Τηλεφωνική διπλωματία για την Ουκρανία

Τηλεφωνική διπλωματία για την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να παραταθεί και πέραν της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κιέβου και ορισμένων αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από την Marfin Popular Bank
Τηλεφωνική διπλωματία για την Ουκρανία
Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία είχαν σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, αλλά και της Ουκρανίας. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και την Πέμπτη.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχαν σήμερα μια μακρά συνομιλία με τους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, Πέτρο Ποροσένκο και Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας «τους ενθάρρυναν να συνεργαστούν» για την εφαρμογή της εκεχειρίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία που, όπως είπε, αφορούσε την κατάσταση στην Ουκρανία.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν ζήτησε να παραταθεί και πέραν της Παρασκευής η προσωρινή κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Κιέβου και ορισμένων αυτονομιστικών οργανώσεων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο  Ολάντ και η Μέρκελ αναφέρθηκαν στις πρώτες ενέργειες των ρωσικών αρχών με στόχο την αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία και κατόπιν «ενθάρρυναν τον Ρώσο πρόεδρο και τον Ουκρανό πρόεδρο να συνεργαστούν, κυρίως για την εφαρμογή ενός μηχανισμού επαλήθευσης της εκεχειρίας με τη στήριξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».

Επίσης τους ζήτησαν να φροντίσουν για τον αποτελεσματικό έλεγχο των ρωσοουκρανικών συνόρων αλλά και για να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται και από τις δύο πλευρές.

Από τις χειρονομίες καλής θέλησης στις οποίες προχώρησε η Μόσχα, ξεχώρισε ιδιαίτερα «η απόφαση, που υιοθετήθηκε σήμερα από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, να ακυρωθεί η έγκριση που είχε δοθεί τον περασμένο Μάρτιο στον Ρώσο πρόεδρο να προσφύγει στη βία», εφόσον το κρίνει σκόπιμο.

Παρίσι και Βερολίνο επανέλαβαν επίσης ότι στηρίζουν τον πρόεδρο Ποροσένκο και τις προσπάθειές του να εφαρμόσει γρήγορα το ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.
Αυτή η τετραμερής τηλεφωνική επικοινωνία «εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής διαδικασίας που ξεκίνησε κατά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας στο Μπενουβίλ, στις 6 Ιουνίου», στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την Απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, κατέληξε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα τέλος με έναν εκπρόσωπο της ουκρανικής προεδρίας, οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους και αύριο Πέμπτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης