ΗΠΑ: Αποδοκιμάστηκε ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο στην κηδεία των δύο δολοφονηθέντων αστυνομικών

ΗΠΑ: Αποδοκιμάστηκε ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο στην κηδεία των δύο δολοφονηθέντων αστυνομικών

Η κηδεία του Ράφαελ Ράμος, η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας - Σπάνια επίδειξη περιφρόνησης στο δήμαρχο, οι αστυνομικοί του γύρισαν την πλάτη

ΗΠΑ: Αποδοκιμάστηκε ο δήμαρχος ντε Μπλάζιο στην κηδεία των δύο δολοφονηθέντων αστυνομικών
Η κηδεία ενός από τους δολοφονηθέντες αστυνομικούς έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, με χιλιάδες δεκάδες άτομα, ενώ εκεί βρέθηκε και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα σε εκκλησία της Νέας Υόρκης και σε παρακείμενους δρόμους για την κηδεία του Ράφαελ Ράμος, ενός από τους δύο αστυνομικούς που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός άνδρα ο οποίος υποστήριξε ότι η πράξη του ήταν αντίποινα στους φόνους άοπλων Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

Ο 40χρονος Ράμος και ο συνάδελφός του Γουεντζιάν Λιου που περιπολούσαν μαζί και σκοτώθηκαν από τις σφαίρες του 28χρονου Αφροαμερικανού Ισμαήλ Μπρίνσλεϊ, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, έγιναν εθνικά σύμβολα για την αστυνομία και τους υποστηρικτές της έπειτα από μήνες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας κατά του Σώματος από πολίτες που την κατηγορούν για υπερβολική χρήση βίας και ρατσιστική συμπεριφορά.

Κλείσιμο
«Ο σύζυγός σας και ο συνάδελφός του, ήταν μεταξύ των καλύτερων της Νέας Υόρκης και δεν είναι υπερβολή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος προς τη σύζυγο του δολοφονηθέντος Μαρίτζα.

«Θεωρώ ότι αυτή η σπουδαία αστυνομική δύναμη της υπεβολικά ποικιλόμορφης αυτής πόλης μπορεί και θα δείξει στο έθνος πώς να γεφυρώνει το όποιο χάσμα. Το πράξατε στο παρελθόν και θα το κάνετε και πάλι», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Στίβεν Ντέιβις δήλωσε ότι η κηδεία του Ράμος ενδεχομένως να είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της αστυνομίας.

Οι δρόμοι γύρω από την εκκλησία ήταν γεμάτοι από ένστολους αστυνομικούς, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν και αντιπροσωπείες από την αστυνομία της Βοστώνης, της Ατλάντα, του Σεντ Λούις και της Νέας Ορλεάνης.

Στην κηδεία, που τελέστηκε σε εκκλησία της συνοικίας Κουίνς, συναντήθηκε για πρώτη φορά ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο με τους αξιωματικούς της αστυνομίας και ηγέτες του συνδικάτου τους ύστερα από τη δημόσια αντιπαράθεσή τους πριν από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν νεκροί οι δύο αστυνομικοί.

Λίγες ώρες μετά τις δολοφονίες του 40χρονου Ράμος και του 32χρονου Λιού ενώ βρίσκονταν μέσα στο σταματημένο περιπολικό τους στο Μπρούκλιν, στις 20 Δεκεμβρίου, αστυνομικοί σε μία σπάνια επίδειξη περιφρόνησης γύρισαν την πλάτη τους στον δήμαρχο όταν έφθασε στο νοσοκομείο.

Οι ηγέτες του συνδικάτου της αστυνομίας εξοργισμένοι από τις δηλώσεις του ντε Μπλάζιο ότι υποστηρίζει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι ο δήμαρχος «έχει βάψει τα χέρια του με αίμα».

Σήμερα, όταν ο ντε Μπλάζιο ξεκίνησε να εκφωνεί την ομιλία του στη διάρκεια της τελετής, χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από την εκκλησία, γύρισαν την πλάτη τους.

«Ονειρευόταν μία μέρα να γίνει αστυνομικός», είπε ο ντε Μπλάζιο για τον Ράμος, ο οποίος εντάχθηκε στην αστυνομία σε σχετικά μεγάλη ηλικία έπειτα από καριέρα στην υπηρεσία ασφαλείας σχολείου. «Δεν έβλεπε την ώρα να βάλει τη στολή. Πίστευε στην προστασία των ανθρώπων και όσοι καλούνται να προστατεύσουν τους άλλους είναι φτιαγμένοι από ιδιαίτερη πάστα».

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο αναφέρθηκε στο ότι ο Λιού και ο Ράμος αντιπροσώπευαν την ποικιλομορφία του αστυνομικού τμήματος της πόλης, στο οποίο υπηρετούν αστυνομικοί τουλάχιστον 50 διαφορετικών εθνικοτήτων που μιλούν 64 διαφορετικές γλώσσες, όπως είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης