Σόιμπλε: Ο πατέρας μου έλεγε ότι ο πιο δυνατός πρέπει να υποχωρεί

Σόιμπλε: Ο πατέρας μου έλεγε ότι ο πιο δυνατός πρέπει να υποχωρεί

Η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι παντρεμένες, λέει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και αποκαλύπτει ότι διαφωνεί ακόμη και με τη γυναίκα του - Το μήνυμά του στον ελληνικό λαό - Πώς προέκυψαν οι φήμες ότι ο Σόιμπλε σκέφτεται να παραιτηθεί - Γιατί δεν έχει Twitter

Σόιμπλε: Ο πατέρας μου έλεγε ότι ο πιο δυνατός πρέπει να υποχωρεί
Τα μαθήματα που έλαβε από τον πατέρα του μεγαλώνοντας μια οικογένεια με άλλα δύο αδέλφια, αλλά και τη σχέση με τη σύζυγό του χρησιμοποίησε ως παραδείγματα για να περιγράψει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» ο κ. Σόιμπλε εξηγεί τους λόγους που δεν έχει  λογαριασμό στο Twitter, περιγράφει τη σχέση της Γαλλίας και της Γερμανίας χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση με τη σύζυγό του και υποστηρίζει πως παρά τα τεράστια σφάλματα της ελληνικής κυβέρνησης, η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τον ελληνικό λαό. 
Κλείσιμο

«Τα μηνύματα στο Twitter είναι βραχύβια για αυτό το λόγο τα βρίσκω πληκτικά». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν χρησιμοποιεί το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, όταν δεκάδες χιλιάδες χρήστες του τον κατηγορούσαν πως «συμμετείχε σε πραξικόπημα κατά της Ελλάδας». «Το e-mail μου ήταν επίσης γεμάτο με μηνύματα. Το 90% των οποίων υποστήριζαν τη θέση μου. Αλλά όταν μιλάμε για την Ελλάδα τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που δεν υπάρχουν απλές απαντήσεις» 

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει πως  πριν από ενάμιση χρόνο η Ελλάδα ετοιμαζόταν να επιστρέψει στις αγορές, ενώ σήμερα η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει. «Η ευθύνη είναι της  ελληνικής κυβέρνησης. Αλλά δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται ένα τρίτο πρόγραμμα, όσο και αν προκαλέσει νέα δεινά στους πολίτες. Το βασικό ερώτημα όμως είναι αυτό: Τι είναι καλό τελικά για την Ευρώπη». 

Κληθείς να σχολιάσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις αναφορικά με την Ελλάδα, από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης και από τα βασικά ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., όπως τη Γαλλία και την Ιταλία, ο κ. Σόιμπλε, αποφεύγει να αναφερθεί στην Ιταλία, επιλέγοντας να απαντήσει μόνο για τη σχέση Γαλλίας- Γερμανίας. 

«Δεν είναι ασυνήθιστο οι θέσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να μην είναι οι ίδιες. Ακόμα και με τη γυναίκα μου δεν συμφωνούμε πάντα. Η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι παντρεμένες, αλλά οι δύο χώρες πάντα ξεπερνούμε στο τέλος τις διαφορές μας. Χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία τίποτε δεν λειτουργεί (σ.σ στην Ε.Ε.)» 
 
Η ιστορία από τα παιδικά χρόνια του Σόιμπλε

Σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού σχετικά με την αυστηρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα, που θυμίζει τη στάση ενός αυστηρού πατέρα που προσπαθεί να νουθετήσει ένα κακομαθημένο παιδί, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε πως η Γερμανία είναι αυτή που υποχώρησε, χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα από την παιδική του ηλικία. «Είναι θέμα ισορροπίας. Στο σπίτι που μεγάλωσα, ήμασταν τρία αδέρφια, και όταν παλεύαμε, ο πατέρας μας, μας  έλεγε πάντα ότι ο πιο δυνατός  πρέπει  να υποχωρεί. Και αυτό ακριβώς συνέβη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Αυτός που βρίσκεται σε καλύτερη θέση πρέπει να προσπαθεί να βοηθήσει τον πιο αδύναμο. Προσπάθησα να το πράξω». 

Τι απαντά στην κριτική του Πολ Κρούγκμαν


Απαντώντας στην αυστηρή κριτική που δέχεται η γερμανική κυβέρνηση από  οικονομολόγους,  κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως ο Πολ Κρούγκμαν, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας χαρακτήρισε τον Αμερικανό οικονομολόγο ένα εξαιρετικό επιστήμονα, ο οποίος έλαβε το “Νομπέλ” οικονομίας για τη θεωρία του εμπορίου. Αλλά δεν έχει καμία εμπειρία για την αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. «Στην ευρωζώνη δεν υπάρχει κεντρική κυβέρνηση και όλα τα 19 κράτη-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία. Μάλλον δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. Κρούγκμαν».

Για την Μέρκελ: Δεν έχουμε πάντα την ίδια άποψη, αλλά έχουμε τον ίδιο σκοπό

«Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές  του 1999, ήμουν επικεφαλής του CDU και η κυρία Μέρκελ ήταν γενικός γραμματέας μου», αφηγείται ο Σόιμπλε στο Der Spiegel και συνεχίζει: «Είχαμε μια αφίσα που δείχνει τους δυο μας με την λεζάντα: "Είμαστε όπως η Ευρώπη. Δεν έχουμε πάντα την ίδια άποψη, αλλά έχουμε πάντα τον ίδιο σκοπό" Αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, ακόμη και αν οι ρόλοι μας έχουν αλλάξει. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι αυτό. (σ.σ για τις διαφορετικές μας απόψεις)».



Η αφίσα στην οποία απεικονίζονταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ πάνω από το σύνθημα «Όχι πάντα η ίδια άποψη, αλλά ο ίδιος δρόμος». «Αυτό εξακολουθεί να ισχύει για τους δυο μας» σχολίασε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Η φημολογία περί πιθανότητας παραίτησης Σόιμπλε

Αναφερόμενος στην σχέση του με την Άνγκελα Μέρκελ και το πώς διαμορφώνεται η μεταξύ τους ισορροπία, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε: «Οι διαφορετικές απόψεις είναι μέρος της Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει πάντα να βρίσκεις τη συμφωνία. Κάθε ένας έχει να παίξει έναν ρόλο. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι καγκελάριος και εγώ υπουργός Οικονομικών. Οι ευθύνες των πολιτικών πηγάζουν από τις θέσεις που κατέχουν. Κανείς δεν μπορεί να τις παραβλέψει. Αν το επιχειρούσε κάποιος, θα πήγαινα στον πρόεδρο και θα του ζητούσα να με απαλλάξει από τα καθηκόντά μου.  

«Σκέφτεστε να το πράξετε;» έρχεται η ερώτηση από τον δημοσιογράφο του Der Spiegel.

- «Όχι. Από πού σας ήρθε αυτή η ιδέα;» απαντά ο κ. Σόιμπλε.

- «Άλλαξε η σχέση σας με την καγκελάριο κατά τη διάρκεια της κρίσης;» είναι η επόμενη ερώτηση του Spiegel.

- «Η κυρία Μέρκελ κι εγώ έχουμε συνέχεια: Ξέρουμε ότι ο ένας μπορεί να βασίζεται στον άλλο» κλείνει η συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Η αποστροφή του κ. Σόιμπλε ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε παραίτηση αν κάποιος παραβλέψει τις ευθύνες του, θεωρήθηκε από κάποιους σαν προαναγγελία πιθανής αποχώρησής του από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέρριψε εικασίες σε σημερινά δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί εξαιτίας διαφορών απόψεων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ελλάδας.

Διαψεύδεται το ενδεχόμενο παραίτησης Σόιμπλε


Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών απέρριψε τις εικασίες πει ενδεχόμενης παραίτησης του στενού συνεργάτης της Μέρκελ και αναφέρθηκε στη σαφή απάντηση που έδωσε ο Σόιμπλε στη συνέντευξη όταν ερωτήθηκε αν σκέπτεται να ζητήσει από τον πρόεδρο να τον απαλλάξει από τις υποχρεώσεις του, η οποία ήταν: «Όχι. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;».

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω τα δημοσιεύματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης