.

Με άλλα λόγια, πρέπει να είσαι έτοιμος και επαρκώς μελετημένος για να βάλεις τα νούμερα και τα δεδομένα στη σειρά και να αφηγηθείς (Ναι! Να αφηγηθείς!) όλη την αλυσίδα των πρωτοβουλιών, των ενεργειών και των αποφάσεων με τις οποίες νέοι επιστήμονες θα αρχίσουν να δουλεύουν στο Ελληνικό. Έχει και αυτό τη σημασία του και θα φανεί στη κάλπη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ