David Virelles: Ένας νέος μάγος της τζάζ στη Στέγη

David Virelles: Ένας νέος μάγος της τζάζ στη Στέγη

Αν και μόλις 32 ετών, ο Ντέηβιντ Βιρέγιες έχει μια πορεία στην παγκόσμια τζαζ σκηνή που θα ζήλευαν αρκετοί συνομήλικοί του. Οι New York Times τον χαρακτήρισαν μάλιστα ως έναν από τους ανερχόμενους τζαζ πιανίστες και συνθέτες της γενιάς του

David Virelles: Ένας νέος μάγος της τζάζ στη Στέγη
Πρώτη φορά στην Αθήνα, ο σημαντικός μουσικός της τζαζ David Virelles, εμφανίζεται στη σκηνή της Στέγης. Γεννήθηκε στην Κούβα και μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου η μουσική ήταν μέρος της ζωής τους. Ο πατέρας του, José Aquiles, υπήρξε γνωστός στη χώρα του τραγουδοποιός της Nueva Trova –μουσικό κίνημα με πολιτικό προσανατολισμό, που άνθησε στην Κούβα των 70s–, ενώ η μητέρα του έπαιζε φλάουτο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Σαντιάγο ντε Κούμπα.

 Περιτριγυρισμένος από ήχους, άρχισε μαθήματα κλασικού πιάνου στην ηλικία των 7 ετών, ενώ παράλληλα αφουγκραζόταν τις μουσικές παραδόσεις της πατρίδας του. Τη μέρα που ανακάλυψε τη συλλογή δίσκων του παππού του, μαγεύτηκε από τον αυτοσχεδιασμό και κόλλησε το μικρόβιο της τζαζ.

Ένας κομβικός σταθμός στην καριέρα του υπήρξε η γνωριμία του, το 2001, σε ηλικία 18 ετών, με την Καναδή σοπράνο σαξοφωνονίστρια Jane Bunnett, η οποία αγαπούσε τις αφροκουβανέζικες μελωδίες. Οι δυο τους συνεργάστηκαν σε πολλά πρότζεκτ, έκαναν μαζί περιοδείες και ηχογράφησαν αρκετά άλμπουμ, δύο εκ των οποίων προτάθηκαν για Γκράμμυ. Η μαθητεία του δίπλα στον σπουδαίο Αμερικανό συνθέτη, σαξοφωνίστα και φλαουτίστα, Henry Threadgill, αποδείχτηκε καθοριστική για την προσωπική φιλοσοφία που θα ανέπτυσσε γύρω από την τζαζ τα επόμενα χρόνια.

Οι συνθέσεις του Βιρέγιες είναι έντονα αισθησιακές και μυστηριακές. Έχουν έναν τελετουργικό και εξωτικό χαρακτήρα, σαν να λατρεύουν τον ίδιο τον ήχο. Οι ενορχηστρώσεις του είναι συχνά αντισυμβατικές, ενώ η μουσική του δανείζεται τα αφροκουβανέζικα ακούσματα της παιδικής του ηλικίας, τα οποία ενσωματώνει στη σύγχρονη τζαζ. Το αποτέλεσμα αψηφά την κατηγοριοποίηση και αναδεικνύει το πηγαίο και πολύπλευρο ταλέντο του, που τον καθιστά μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον.

David Virelles: πιάνο
Κλείσιμο
Vicente Archer: κοντραμπάσο
Gerald Cleaver: τύμπανα
Roman Diaz: κρουστά

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
Μετά τη συναυλία, συζήτηση του κοινού με τον David Virelles

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης