Τσίπρας: Ενδιαφέρουσα εξέλιξη η εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα

Τσίπρας: Ενδιαφέρουσα εξέλιξη η εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα

Θα την παρακολουθούμε με προσοχή και ελπίδα - Αναστασιάδης: Προτίθεμαι ειλικρινά να συνεργαστώ με τον κ. Ακιντζί και ελπίζω στη στήριξη της Τουρκίας ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό

Τσίπρας: Ενδιαφέρουσα εξέλιξη η εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:20 το μεσημέρι η συνέντευξη τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαττάχ Αλ-Σίσι και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς διάσκεψη κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για στρατηγικής σημασίας συνεργασία των τριών χωρών που αποτελούν πυλώνα ασφάλειας στην περιοχή.

«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Σίσι για μια νέα τεχνική ομάδα για την οικονομία και το εμπόριο. Μας αφορά να συμμετάσχουν εταιρείες στο φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγυπτιακής οικονομίας που επεξεργάζεται ο πρόεδρος Σίσι» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών που δεν αφορούν στενά τις τρεις χώρες αλλά αφορούν κατά μια ευρεία έννοια την ανάπτυξη της οικονομίας σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Η οικονομική, η εμπορική και ενεργειακή συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου είναι σημαντική για την ασφάλεια στην περιοχή σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σημαντικό ότι η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και όπου δεν απαιτεί τη συνεργασία τρίτων χωρών» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η συνεργασία αυτή να αποτελέσει πρόκληση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και μεταξύ άλλων χωρών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη στήριξη από την πλευρά της Ελάδας για την επανέναρξη των δικοινωτικών συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή Ακιντζί και προσθέτοντας ότι αυτή την εξέλιξη θα την παρακολουθήσουμε με προσοχή και ελπίδα.

Αναφερόμενος τέλος στην τρίτη κατά σειρά συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα ευχήθηκε αυτή να λάβει χώρα σε μια στιγμή που θα έχουμε πιο ευχάριστα μηνύματα για τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή.


Αναστασιάδης: Περιμένω με προσμονή τις συνομιλίες με τον Ακιντζί

Όπως δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιβεβαιώθηκε ότι ο τριμερής διάλογος και η τριμερής συνεργασία, προάγει την ειρήνη τη σταθερότητα την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι τρεις χώρες, είπε, συμφωνούν στη πολιτική και οικονομική συνεργασία, όπως και στη συνεργασία εμπορίου, πολιτισμού και τουρισμού, χωρίς ποτέ να αποκλείεται η συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως επαναλήφθηκε ότι ο διάλογος και η συνεργασία των τριών κρατών δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας αλλά αποτελεί το πρότυπο για άλλες συνεργασίες με το σύνολο των καρτών της περιοχής.

Επαναβεβαιώθηκε επίσης η κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης συμβάλλοντας στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής. Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει αν αναπτυχθεί μέσα από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και ιδιαιτέρως της σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας.

Το κυπριακό πρόβλημα ήταν επίσης μέρος της ημερήσιας διάταξης. Ενημερώθηκαν οι κύριοι Τσίπρας και Σίσι για τις τελευταίες εξελίξεις  και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε  την ειλικρινή πρόθεση του για συνεργασία με τον κ. Ακιντζί ελπίζοντας και στη στήριξη της Τουρκίας ώστε να επιτευχθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση.
 
Ο Κύπριος Πρόεδτος ανέφερε ακόμα πως η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας απειλεί πολλές περιοχές αλλά και την Ευρώπη και καταδικάστηκαν οι τρομοκρατικές ενέργειες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Οι τρεις ηγέτες είπε ο κ. Αναστασιάδης καλούν όλα τα κράτη για ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση της απειλής και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας για αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων.

Οι τρεις ηγέτες τάχθηκαν επίσης υπέρ της δημιουργίας κυρίαρχου και ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
 
Τέλος τονίστηκε πως οι μεταναστευτικές ροές αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης οι στόχοι που έχουν τεθεί θα επιτευχθούν και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για άλλα κράτη.


Αλ Σίσι: Διατηρούμε θέσεις αρχής για το Κυπριακό

Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Φατάχ Αλ Σίσι  επανέλαβε πως η χώρα του διατηρεί θέσεις αρχής για επίλυση του Κυπριακού και διατήρηση της ενότητας της Κύπρου.

Αναφέρθηκε και στις ιστορικές διαχρονικές σχέσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων από την αρχαιότητα όταν τα δύο έθνη κυριάρχησαν πολιτισμικά. Σημείωσε ακόμα πως και ο ίδιος προσβλέπει στην ενίσχυση των σχέσεων και στο μέλλον, καθώς η Μεσόγειος ενώνει και προτρέπει σε δημιουργία συνθηκών συμβίωσης.

Ο κ. Σίσι αναφέρθηκε στην στήριξη που έτυχε ο ίδιος και η κυβέρνηση του από την Ελλάδα και τη Κύπρο σημειώνοντας σήμερα οι τρεις χώρες προχωρούν σε συνεργασία σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων σε αυτόν της ενέργειας .

Συμφωνήθηκε να αναβαθμιστεί το επίπεδο οικονομικής συνεργασίας ώστε οι τρεις χώρες να γίνουν φυσική πύλης για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης.

Τα οράματα των τριών χωρών για την ευρύτερη περιοχή είναι κοινά και σχετίζονται και με τη βούληση για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να στεγνώσουν οι πηγές εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων με χρήμα και όπλα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε αποτροπιασμό για τις ακρότητες που γίνονται στο όνομα της θρησκείας η οποία δεν σχετίζεται με τα εγκλήματα που διαπράττονται από τους εξτρεμιστές.

Ο Φατάχ Αλ Σίσι επεσήμανε πως συμφωνήθηκε η αναγκαιότητα δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και για ειρήνευση στη Λιβύη.
 

.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης