Αμερικανικές εκλογές 2020: Μπάιντεν και Τραμπ ετοιμάζονται να δώσουν μάχη και στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Αμερικανικές εκλογές 2020: Μπάιντεν και Τραμπ ετοιμάζονται να δώσουν μάχη και στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Παρατείνεται το θρίλερ στις αμερικανικές εκλογές - Το πιθανότερο σενάριο για την μετεκλογική περίοδο - Τι σηματοδοτεί η απειλή του Τραμπ για προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

tgrrrr
Επί εβδομάδες, ο δημοκρατικός υποψήφιος και πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανιζόταν να κατέχει ιδιαίτερα ισχυρό προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις. Η αποτυχία, όμως, της πρόβλεψης της εκλογής Τραμπ το 2016, έκανε τους πάντες προσεκτικότερους. Αυτό έδωσε ένα επιπλέον «πάτημα» στον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο, ο οποίος εξαρχής αμφισβήτησε την εγκυρότητα όσων προεξοφλούσαν την ήττα του. Φρόντισε, μάλιστα, να επιβαρύνει το κλίμα, αναφερόμενος σε νοθεία. Απέφυγε να υιοθετήσει τον συγκεκριμένο όρο, αλλά αυτός ήταν που επικρεμόταν ως δαμόκλειος σπάθη.

Αφότου έκλεισαν οι κάλπες, αποδείχθηκε ότι ο Τραμπ δεν θα επέτρεπε στον αντίπαλό του να φτάσει στον Λευκό Οίκο. Τουλάχιστον, να φτάσει ανεμπόδιστα! Παρά την πλέον ταραγμένη και αμφιλεγόμενη προεδρική τετραετία, διατήρησε τη δυναμική του. Μπορεί πλέον ο Μπάιντεν να προηγείται της κούρσας, ωστόσο το προβάδισμά του έναντι του απερχόμενου προέδρου έχει μειωθεί σημαντικά.

Δύσβατος ο μετεκλογικός δρόμος

Συγκεκριμένα, η «μάχη» είναι αμφίρροπη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών και όλα αναμένεται να κριθούν από κάποιες πολιτείες-κλειδιά. Αν επιχειρήσει κανείς να αποκωδικοποιήσει και τις δηλώσεις Τραμπ, ο οποίος προδίκασε την επικράτησή του, ενώ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, καθίσταται σαφές ότι ο μετεκλογικός δρόμος είναι δύσβατος. Η μεταβίβαση της εξουσίας ακόμα δυσκολότερη.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο Τραμπ να καταφερθεί και επισήμως εναντίον της επιστολικής ψήφου, επαναλαμβάνοντας το επιχείρημα ότι δημιουργεί συνθήκες αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Οι αμερικανικές πολιτείες χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους και χρόνους καταμέτρησης των επιστολικών ψήφων. «Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές. Πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση. Κερδίζαμε τα πάντα και ξαφνικά όλα σταμάτησαν», δήλωσε ο Τραμπ υπό τον ήχο των επιφωνημάτων.

Τα σενάρια για καταγγελία νοθείας και η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Αυτό, όπως επισημαίνει το Reuters, μπορεί να δώσει την δυνατότητα στον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώσει απόψε νικητής των εκλογών. Ακόμα και αν από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων τις επόμενες ημέρες προκύψει νίκη Μπάιντεν, να διακηρύξει ότι επιχειρείται νοθεία. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο. Χαρακτηριστική η αναμέτρηση του 2000 μεταξύ του Αλ Γκορ και του Τζορτζ Μπους. Ο τελευταίος αναδείχθηκε νικητής των εκλογών με διαφορά μόλις 537 ψήφων, μετά την παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο διορισμός της συντηρητικής Εϊμι Κόνι Μπάρετ, μόλις οκτώ μέρες πριν από τις εκλογές, έχει άλλη βαρύτητα. Και αυτό επειδή με την Μπάρετ, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία με 6-3 στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ελέγχουν δηλαδή την πλειοψηφία. Αν το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά οριακό, η προσοχή εστιάζεται και στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων.

Κλείσιμο
Σε πέντε Πολιτείες όπου η διαφορά των δύο υποψηφίων είναι πολύ μικρή, ο κυβερνήτης είναι Δημοκρατικός, αλλά το κάθε τοπικό Κογκρέσο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Αν αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν δύο λίστες εκλεκτόρων, μία από τον κυβερνήτη και μία από το τοπικό Κογκρέσο. Το επιτελείο του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η νομική του ομάδα βρίσκεται σε ετοιμότητα. Θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση που ο απερχόμενος πρόεδρος πραγματοποιήσει την απειλή του και προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές στις ΗΠΑ: Επίθεση με μαχαίρι κοντά στον Λευκό Οίκο -Τέσσερις τραυματίες

Νάξος: Εισαγγελική έρευνα για κρούσματα μετά από προσκυνηματική εκδρομή στα Κύθηρα

Χατζηδάκης: «Καμπάνες» από 15 έως 35 ευρώ τον τόνο σε δήμους που θάβουν σκουπίδια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ