Ομολογία Φάρατζ για το «λάθος» χάρη στο οποίο επικράτησε το Brexit!

Ομολογία Φάρατζ για το «λάθος» χάρη στο οποίο επικράτησε το Brexit!

Ο εκ των επικεφαλής της καμπάνιας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ χαρακτηρίζει «λάθος» ένα από τα βασικά επιχειρήματα (τη διάθεση κονδυλίων 350 εκατ. στερλινών, που κατευθύνονταν στην ΕΕ, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας) που οδήγησαν στη νίκη του «Leave»

Ομολογία Φάρατζ για το «λάθος» χάρη στο οποίο επικράτησε το Brexit!
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα»... τα λένε συνήθως οι πολιτικοί, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους, ανάλογα με την περίσταση. Στην περίπτωση του Νάιτζελ Φάρατζ, ωστόσο, ο οποίος... έπεισε 17,5 εκατ. ανθρώπους να ταχθούν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και να ψηφίσουν υπέρ του «Leave» στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, η «ομολογία» ότι είπε ψέματα, για να αποσπάσει την ψήφο υπέρ του Brexit
, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα...

Ο επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP και εκ των επικεφαλής της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ «στριμώχθηκε» on air από δημοσιογράφο του δικτύου ITV και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι μία εκ των βασικών δεσμεύσεων που έδωσαν οι ενορχηστρωτές της εκστρατείας υπέρ του Brexit ήταν... κίβδηλη.

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, οι πολιτικοί επικεφαλής του κινήματος υπέρ του Brexit είχαν υποσχεθεί, μεταξύ άλλων, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατευθύνει προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας χώρας τα 350 εκατ. στερλίνες που, κατά την εκτίμησή τους, το Λονδίνο έστελνε κάθε εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, ο Νάιτζελ Φάρατζ... ουδέποτε έδωσε τέτοια υπόσχεση, καθώς, αποποιούμενος των ευθυνών του, διαχώρισε τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν θα έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο. Επιχειρηματολογώντας, άλλωστε, εξήγησε ότι εκείνος «εξοστρακίστηκε» από την εκστρατεία του «Leave» και έκανε τη δική του, ξεχωριστή καμπάνια.

Μιλώντας στον Πιρς Μόργκαν και την Τζιλ Φιλίποβιτς του ITV, ο Φάρατζ βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Ο διάλογος που ακολούθησε, όταν ετέθη το ζήτημα των 350.000.000 στερλίνων προς το βρετανικό ΕΣΥ, είναι χαρακτηριστικός:

- Αυτά τα 350 εκατομμύρια μπορείτε να εγγυηθείτε ότι θα πάνε στο ΕΣΥ;

Όχι, δεν μπορώ. Δεν θα ισχυριζόμουν ποτέ κάτι τέτοιο.

- Μισό λεπτό, ήταν ένα από τα επιχειρήματά σας.

Δεν ήταν ένα από τα δικά μου επιχειρήματα.

- Ήταν το κύριο επιχείρημα για το «Leave». Ότι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στο ΕΣΥ. Γι' αυτό πολλοί άνθρωποι ψήφισαν.

Νομίζω έκαναν ένα λάθος.

-Λέτε, αφού 17.000.000 άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της εξόδου, με βάση -δεν ξέρω ακριβώς πόσοι εξ αυτών ψήφισαν με αυτό σαν κριτήριο, όμως ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της προπαγάνδας- ότι ήταν λάθος;

Έχουμε δέκα εκατ λίρες και 34 εκατ. λίρες το χρόνο που θα αποδεσμευθούν, που μπορούμε να ξοδέψουμε στο ΕΣΥ, σε σχολεία, σε ό,τι επιθυμούμε.

- Λέτε όμως πως δεν μπορείτε να εγγυηθείτε αυτά τα χρήματα;

Πρέπει να καταλάβετε πως ήμουν «εξοστρακισμένος» από την καμπάνια του «Leave». Έκανα, όπως πάντα, τη δική μου πολιτική.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης