Λαπαβίτσας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό αλλά του λείπουν 20 δισ. ευρώ

Λαπαβίτσας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό αλλά του λείπουν 20 δισ. ευρώ

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ταχύτατα σε καθεστώς ασφυξίας αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα» ομολογεί ο εκ των οικονομολόγων της Κουμουνδούρου

Λαπαβίτσας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό αλλά του λείπουν 20 δισ. ευρώ
Στην ομολογία ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που γίνει κυβέρνη είναι λογικό και μετριοπαθές αλλά έχει ένα πρόβλημα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης προχωρεί ο εκ των οικονομολόγων του κόμματος Κώστας Λαπαβίτσας παραδεχόμενος, επιπλέον, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της - το υπολογίζει σε 20 δισ. ευρώ - το 2015.

Αναφερόμενος σε όσα θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου, όπως σημειώνει, οι Έλληνες να μην ψηφίσουν το αριστερό κόμμα, υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιμένει ένα κύμα εχθρότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν φείδεται «όπλων». «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό και μετριοπαθές αλλά απουσιάζει η ασφαλής χρηματοδότηση. Η Ελλάδα χρειάζεται επίσης βοήθεια για να εξυπηρετήσει τα χρέη της για το 2015, που ίσως φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ. Υπάρχουν ορισμένες αποπληρωμές την άνοιξη που ίσως είναι διαχειρίσιμες αλλά για τις περαιτέρω αποπληρωμές - της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ - που πρέπει να γίνουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα απαιτηθεί φρέσκια χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Και, δεν χρειάζεται να ειπωθεί, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ταχύτατα σε καθεστώς ασφυξίας αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συνθηκολογήσει, πιθανότατα με το να του προσφερθεί μια αποδυναμώμενη εκδοχή της λιτότητας. Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και μια μεγάλη ήττα για τους αντιπάλου της λιτότητας στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς υποχωρήσεις, με τη βοήθεια της διεθνούς στήριξης. Οι γραμμές της μάχης σχηματίζονται στην Ελλάδα» συμπληρώνει ο κ. Λαπαβίτσας.

Κλείσιμο
Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, ακόμα, ότι το κόμμα του «υπόσχεται» να πετύχει, κατά πρώτον, μια σημαντική διαγραφή του χρέους αλλά και να άρει τη λιτότητα στοχεύοντας σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αντί για τα πλεονάσματα που απαιτεί η Τρόικα. «Δεν υπάρχει τίποτε ριζοσπαστικό, πολλώ μάλλον επαναστατικό σε αυτές τις πολιτικές. Αντικατοπτρίζουν την κοινή λογική και θα ανοίξουν ένα νέο δρόμο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες» προσθέτει και τονίζει ότι οι ηγέτες του κόμματος είναι αφοσιωμένοι ευρωπαϊστές που πραγματικά πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην μεταμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα μέσα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης