Ομπάμα: Μισέλ, αυτός είναι που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα

Ομπάμα: Μισέλ, αυτός είναι που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα

Χειραψία στο περιθώριο της δεξίωσης που παραθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ για τα 193 μέλη του ΟΗΕ - Συνεργάτες του κ. Τσίπρα λένε πάντως ότι πρόλαβε και συζήτησε με τον Ομπάμα για οικονομία, προσφυγικό και Κυπριακό - Λιτό μαύρο φόρεμα επέλεξε η Μπέττυ Μπαζιάνα - Πόσο εντυπωσιάστηκε από το... ύψος της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους

Ομπάμα: Μισέλ, αυτός είναι που κέρδισε τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα
Την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ με τον Μπαράκ Ομπάμα, το δεύτερο σε λίγες ώρες, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο επίσημο δείπνο δόθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των αρχηγών κρατών των 193 χωρών που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η χειραψία του πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα κράτησε πολύ λίγο και έγινε σε εγκάρδιο κλίμα με τον Αμερικανό πρόεδρο να συστήνει τον Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα λέγοντας της ότι «αυτός είναι που έχει κερδίσει τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα». Παρούσα στο τετ-α-τετ και η Μπέτυ Μπαζιάνα, που επέλεξε για την περίσταση ένα λιτό μαύρο φόρεμα μέχρι το γόνατο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε πάντως ότι στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που διήρκεσε η χειραψία των δύο αντρών ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε με τον Μπαράκ Ομπάμα θέματα οικονομίας, το προσφυγικό ζήτημα αλλά και το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου η συνομιλία των κυρίων Ομπάμα και Τσίπρα διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα. Η δεξίωση, που έγινε στο ξενοδοχείο New York Palace, κράτησε περίπου δυο ώρες, όσο διάστημα χρειάστηκε για να βγει η καθιερωμένη φωτογραφία του αμερικανικού προεδρικού ζεύγους με όλους τους ξένους ηγέτες και τις συζύγους αυτών. Όταν ολοκληρωνόταν η διαδικασία της φωτογράφισης οι ηγέτες έφευγαν από το ξενοδοχείο.

Σύμφωνα πηγές από την κυβέρνηση, σε έναν πιο ανάλαφρο τόνο, ο Ομπάμα είπε ακόμα στον Αλέξη Τσίπρα ότι κάποιοι φίλοι του πηγαίνουν συχνά διακοπές στην Ελλάδα.
Κλείσιμο

Αμέσως μετά την δεξίωση και την φωτογράφιση, ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα δείπνησαν σε εστιατόριο της Νέας Υόρκης οι δυο τους, ενώ επέστρεψαν στο ξενοδοχείο Westin που διαμένουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επανειλημμένως πόσο εντυπωσιάστηκε από το ύψος της Μισέλ Ομπάμα, όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Αnt1 Θανάσης Τσίτσας. 

Η πρώτη δια ζώσης επαφή των δύο ηγετών έγινε στο επίσημο δείπνο που δόθηκε για τους ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πλησίασε και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νίκη του στις εκλογές, μέσα σε ένα εγκάρδιο κλίμα και του έδωσε ραντεβού για το δείπνο στον Λευκό Οίκο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας στο δείπνο του Αμερικανού προέδρου είχε και ένα τετ-α-τετ με τον πρόεδρο των Σκοπίων Νικολά Γκρούεφσκι στον οποίο είπε να κάνει βήματα πίσω για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και ένα μικρό διάλογο με το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, το οποίο χαρακτήρισαν όμορφη χώρα την Ελλάδα λέγοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι έρχονται κάθε καλοκαίρι για διακοπές στο Πόρτο Χέλι που έχουν σπίτι. Στο διάλογό τους μίλησαν για τα capital controls με τους Ολλανδούς γαλαζοαίματους να παρατηρούν ότι οι Έλληνες αντιμετώπισαν με ψυχραιμία τα capital controls και τον Έλληνα πρωθυπουργό να απαντά «να το πείτε στον Ρούτε, διότι κάποιοι θα ήθελαν να μας διώξουν από το ευρώ».


Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ. Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής  συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα. Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.



Συνάντηση Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα. Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. 

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.





Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης