Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς

«Παγώνει» τη συζήτηση και θα επαναφέρει το θέμα εν ευθέτω χρόνω




Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς
Αλλάζει ρότα η κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών μετά το κύμα των αντιδράσεων εντός και εκτός βουλής που προκάλεσε η «βιαστική και άκομψη» όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη ανακίνηση του θέματος.

Με χθεσινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός «παγώνει» τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει και είχε οδηγήσει ενίους βουλευτές της συμπολίτευσης να προειδοποιήσουν ότι δεν θα ψηφίσουν την άρση της προστασίας ότι συνέπειες και να έχει αυτό. Το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι μία κρίση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές.

Ολοκληρώνοντας την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις μνημονιακές υποχρεώσεις των υπουργείων ο κ. Σαμαράς είπε στους υπουργούς του ότι «δε χρειάζονται πολλά λόγια και πολλές δηλώσεις». Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης τον ρώτησε τί γίνεται με το θέμα των πλειστηριασμών.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «το θέμα των πλειστηριασμών είναι πολύ σοβαρό και σύνθετο, δεν μπορεί να γίνει συζήτηση σε μία σύσκεψη μίας ώρας και ότι θα το χειριστεί προσωπικά και σε βάθος».

Σημειώνεται ότι η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία δεν συνιστά μνημονιακή υποχρέωση και η προστασία λήγει στο τέλος του χρόνου. Η αντιπολίτευση αλλά και η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ζητούν να παραταθεί το ισύον καθεστώς και για το 2014. Ωστόσο ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από το ΔΝΤ και από τους δανειστές να αρθεί η απαγόρευση ώστε μέσω των πλειστηριασμών να κινηθεί η αγορά ακινήτων, να ισορροπήσουν σε νέο επίπεδο οι τιμές και να προστατευθούν οι τράπεζες. Κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι «δεν είναι δίκαιη η οριζόντια προστασία όλων των δανειοληπτών ακόμη και εκείνων που ενώ έχουν την δυνατότητα αρνούνται να πληρώσουν». Οι βουλευτές πάντως στην πλειονότητά τους έχουν διαφορετική άποψη και λένε ότι «αν αλλάξει το καθεστώς προστασίας δεν θα έχουμε που να σταθούμε από την οργή του κόσμου».
Κλείσιμο

Κυβερνητικά στελέχη πάντως έλεγαν ότι το ισχύον καθεστώς λήγει στο τέλος του χρόνου οπότε κάποια νέα ρύθμιση θα πρέπει να υπάρξει. Ωστόσο προσθέτουν το θέμα δεν επείγει και η νέα ρύθμιση μπορεί να έλθει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βέβαια υπάρχει το πρόβλημα ότι ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης κινούνται στην βουλή και έχουν καταθέσει τροπολογίες και θα καταθέσουν και πρόταση νόμου για να παραταθεί το σημερινό καθεστώς. Αυτό δημιουργεί πίεση στους βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και στην κυβέρνηση η οποία το τελευταίο που θα ήθελε να δει είναι τους βουλευτές της να υπερψηφίζουν μία πρόταση της αντιπολίτευσης. Πάντως η επικοινωνιακή πλαισίωση του θέματος αλλάζει η κυβέρνηση θα προβάλλει ότι διατηρεί το καθεστώς προστασίας αλλά θα εισάγει εξαιρέσεις για τους αποδεδειγμένα έχοντες προκειμένου να αποκαταστήσει την κοινωνική δικαιοσύνη.

Συναντήσεις με Βενιζέλο

Στο θέμα μπήκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλης Βενιζέλος ο οποίος δεν πρόλαβε την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και είχε αργότερα κατ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Από το ΠΑΣΟΚ διέρρευσε ότι συζήτησαν τόσο για την πορεία κάλυψης των μνημονιακών υποχρεώσεων όσο και για το θέμα των πλειστηριασμών και ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί την Πέμπτη μετά την επιστροφή του κ. Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος είχε δηλώσει ότι «πρέπει να προστατευθεί το σπίτι του φτωχού και του μεσαίου πολίτη» θέλει να εμφανίσει ότι μετέχει στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Στη συνέχεια όμως υπήρξαν βουλευτές του αντέδρασαν έντονα. Όπως και να χει η κυβέρνηση θα αφήσει να περάσει κάποιος χρόνος και θα επαναφέρει το θέμα με διαφορετική μεθόδευση και άλλο περυτίλιγμα.

«Τρέχουμε για τα προαπαιτούμενα»

Χθες ο πρωθυπουργός άκουσε από τους υπουργούς την πορεία κάλυψης των μνημονιακών υποχρεώσεων και εμφανίστηκε ικανοποιημένος αλλά ζήτησε επίσπευση των ενεργειών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τους είπε: «ξέρω ότι ακόμη είναι καλοκαίρι ωστόσο έχουμε πολύ δουλειά, πρέπει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και πρέπει να αρχίσουμε να κεφαλαιοποιούμε πολιτικά το κυβερνητικό μας έργο».

Όπως ανέφερε υπουργός βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου «το θέμα είναι να μην τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή όταν έρθει η Τρόικα». Όλοι οι υπουργοί είπαν ότι στον τομέα τους καλύπτουν τα χρονοδιαγράμματα. Προτεραιότητα έχει το θέμα των μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι τα χρονοδιαγράμματα καλύπτονται ότι όλα τα υπουργεία του έχουν στείλει καταλόγους με τους υπό μετακίνηση υπαλλήλους και ότι θα καλυφθεί το πλάνο των 12.500 μετακινήσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης