Σκληρό πόκερ για την Προεδρική εκλογή: Ο Τσίπρας επιστρέφει την «μπλόφα» Σαμαρά

Σκληρό πόκερ για την Προεδρική εκλογή: Ο Τσίπρας επιστρέφει την «μπλόφα» Σαμαρά

Η ευθεία πρόσκληση – πρόκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει το συντομότερο στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας εφόσον θεωρεί ότι διαθέτει τους 180 βουλευτές δεν ήταν τυχαία

Σκληρό πόκερ για την Προεδρική εκλογή: Ο Τσίπρας επιστρέφει την «μπλόφα» Σαμαρά
Αποφασισμένος να διατηρήσει την υψηλή και ασφυκτική πίεση προς την κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που βλέπει ικανοποιημένος την πολιτική συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα σενάρια βιωσιμότητας αυτού του κυβερνητικού σχήματος με αφορμή την προεδρική εκλογή της επόμενης άνοιξης.

Η ευθεία πρόσκληση – πρόκληση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει το συντομότερο στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας – στο πλαίσιο των συνταγματικών προβλέψεων – εφόσον θεωρεί ότι διαθέτει τους 180 βουλευτές δεν ήταν τυχαία. Ούτε μεμονωμένη κίνηση στην σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή που έχει υιοθετήσει η Κουμουνδούρου.

Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι ο κ. Σαμαράς δεν διαθέτει την προεδρική πλειοψηφία και απλά μπλοφάρει για να πιέσει τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και να αποθαρρύνει πιθανούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, που πιθανόν θα έβλεπαν μια σύγκλιση μαζί του στο θέμα της προεδρικής εκλογής και την πρόκλησης πρόωρων εκλογών. Και του απαντά με δική του… μπλόφα, αφού είναι περίπου προφανές ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει από μόνο τους τη δυνατότητα να μπλοκάρει την προεδρική εκλογή, τουλάχιστον όπως είναι σήμερα τα πράγματα στο χώρο της ευρύτερης αντιπολίτευσης.
Κλείσιμο

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα «πατά» πάνω σε ένα δεδομένο: την άρνηση της κυβέρνησης να ανοίξει την Ολομέλεια της Βουλή για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ», όπως το ζήτησαν με διαφορετικούς τρόπους και πολιτικά αιτήματα ίσως, 139 βουλευτές συνολικά.

‘Όταν «φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για τη Προεδρική εκλογή» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του κ. Τσίπρα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να χαράξει γραμμή άμυνας απέναντι στις κατηγορίες ότι στήνει μπλόκο στην προεδρική εκλογή με τη Χρυσή Αυγή και άλλες δυνάμεις της δεξιάς.

«Εμείς δεν εντάσσουμε κανέναν σε κανένα μέτωπο. Ο καθένας έχει την πολιτική του και καθορίζει τη στάση του. Ο λαός με την ψήφο του θα κάνει σαφή τη θέλησή του όταν έρθει η ώρα για όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση τόσο με τη διακυβέρνηση της χώρας, όσο και με τις συμμαχίες» επισήμανε ενδεικτικά σε συνέντευξή του (στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία).

Παράλληλα στέλνει και μήνυμα για το πώς θα αντιμετωπίσει πιθανή   υποψηφιότητα από το χώρο της αριστεράς, για εκλογή από τη σημερινή Βουλή, δηλώνοντας: «Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κανένα σοβαρό πρόσωπο να θέλει να παριστάνει το σύγχρονο Τσιριμώκο. Άλλωστε σε περίπτωση που δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, πράγμα που είναι πολύ πιθανό, στην προεδρική εκλογή δεν θα κρίνεται το πρόσωπο του υποψηφίου. Θα κριθεί αν μπορεί και πρέπει να συνεχίσει η παρούσα συγκυβέρνηση την πολιτική της καταστροφής».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης