Παρίσι: Τρόμος από οπλισμένο και επικίνδυνο άντρα

Παρίσι: Τρόμος από οπλισμένο και επικίνδυνο άντρα

- Άνοιξε πυρ στα γραφεία της εφημερίδας Liberation τραυματίζοντας σοβαρά έναν 27χρονο
- Πυροβόλησε και έξω από το κτήριο που στεγάζεται η Societe Generale
- Πήρε έναν οδηγό όμηρο για να τον μεταφέρει στα Ηλύσια Πεδία
- Πληροφορίες ότι διέφυγε με το μετρό του Παρισιού

Παρίσι: Τρόμος από οπλισμένο και επικίνδυνο άντρα
Ανθρωποκυνηγητό είναι σε εξέλιξη από το πρωί στο Παρίσι για τον εντοπισμό του ένοπλου δράστη που έχει σπείρει τον πανικό στην πόλη, έπειτα από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε στα γραφεία της εφημερίδας Libération και έξω από τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής τράπεζας Société Générale.

Οι αρχές μιλούν για τον ίδιο δράστη και στις δύο περιπτώσεις,
έναν άντρα μετρίου αναστήματος, ηλικίας περίπου 40 ετών που φορά ένα πράσινο παλτό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, τζιν παντελόνι, μπερέ και κρατά μαι μαύρη αθλητική τσάντα. Eπίσης, αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι είναι βαριά οπλισμένος καθώς έχει μαζί του μία καραμπίνα και χειροβομβίδες.

Κλείσιμο
Αυτή την ώρα οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην περιοχή γύρω από τα Ηλύσια Πεδία όπου περισσότεροι από 45 αστυνομικά οχήματα και ένα ελικόπτερο της αστυνομίας ψάχνουν για τον δράστη.


Ένας αστυνομικός κοιτάει την φωτογραφία του δράστη τον οποίο απαθανάτισε ένας αυτόπτης μάρτυρας

Αρχικά, ο ένοπλος εισέβαλε οπλισμένος με μια επαναληπτική καραμπίνα στον χώρο υποδοχής της Libération και άνοιξε πυρ, τραυματίζοντας σοβαρά τον βοηθό ενός φωτογράφου και εξωτερικό συνεργάτη της εφημερίδας. 

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 10:15 (τοπική ώρα) και ο δράστης, αμέσως μετά την επίθεση, κατάφερε να διαφύγει, ενώ το θύμα, 27 ετών, τραυματίσθηκε στο θώρακα και η κατάστασή του χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες, οι εργαζόμενοι της εφημερίδας κατέφυγαν πανικόβλητοι στην ταράτσα του κτηρίου, μόλις άκουσαν τους πυροβολισμούς.

«Ο δράστης δεν είπε τίποτε και έφυγε όπως ήρθε», ανέφερε σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της Libération μια αστυνομική πηγή, τονίζοντας πώς δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο.

«Μπήκε μέσα, πυροβόλησε δύο φορές και έφυγε», δήλωσε προς το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Φαμπρίς Ρουσλό.

Στη συνέχεια ο δράστης άνοιξε πυρ έξω από τα κεντρικά γραφεία της γαλλικής τράπεζας Société Générale στην επιχειρηματική συνοικία La Defense του δυτικού Παρισιού τη Δευτέρα, ωστόσο, εκεί δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς στην τράπεζα, ο δράστης πήρε όμηρο έναν οδηγό από τον οποίο ζήτησε να τον μεταφέρει στα Ηλύσια Πεδία και όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, τον άφησε ελεύθερο. Το δίκτυο France 2 μετέδωσε ότι στη συνέχεια ο δράστης κατευθύνθηκε προς το μετρό του Παρισιού. 

Σύμφωνα με τη Liberation ο δράστης, ο οποίος άνοιξε πυρ στα γραφεία της εφημερίδας σήμερα, φέρεται να είναι ο ίδιος που την περασμένη Παρασκευή εισέβαλε στο γραφεία του τηλεοπτικού καναλιού BFMTV στο Παρίσι.



Από τα παλαιστινιακά εδάφη όπου έχει μεταβεi για συνομιλίες με την παλαιστινιακή ηγεσία,  ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ διεμήνυσε στον υπουργό Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ, να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα προκειμένου να εντοπιστεί ο ή οι  δράστες. 

Παράλληλα, δήλωσε πως η σημερινή επίθεση «έπληξε την ελευθερία του Τύπου» και έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να υπάρξει αστυνομική φύλαξη στα γραφεία των εφημερίδων και μέσων μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Πολιτισμού, Παιδείας και Επικοινωνίας της γαλλικής κυβέρνησης καταδίκασε το περιστατικό και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον τραυματία.

Και μπορεί τα κίνητρα του δράστη να μην είναι γνωστά, ωστόσο, η γαλλική αστυνομία συνδέει τις σημερινές επιθέσεις με την επίθεση που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στον χώρο υποδοχής του BFMTV στο Παρίσι όπου ένας ένοπλος είχε εισβάλει στο χώρο υποδοχής του δικτύου και είχε απειλήσει δημοσιογράφους πριν διαφύγει.

Για αυτό τον λόγο, από το πρωί βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία πολλά ΜΜΕ στην πόλη, όπως τα γραφεία της Monde, της Figaro και της Les Echos καθώς υπάρχουν φόβοι και για νέα επίθεση.

Σημειώνεται ότι μετά τη επίθεση στην εφημερίδα, έσπευσαν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλία, Aurélie Filippetti, ο υπουργός Εσωτερικών, Manuel Valls, καθώς και ο δήμαρχος της πόλης Bertrand Delanoë.

«Από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τα κίνητρα του δράστη, υπάρχει κίνδυνος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ ο υπ. Πολιτισμού είπε ότι ο Τύπος πρέπει να ασκεί ανενόχλητα το έργο του.

Στις 15:00 (τοπική ώρα) θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Libération.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης