stefanakidis

Εκεί που φθάσαμε, δεν αρκεί η υποχρεωτικότητα μόνο στους 60 και άνω!

Βασίλης Στεφανακίδης

Μπορεί επί της αρχής, να διατηρεί κανείς, μύριες όσες επιφυλάξεις στις πάσης φύσεως υποχρεωτικότητες έχουν επιβληθεί στις οργανωμένες κοινωνίες, με νόμους και κανόνες που έχουν θεσπιστεί για την εύρυθμη λειτουργία των σύγχρονων κρατών.

Τις περισσότερες από αυτές, μέσα από το πέρασμα των χρόνων, τις δεχόμαστε περίπου ως αυτονόητες κι είναι απειροελάχιστες οι αντιδράσεις. Από τα εμβόλια που μας κάνουν από τη βρεφική ηλικία για τη θωράκιση από παιδικές ασθένειες που παλιότερα ταλαιπωρούσαν την ανθρωπότητα(ιλαρά, κοκκύτης, φυματίωση, οστρακιά, πολυεμελίτιδα κλπ) μέχρι την υποχρεωτική εκπαίδευση αλλά και τη στράτευση των αρρένων.

Υπάρχουν όμως κι άλλες υποχρεωτικότητες που έχουν επιβληθεί στα τελευταία χρόνια, για τη μη τήρηση των οποίων επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα κι έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των πολιτών όπως το κράνος για τους μοτοσικλετιστές και οι ζώνες για τους οδηγούς και τους επιβαίνοντες στα αυτοκίνητα. Ή ακόμα η απαγόρευση καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους εργασίας και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για όλες αυτές τις υποχρεωτικότητες και ειδικά για το κάπνισμα δεν είδαμε κάποια άξια λόγου αντίδραση γιατί είναι από όλους αποδεκτό πως δεν είναι υποχρεωμένος ο μη καπνιστής να εισπνέει τον καπνό των καπνιστών και να επιβαρύνει ακούσια την υγεία του.

Ενας λόγος παραπάνω με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών που επιβλήθηκε τώρα και θα έλεγα πως θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες όταν αυτές έρχονται σε αναγκαστικό συγχρωτισμό, όπως οι ένστολοι, οι εκπαιδευτικοί αλλά και μερίδα δημοσίων υπαλλήλων.

Κακά τα ψέματα, εκεί που φθάσαμε πλέον, χρειάζονται ριζικά μέτρα στις εστίες μετάδοσης και η προφύλαξη του γενικού πληθυσμού, από νοσηλείες και θανάτους και δεν πρέπει να αφεθεί η τύχη όλων μας στα χέρια και στη συμπεριφορά κάποιων που είτε είναι αδιάφοροι είτε κοινωνικά ανάλγητοι ακόμα και επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας .

Είναι αναγκαίο για το καλό όλων μας, να μην ξανακλείσει η οικονομική δραστηριότητα και να μειωθεί η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και να μπορούν να επωφεληθούν απρόσκοπτα από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων κι αυτοί που πάσχουν από άλλες ασθένειες.

Αλλωστε μια και μιλάμε για υποχρεωτικότητες ας ρίξουμε μι ματιά τι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου όλοι λίγο ως πολύ είτε το σκέφτονται είτε έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από εμάς. Ακόμα και η Πρόεδρος της Κομισιόν χθες, έθεσε το θέμα της γενίκευσης των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ κάτι πoυ θα απασχολήσει τα αρμόδια όργανα το αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά τώρα με τη νέα απειλή της μετάλλαξης Ο.

Αφού λοιπόν η πλειονότητα των θυμάτων και των διασωληνωμένων ανήκει στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και η οποία δεν πείθεται με άλλο τρόπο, γιατί να μην επιχειρηθεί ως μια ύστατη προσπάθεια και με το διοικητικό πρόστιμο μήπως και ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος και για αυτούς και για όλους τους υπόλοιπους;

Και, περιορίζεται η ελεύθερη βούληση του ανθρώπου με αυτό το μέτρο και δεν περιορίζεται με τον γενικό εγκλεισμό όλων μας όπως έγινε στα lock dowvn;

Κι αν έχουν -που έχουν -δικαιώματα οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είναι μειοψηφία στην κοινωνία, η συντριπτική πλειοψηφία που εμβολιάστηκε δεν έχει δικαιώματα και πρέπει διαρκώς να ζει με το φόβο των επιλογών της μικρής αυτής μειοψηφίας;

Κι αν είναι από άποψη παραμένουν ανεμβολίαστοι αυτοί οι συμπολίτες μας, τότε πως εξηγείται πως μέσα σ’ ένα 24ωρο 8πλασσιάστηκαν τα ραντεβού για την πρώτη δόση από αυτή την ηλικιακή ομάδα; Για να γλιτώσουν το 100ευρω το κάνουν ή απλώς αδιαφορούσαν μέχρι τώρα;

Και εν κατακλείδι, καλή η ελευθερία του καθενός αρκεί να μην περιορίζει τις ελευθερίες του διπλανού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα