Ομπάμα σε Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

Ομπάμα σε Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

O πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα - Σύμφωνα με το Μαξίμου συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους

Ομπάμα σε Τσίπρα: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού συζητήθηκαν συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία.  

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο αμερικανός προεδρος ενθάρρυνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει την εφαρμογή των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενώ του μετέφερε τη στήριξη του για τη μείωση του χρέους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Ομπάμα αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κανει η Ελλάδα όσον αφορά την οικονομία της ενώ εκφράστηκε με επαινετικά λόγια για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία προκειμένου να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση.




Από την πλευρά του το Μαξίμου σε δική του ανακοίνωση σημειώνει πως σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού. 

Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.   

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 




Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. 

Τέλος, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, όσον αοφρά την συζήτηση για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων. 

Η κυβέρνηση επισημαίνει ακόμη ότι η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Συναντήσεις με Ολάντ, Ρέντσι και Ερντογάν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου είχε επίσης συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα όπου συζήτηθηκε η ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ατζέντα τα κρούσματα τρομοκρατίας στην Τουρκία, το προσφυγικό αλλά και το Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε, τέλος, σύντομη συνομιλία και με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης