Βίτσας: Σχέδιο για «ωφέλιμη θητεία» - Τέρμα οι «καμπάνες» και τα «βύσματα»

Βίτσας: Σχέδιο για «ωφέλιμη θητεία» - Τέρμα οι «καμπάνες» και τα «βύσματα»

Ο στόχος μας είναι να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και υπό αυτή την έννοια να εκτελεί το καθήκον του στην πατρίδα  

Βίτσας: Σχέδιο για «ωφέλιμη θητεία» - Τέρμα οι «καμπάνες» και τα «βύσματα»
Στο σχέδιο της κυβέρνησης για μία «ωφέλιμη θητεία» «για την πατρίδα, την κοινωνία αλλά και ατομικά για τον στρατευμένο» αναφέρεται ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Δημήτρης Βίτσας με δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  με την ευκαιρία της σχετικής αναφοράς στην ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά λέει «ονομάζουμε το σχέδιο μας “ωφέλιμη θητεία”. Ωφέλιμη για την πατρίδα, την κοινωνία αλλά και ατομικά για τον στρατευμένο. Ο στόχος μας είναι να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο και υπό αυτή την έννοια να εκτελεί το καθήκον του στην πατρίδα και συγχρόνως να διευκολύνεται και να αποκτά επιπλέον εφόδια για τη μετά τη θητεία ζωή του».

«”Η κοινωνική θητεία” να μην έχει εντός της, διαδικασίες που μπορούν να θεωρηθούν “τιμωρητικές”. Να διευκολύνονται, όσον αφορά τις αναβολές, άνθρωποι που ανοίγουν σπουδαία επιστημονική καριέρα στο εξωτερικό, να λύνονται διαχρονικά ζητήματα που αφορούν στην ανυποταξία και που τελικά στοιχίζουν, λόγω γραφειοκρατίας, και στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην κοινωνία. Η διαφάνεια και οι κανόνες ήδη συμβάλλουν να χτυπηθεί το ρουσφέτι και το “βύσμα” αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος», συνεχίζει.

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση και «το οποίο βελτιώνεται», ο κ. Βίτσας επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον στρατευμένο να γνωρίζει που θα υπηρετήσει πριν καταταχθεί και η υπηρεσία να λαμβάνει υπόψη τις ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ατομικές και οικογενειακές, για την τοποθέτησή του.

«Κύριο βάρος, όμως, δίνουμε στην πολλαπλή αξιολόγηση της θητείας. Ήδη δεκάδες στρατευμένοι γιατροί, κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και ακριτικά νησιά και αμείβονται επιπλέον από το υπουργείο Υγείας. 

Ήδη δεκάδες νομικοί υπηρετούν τη θητεία τους σε νομικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων και εγγράφουν τον χρόνο στην άσκηση τους. Διερευνούμε τη δυνατότητα έγγραφης εμπειρίας και μοριοδότησης για τους μηχανικούς αλλά και άλλους επιστήμονες»,τονίζει.

Συγχρόνως , γνωστοποιεί: «προσπαθούμε να κλείσουμε ένα σύστημα πιστοποιήσεων. Έχουμε ξεκινήσει με την ικανότητα χρήσης Η/Υ (σ.σ.που θα δώσει τη δυνατότητα στους στρατεύσιμους να διαθέτουν επαγγελματική κατάρτιση στους υπολογιστές). 

Θα συνεχίσουμε μαζί με το υπουργείο Παιδείας και άλλους θεσμικούς φορείς σε μια σειρά τεχνικά επαγγέλματα π.χ. βοηθός υδραυλικού, ηλεκτρολόγου κλπ. Έτσι θα χτίσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πιστοποιήσεων, που θα ξεκινά από τους αξιωματικούς (π.χ. κυβερνήτες πλοίων ή πιλότους αεροπλάνων) και θα διατρέχει όλη την ιεραρχία ως τον υπόχρεο  θητείας», υπογραμμίζει.

Στις νέες πρωτοβουλίες εντάσσονται «και ρυθμίσεις που προωθούμε, για μείωση του ηλικιακού ορίου εξαγοράς του υπολοίπου των στρατιωτικών υποχρεώσεων από το 35 έτος που είναι σήμερα στο 33 έτος, εφόσον καταταγούν και προηγουμένως εκπληρώσουν ένοπλη στρατιωτική υποχρέωση 20 ημερών. 

Επίσης, προωθούμε χορήγηση αναβολής κατάταξης ενός έτους σε όσους αποκτούν την ελληνική Ιθαγένεια, καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τους ομογενείς».

Εξάλλου, πρόσθεσε «προσπαθούμε να απαντήσουμε στις απαιτήσεις των καιρών, με τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας συλλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης των μονίμων στελεχών, πράγμα που συμβάλει στην εξουδετέρωση συντηρητικών αντιλήψεων και πρακτικών, συνολικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Γίνεται μια συνολική προσπάθεια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαπερνά όλες τις λειτουργίες τους, με τελικό στόχο την παραπέρα ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας και την ποιοτική αναβάθμιση του ρόλο και της θέσης του έμψυχου δυναμικού τους. 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι άνθρωποι που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες, αποτελούν το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι ο πραγματικός πολλαπλασιαστής ισχύος», αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωση του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης