Η ατάκα Κάμερον για την παραίτηση: «Γιατί να φάω εγώ τα shit;»

Η ατάκα Κάμερον για την παραίτηση: «Γιατί να φάω εγώ τα shit;»

Παγκόσμιος διασυρμός για τον Βρετανό πρωθυπουργό: Ο Σουλτς χαρακτήρισε σκάνδαλο το ότι δεν παραιτήθηκε αμέσως - Περιγράφεται στα ΜΜΕ ως ο χειρότερος πρωθυπουργός των τελευταίων 100 ετών

Η ατάκα Κάμερον για την παραίτηση: «Γιατί να φάω εγώ τα shit;»
Με την έκφραση «Why should I do all the hard shit» («γιατί να φάω εγώ τα σκ..») απευθύνθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον στους συνεργάτες του αμέσως μετά τη χθεσινή ομιλία του με την οποία ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί σε τρεις μήνες, θέλοντας να δείξει ότι δεν σκοπεύει να είναι ο πολιτικός που θα βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου, αμέσως μετά τη φορτισμένη ομιλία του, στην οποία είχε κοντά του τη σύζυγό του Σαμάνθα, επέστρεψε στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και πίσω από τις κλειστές πόρτες άρχισε να μιλάει στην ομάδα του για τις αποφάσεις που έλαβε. Οπως είπε δεν επιθυμεί να είναι εκείνος που θα αναλάβει τη δύσκολη διαδικασία του διαζυγίου από την ΕΕ και να παραιτηθεί μετά. 

«Γιατί να φάω εγώ τα σκ... για κάποιον άλλο, απλώς και μόνο για να του παραδώσω στο πιάτο έτοιμη τη δουλειά;» είπε χαρακτηριστικά. Στενός συνεργάτης του κ. Κάμερον που ήταν μπροστά στη σκηνή, μετέφερε στην εφημερίδα Sun το κλίμα και είπε ότι εκείνη τη στιγμή οι παριστάμενοι ένιωσαν ότι όλα είχαν τελειώσει. «Φεύγει με αξιοπρέπεια και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους συνεργάτες του» ήταν η αποστροφή της πηγής που διατηρεί την ανωνυμία της.

Κλείσιμο
Σουλτς κατά Κάμερον: Σκάνδαλο που δεν αποχωρεί αμέσως από τη θέση του

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε χθες «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ' αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.

«Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον.

«Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

Independent για Κάμερον: «Ο χειρότερος πρωθυπουργός των τελευταίων 100 ετών»

«Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον, ως ιδιοσυγκρασία, δεν είναι ιδιαίτερα μελοδραματικός, έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές δραματικές στιγμές», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent o Βρετανός δημοσιογράφος Τομ Πεκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά τρεις αξιομνημόνευτες εμφανίσεις του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στην πόρτα του Αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η πρώτη, ήταν όταν στάθηκε εμπρός της μαζί με τον Νικ Κλεγκ, τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (και εταίρο του στην κυβέρνηση συνασπισμού), η δεύτερη όταν στάθηκε εμπρός της μόνος του, πριν από μόλις 13 μήνες και η τρίτη, το διάγγελμά του, με το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί μετά την ήττα της εκστρατείας του για την παραμονή στην Ευρωζώνη και τη νίκη του Brexit.

Αυτή η τρίτη φορά είναι «και η μοναδική που θα μετρήσει σε βάθος χρόνου», αναφέρει ο αρθρογράφος. «Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται εκτός της Ευρώπης. Η ένωση με τη Σκωτία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Το ίδιο και εκείνη με τη Βόρεια Ιρλανδία. Κι όλα αυτά χάρη σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ρίσκο, αλλά που στην πραγματικότητα αποτελεί μια στρατηγική αποτυχία», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η "διαλυμένη Βρετανία" (Broken Britain) είναι ένας όρος που εισχώρησε στο δημόσιο λόγο τα έξι χρόνια της εξουσίας του Κάμερον, τα οποία τώρα έχουν φτάσει στο τέλος τους. Τώρα φτάνουμε όντως στο σημείο της διάλυσης. Κι αυτό θα είναι το μόνο "επίτευγμα" για το οποίο θα θυμούνται τον Κάμερον», επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ενός διασπασμένου και προβληματικού κόμματος. Το μεταμόρφωσε και τώρα το αφήνει ξανά σε μια ανάλογη κατάσταση», αναφέρει ο αρθρογράφος για να καταλήξει: «Την ώρα που γύρισε την πλάτη για να περάσει ξανά το κατώφλι του σπιτιού του, τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του έδειχναν πιο γκρίζα απ' ό,τι ήταν χτες το βράδυ. Ο νεότερος πρώην Πρωθυπουργός από το 1895 βγαίνει ήδη στη σύνταξη. Είναι ήδη άνθρωπος του χτες, τη στιγμή που το κόμμα του τον χρειάζεται περισσότερο, αντιμετωπίζοντας του κινδύνους του αύριο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης