Το ΣτΕ θα αποφασίσει για το ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για το ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια

Οι παλινωδίες και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ - Χαστούκι από την Κομισιόν για τον ισχυρισμό ότι οι θεσμοί επέβαλαν την αύξηση

Το ΣτΕ θα αποφασίσει για το ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια
Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα κληθεί τελικά να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και νομιμότητα της αύξησης  του  ΦΠΑ στο 23% στα ιδιωτικά σχολεία και  τα φροντιστήρια, παρά την προσωρινή λύση που δόθηκε από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου.   

Τεράστια είναι η οικονομική ζημία που προκαλείται, τόσο στο χώρο της Παιδείας (σε δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κ.λπ.),όσο και σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά  που έχουν παιδιά τα οποία σπουδάζουν, από τη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε με δική της πρωτοβουλία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείσιμο
Στις 15 Ιουλίου λίγες, μέρες πριν παραιτηθεί, αύξησε στο 23% το ΦΠΑ στο χώρο της ιδιωτικής Παιδείας.

Κάτω από τους εσωκομματικούς τριγμούς που δεχόταν ο Αλέξης Τσίπρας μετά την υπογραφή του αποκαλούμενου «τέταρτου  αριστερού μνημονίου» και σε μία προσπάθεια να διατηρήσει το αριστεροπροοδευτικό του προφίλ, αλλά και για να ρίξει στάχτη στα μάτια  της αριστερής   πλατφόρμας, έκανε λεονταρισμούς «χτυπώντας» το κεφάλαιο και τους πλούσιους γόνους που φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία.

Έτσι, αλόγιστα και για εσωκομματικούς λόγους αύξησε στο 23% τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση   και  όταν φούντωσαν οι αντιδράσεις και οι διαψεύσεις άρχισε τις γνώριμες κωλοτούμπες.
Αρχικά έριξε  το μπαλάκι των ευθυνών στους θεσμούς, αλλά όταν διαψεύσθηκε, ξεκίνησε   προεκλογικές δεσμεύσεις.

Μόλις ξέσπασε ο θόρυβος για την αύξηση του ΦΠΑ αρχικά πηγές από την  Κουμουνδούρου σχολίασαν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε όντως συμφωνήσει να αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα ιδιωτικά σχολεία, «όχι όμως για τα φροντιστήρια και για τις άλλες σχολές».
Η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, «προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών».

Όμως, πριν ακόμη καλά καλά προλάβει η Κουμουνδούρου να ολοκλήρωση της φράση της για το αίτημα των θεσμών, η Κομισιόν διέψευσε κατηγορηματικά τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας   ότι «δεν έθεσε ποτέ παρόμοιο αίτημα», αλλά και ούτε είχε τεθεί  και από ελληνική  πλευρά  τέτοιο θέμα.

Αμέσως, μετά το ράπισμα της Κομισιόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κωλοτούμπα. Δηλώνει, ότι θα ζητήσει «από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή του μέτρου». Έφτασε  δε στο σημείο να πει, ότι η κατάργηση του 23% ΦΠΑ «είναι πρώτη προτεραιότητα για χιλιάδες νοικοκυριά». 

Και δεν παραλείψε να σημειώσει ότι «σε κάθε περίπτωση, η νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με Πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα καταργήσει το εν λόγω μέτρο», που η ίδια  πριν από λίγες μέρες νομοθέτησε και ψήφισε!

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μειμαράκης, τράβηξε και πάλι το χαλί στον κ Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «είχε έρθει εντολή από την Κομισιόν για πάγωμα του 23% ΦΠΑ».

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μειμαράκης,  «για ιδεολογικούς λόγους κατά τη γνώμη μου το έβαλε  (ΦΠΑ 23%), γιατί όταν ακούν για οτιδήποτε ιδιωτικό θέλουν να το φορολογήσουν» και πρόσθεσε: «Είναι "πιστεύω" του ΣΥΡΙΖΑ  στη σελίδα 35 του προγράμματός του λέει ότι ο φόρος στην Παιδεία, το 23%, είναι για τους έχοντες».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, το πρόβλημα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδεοληπτικό, όπως δεν ήθελαν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια για λόγους ιδεοληψίας το ίδιο κάνουν και τώρα. 

Στην συνέχεια, προ του αδιεξόδου,  η Κουμουνδούρου επισήμως έλεγε  ότι θα ζητούσε  από το οικονομικό επιτελείο της  υπηρεσιακής Κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που είχε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, να επικοινωνήσει με τους εταίρους και να συζητήσει τις δυνατότητες αλλαγής της επίμαχης ρύθμισης και αντικατάστασης με ισοδύναμα μέτρα που θα κάλυπταν τα 168 εκατ. ευρώ, που έχουν προϋπολογισθεί ως έσοδα από την επιβολή του 23%.

Ωστόσο, ακολούθησε  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δηλώνοντας  ότι «θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή». Μάλιστα πρόσθεσε πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. Έτσι, το βάρος της λύσης πέρασε πλέον οριστικά στα χέρια της υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Αρχικά, ελέχθει  ότι θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία προσωρινά θα «παγώνει» την αύξηση του ΦΠΑ μέχρι να αναλάβει τα ηνία η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τελικά, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων  Κατερίνα Σαββαΐδου, υπέγραψε εγκύκλιο,   με την οποία  δόθηκε   παράταση, μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%.

Πέρα από την προσωρινή αναστολή του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην Παιδεία μέχρι 16 Οκτωβρίου, έχουν ήδη δοθεί σε δικηγορικά γραφεία των Αθηνών εντολές από ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων αλλά και φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί η νομοθετική ρύθμιση της αύξησης του ΦΠΑ στα εκπαιδευτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα ζητήσουν από τους συμβούλους   Επικρατείας να κριθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία η αύξηση του ΦΠΑ.

Η αύξηση του ΦΠΑ στην Παιδεία, όπως θα υποστηρίξουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων, παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εκπαίδευση (άρθρο 16).

Ακόμη, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συνταγματικές  επιταγές της ισότητας (άρθρο 4) και της ελεύθερης οικονομικής ανάπτυξης (άρθρο 5), όπως επίσης συγκρούεται με την συνταγματικά κατοχυρωμένη  αρχή της  εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος.

Τέλος, θα υποστηρίξουν ότι παραβιάζονται Ευρωπαϊκές νομοθετικές οδηγίες που αφορούν τη φορολόγηση στο χώρο της εκπαίδευσης και της ελεύθερης διακίνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης