Ο Ρώσος πιλότος που ανατινάχθηκε είπε στον συνάδελφό του να μην τον βοηθήσει αλλά να σωθεί

Ο Ρώσος πιλότος που ανατινάχθηκε είπε στον συνάδελφό του να μην τον βοηθήσει αλλά να σωθεί

Αν και γνώριζε ότι τον πλησίαζαν οι τζιχαντιστές - Τελικά πυροδότησε χειροβομβίδα που κρατούσε αφού φώναξε «αυτό είναι για τους δικούς μας»

Ο Ρώσος πιλότος που ανατινάχθηκε είπε στον συνάδελφό του να μην τον βοηθήσει αλλά να σωθεί
Την ηρωική στάση που κράτησε ο Ρόμαν Φιλίποφ, ο Ρώσος πιλότος που ανατινάχθηκε προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών
όταν
κατέπεσε το αεροσκάφος του στις 3 Φεβρουαρίου στη Συρία, περιέγραψε ο συνάδελφός του με τον οποίο έκαναν την τελευταία αυτή πτήση.

Κλείσιμο
«Η φωνή του ήταν ήρεμη όταν τον προειδοποίησα ότι δέχεται επίθεση και πρέπει να συνεχίσει τις μανούβρες. "Το βλέπω" μου απάντησε ο Φιλίποφ και συνέχισε ήρεμα σαν να μιλούσε για μια συνηθισμένη κατάσταση» περιέγραψε ο Ρώσος πιλότος τις στιγμές που προηγήθηκαν της κατάρριψης από τους τζιχαντιστές μιλώντας στην εφημερίδα του ρωσικού στρατού Krasnaya Zvezda.

«"Με χτύπησαν" μου είπε και μετά πρόσθεσε "πολύ δυνατά... Έπιασε φωτιά ο δεξιός κινητήρας.. Θα προσπαθήσω να κατευθυνθώ νότια... Σβήνει και ο αριστερός κινητήρας" είπε ο Φιλίποφ και μετά από 20 δευτερόλεπτα ακολούθησε το μήνυμα "ειδοποίησε το κέντρο έρευνας και διάσωσης"» συνέχισε ο Ρώσος πιλότος.

Η τελευταία εντολή που έδωσε ο Φιλίποφ στον συνάδελφό του ήταν να κρυφτεί πίσω από τα σύννεφα.

Η στιγμή της ανατίναξης του Φίλιποφ

Ωστόσο ο ίδιος είπε ότι δεν υπάκουσε αλλά αντίθετα εξαπέλυσε επίθεση κατά των τζιχαντιστών που έβλεπε να προσεγγίζουν τον Φιλίποφ.

«Θα τον υπεράσπιζα μέχρι τέλος. Έπρεπε να τον προστατεύσω. Παρέμεινα στην περιοχή και χτύπησα δύο από τα οχήματα που τον πλησίαζαν ενώ συνέχιζα να μεταδίδω τις συντεταγμένες που βρισκόταν ο Ρομάν. Τελικά όμως υποχρεώθηκα να φύγω γιατί μου τελείωναν τα καύσιμα» συμπλήρωσε ο Ρώσος πιλότος.

Στον Φιλίποφ απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας καθώς η πράξη του να ανατιναχτεί με χειροβομβίδα φωνάζοντας «αυτό είναι για τους δικούς μας» προκάλεσε αίσθηση και συγκίνηση στη χώρα.

Ο 33χρονος Φιλίποφ ήταν στη δεύτερη αποστολή του στη Ρωσία ενώ είχε πάνω από 1.300 ώρες πτήσης.

Ο Ρόμαν Φιλίποφ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης