tsaousis_kostas

Ένα στοίχημα που κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης!

Κώστας Τσαούσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Ιουλίου πέτυχε κάτι παραπάνω από μια εκλογική νίκη.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη κατάφερε να διαμορφώσει μια ενιαία εκπροσώπηση του αστικού πολιτικού κόσμου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε μια διαφορετική κατεύθυνση των πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον όταν θα χρειασθούν οι ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις για το αναγκαίο και απαραίτητο βήμα της χώρας προς τα εμπρός.

Πρόκειται για ένα μικρό επίτευγμα. Κανείς άλλος από το 1974 – την κορυφαία στιγμή της Μεταπολίτευσης- δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέλεξε να κάνει την τομή και να ιδρύσει ένα νέο κομματικό οργανισμό συγκεντρώνοντας δυνάμεις πέραν της προδικτατορικής κομματικής έκφρασης της ΕΡΕ αλλά μέσα στις ειδικές συνθήκες της μετάβασης στην Δημοκρατία.

Αλλά, ας επανέλθουμε στο σήμερα. Στην κάλπη της 7ης Ιουλίου συναντήθηκαν με θετικό τρόπο στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη δυνάμεις πέραν του παραδοσιακού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας – δυνάμεις που είχαν υποστηρίξει και ψηφίσει τουλάχιστον από 2012 μια πλειάδα διαφορετικών επιλογών με κομματικά σχήματα και εκλογικές λίστες. Να θυμίσω την ΔΗΜΑΡ, την «Ελιά» ( υποψήφιος με την οποία είχε κατέβει και ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, την «Δράση» ( με την οποία είχε κατέβει ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης), το «Ποτάμι» ( με το οποίο είχε εκλεγεί από τους Αθηναίους ψηφοφόρους ο σημερινός υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και στις δύο αναμετρήσεις του 2015). Θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι ψήφισαν υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και ψηφοφόροι που το 2015 είχαν κάνει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ (ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είχε καταλάβει την 3η θέση στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών συγκεντρώνοντας τον Ιανουάριο του 2015 γύρω στους 14 χιλιάδες σταυρούς – το ΠΑΣΟΚ είχε εκλέξει τους δύο πρώτους σε σταυρούς, την Φώφη Γεννηματά και τον Ανδρέα Λοβέρδο).

Η ενιαία κατά μια έννοια έκφραση του αστικού πολιτικού κόσμου λειτουργεί και ως πρόπλασμα μιας ευρύτερης συμμαχίας στην βάση ενός προωθημένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που απευθύνεται στα πιο δυναμικά ακροατήρια της κοινωνίας δίχως να αποσυνδέεται από την υπόθεση της υπεράσπισης δίκαιων κοινωνικών αιτημάτων.

Στο σημείο εδώ μια παρατήρηση. Θα είναι η πρώτη φορά που ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται μέσα από την συλλογική δουλειά κλασσικών πολιτικών στελεχών (κομματικά και μη, παλαιότερα και νεότερα), εξειδικευμένων στελεχών των επιχειρήσεων και της αγοράς αλλά και υψηλόβαθμων στελεχών από τις Βρυξέλλες και την πόλη του Λουξεμβούργου μπορεί να αποτελέσει την βάση, την πλατφόρμα μιας ευρύτερης πολιτικής έκφρασης του δημοκρατικού, φιλελεύθερου και μεταρρυθμιστικού χώρου. Και όλα αυτά, δίχως κατά ανάγκη να πειραχτούν ιερά σύμβολα και κάθε λογής εικονίσματα.

Η πλατφόρμα αυτή δίχως άλλο θα επιτρέψει να λειτουργήσει και ως δίοδος προς την κεντρική πολιτική σκηνή μιας σειράς και νέων στελεχών από τις επιχειρήσεις και την αγορά αλλά και το σημαντικότερο όλων, την κοινωνία των πολιτών και τις συλλογικές της εκφράσεις.

Τι σημαίνουν όλα αυτά στο τέλος της ημέρας; Μια κυβέρνηση οδηγό πολιτικών εξελίξεων στη βάση των επιτυχιών της που συμβάλλουν στην αλλαγή του πολιτικού παραδείγματος, στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην έγνοια για την συλλογική ευημερία.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

Σημαντικότατο και αποκαλυπτικότατο σχόλιο.

"Απόλυτη κυριαρχία πλέον της Δεξιάς - Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. 12/07/2019, 07:25 Στις εθνικές εκλογές της 07-07-2019, έλαβαν μέρος 20 κόμματα. 18 από αυτά έλαβαν ποσοστά ψήφου ανώτερα του 0,01 %. Μελετώντας τα εκλογικά αποτελέσματα προκύπτει σαφώς η απόλυτη κυριαρχία της Δεξιάς - Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα: Τα 4 κόμματα, (Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή και Δημιουργία Ξανά), συγκεντρώνουν το 47,22 %. Τα κόμματα αυτά θα ενοποιηθούν από τη Νέα Δημοκρατία, δημιουργώντας μια συμπαγή παράταξη και διεκδικούν μερίδιο από τα 2 κόμματα του Κέντρου - Κεντροαριστεράς, (Κίνημα Αλλαγής και 'Ενωση Κεντρώων), τα οποία συγκεντρώνουν το 9,34 %. Στον χώρο της Αριστεράς, Κομμουνιστικής Αριστεράς και Ακροαριστεράς, υπάρχουν αντίστοιχα: ο Σύριζα με 31,53 %, το πάντοτε αυτοαπομονωμένο ΚΚΕ με 5,30 % και το Μέρα 25 μαζί με άλλα 8 κομματίδια που συγκεντρώνουν το 6,35 %. Δηλαδή, εάν ο Σύριζα παραστήσει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, (το νέο Πασόκ, δηλαδή) και προσπαθήσει να λεηλατήσει το Κίνημα Αλλαγής και την ΄Ενωση Κεντρώων), μπορεί να ελπίζει μόνο σε ένα τμήμα του ποσοστού τους, (το οποίο ανέρχεται στο 9,34 %), χάνοντας κάθε ελπίδα να αποσπάσει ένα τμήμα των ακροαριστερών ψηφοφόρων, (που ανέρχονται στο 6,35 %). Με απλά λόγια, η Νέα Δημοκρατία πάντοτε θα υπερτερεί του Σύριζα σημαντικά".

Αυτό ακριβως

Τα έγραψες αυτά ενώ ήξερες ότι διορισε ο Μητσοτακης υπουργό την γκόμενά του Κεφάλογιανη; Σε μόλις 5 γυναίκες από 50 υπουργούς; Ο Μητσοτακης δεν ντραπηκε να κάνει θρησκευτικό όρκο ενώ είχε βάλει τον σύζυγο αυτης που έκανε τα γυμνά στα περιοδικά υπουργό και την άλλη που επίσης έκανε γυμνά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ υποψήφια και πλέον βουλευτινα. Ολοι αυτοί οι τύποι του φαίνεσται συνενωθηκαν κάτω από τον Μητσοτακη. Μπράβο τους. Αλλά δεν έχει καμία ηθικη και ηρωική διάσταση. Μια καλοστημένη μπισνα είναι.

ΓΔ

Άσε τις μα@α@ίες, που τα έμαθες όλα, και κοίτα να ξεστραβωθείς για το πως πρέπει να δουλεύει μια σύγχρονη διοίκηση. Administration το λένε στην Αμερική και όχι Goverment. Που μας πρήξανε με τα κουμούνια από το 1981, και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι είναι φυσιολογικό. Μας κάψανε τον εγκέφαλο με την αριστερίλα και τον κρατισμό ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ, Καραμανλική ΝΔ.

Fusi

Ο Μητσοτακης αυτη τη στιγμη ειναι ο πιο σημαντικος πολιτικος στην ευρωπη. Ναι καλα διαβασατε. Ουσιαστικα ξεπατικωσε το μανιφεστο και την πολιτικη φυσιογνωμια του Μπλερ, γνωστο ως και "Τριτο Δρομο". Ενα μειγμα φιλελευθερισμου και κοινωνικης πολιτικης, που πλεον ειναι αποδεκτο οτι φερνει την αναπτυξη. Λογω δεξιας προελευσης, καποιες παραδοσιακα δεξιες πολιτικες, οσον αφορα την ασφαλεια, το μεταναστευση, ισως εχουν καποια μη-προοδευτικη γραμμη. Δυστυχως.... Παντως το θεμα ειναι εαν θα καταφερει να ειναι αποτελεσματικος. Οι πολιτικες στην οικονομια και την οργανωση του κρατους εχουν απολυτως σωστη κατευθυνση. Οι συνεργατες και υπουργοι ειναι σαν καταρτιση, μορφωση και επαγγελματικη επιτυχια χωρις προηγουμενο στην ελληνικη πολιτικη σκηνη. Συμφωνα με τα προτυπα ομως ολων των επιτυχημενως κυβερνησεων στο εξωτερικο. Κυριως στη Βρετανια, απο οπου νομιζω αντλει πολλα. Εαν ειναι αποτελεσματικος οσο χρειαζεται, νομιζω οτι μπορει να κερδισει μεχρι τρεις εκλογες, οπως ο Μπλερ. Και αυτο προερχεται απο καποιον που δεν εχει ψηφισει ποτε ΝΔ.

Mits

Το ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ το χρωστάει στον Αλέξη Τσίπρα. Ένας "ερωτισμός" προς το πρόσωπο του Αλέξη είναι το 32 %. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, αγαπήθηκε από τους δημοκρατικούς πολίτες και μισηθηκε από τους δεξιούς όσο κανένας άλλος. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Ο Αλέξης έγινε απίστευτα μισητός από το σύστημα και αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ στο σύστημα. Το νεαρό της ηλικίας του Αλέξη Τσίπρα, του επιτρέπει την θριαμβευτική επάνοδο του. Να είσαι σίγουρος ότι ο Αλέξης θα ζήσει και αυτός το δικό του 81.... Αυτό φοβούνται και για αυτό κάνουν αντιπολίτευση στον Αλέξη και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.... Η αποδόμηση της προσωπικότητας είναι η τεχνική της δεξιάς διαπλοκης... Ο λαός όμως, έχει ένστικτο... Γρήγορα θα καταλάβει ότι το μέλλον του είναι με τον Αλέξη Τσίπρα....

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...τι λες βρε. βλάκα;Το αγράμματο παλιόπαιδο που ξεφτιλίστικε ,και μας ξεφτίλισε,μπροστα στον Κλίντον,τολμάς να τον συγκρίνεις με τον Αντρέα,που με όλα τα ελαττώματα του ήταν γίγας;

Manos

Σύριζα αντιπροσωπεύει τον δημοκρατικό κόσμο, τον κόσμο που σιχαίνεται την διαφθορά και την υποκρισία, που απεχθάνεται την εξάρτηση από την πλουτοκρατία και τους γόνους του κατεστημένου. Μπορεί και αντιπροσωπεύει και την λεγόμενη μεσαία τάξη, της οποίας τα συμφέροντα δεν συνάδουν πλέον με τους μεγαλοκαρχαρίες και πολλά υποσχόμενους αντιπροσώπους του κεφαλαίου και ηγεμονίσκους της δεξιάς... Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον αδιαμφισβήτητα ο άνθρωπος που μπορεί να αντιπροσωπεύσει και να οδηγήσει τις ελπίδες του κόσμου στην ολοκλήρωση και όχι στην ουτοπία...

Ο Κούλης δεν έπαιξε κανένα στοίχημα

Έστησε το αποτέλεσμα.

stamatis

Εχω ενα προαισθημα. Ο Μητσοτακης δεν θα παρει ψηφο εμπιστοσυνης. Θα ειναι η πρωτη κυβερνηση που πεφτει πριν καν γινει κυβερνηση ;

βουλωμενο γραμμα

διαβαζεις!

15,69 % το φιστίκι το οποίο "άρπαξε" ο Σύριζα...

Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 07-07-2019 με εκείνα της 20-09-2015, προκύπτει ότι ο Σύριζα "άρπαξε" φιστίκι 15,69 %. Εξηγούμαι: την 20-09-2015, ο Σύριζα είχε νικήσει τη Νέα Δημοκρατία με διαφορά 7,37 %, ενώ την 07-07-2019 ηττήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία με διαφορά 8,32 %. Συνεπώς, "άρπαξε" φιστίκι 8,32 % - (- 7,37 %) = 15,69 %!!!

ποσο ... παιζει να εισαι!

Ο Τσιπρας πηρε 32%, 4% παρακατω απ οσο πηρε το 2015 με βαρουφακη και ζωη να παιρνουν 5%. Ποταμια ραχουλες εκ κι ανελ πηγαν ολοι νδ, ο κουλης πηρε το 100% και τελος. Οπως καταλαβαινεις δε θελει πολυ μολις αρχισει τις νεοφιλελε αηδιες να χασει τουλαχιστον καποιους συνταξιουχους, δυ και ιδιωτικους υπαλληλους. Στις επομενες ο τσιπρας ακομα και με απλη αναλογικη θα βγει αυτοδυναμος.

Η Δεξιά - Κεντροδεξιά παράταξη, σύντομα θα είναι...

Η απόλυτα πλειοψηφούσα, (δηλαδή με ποσοστό 50 % και άνω), παράταξη στην Ελλάδα.

Στοίχημα?

Ο Κουλης ειναινο πλέον κατάλληλος για να στείλει τη ΝΔ στο 10%...

'Εχετε δίκιο.

Οι εκλογές απέδειξαν ότι για το σημαντικότερο τμήμα του ελληνικού λαού, η επιλογή του Σύριζα και ευρύτερα της αριστεράς έχει πλέον απορριφθεί, οριστικά και τελεσίδικα. Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία θα κυριαρχήσει πολιτικά στο παρόν και στο μέλλον.

Τα πράγματα έχουν ακριβώς έτσι.

Η ανάλυσή σας είναι ορθή.

Συμφωνώ απολύτως.

Η Νέα Δημοκρατία κατήγαγε καθοριστική νίκη, στρατηγικού χαρακτήρα, την 07-07-2019. Απέδειξε ότι ο αστικός κόσμος είναι η απόλυτη πλειοψηφία στην Ελλάδα και η κυριαρχία του αυτή, (εκφραζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία), δεν μπορεί να αμφισβητηθεί κατά κανένα τρόπο από το σύνολο της αριστεράς και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από ένα τμήμα της αριστεράς, (όπως ο Σύριζα).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία