Μετράνε ζημιές από τα 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο

Μετράνε ζημιές από τα 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο

Είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και ήταν επιφανειακός - Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Β. Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία - Τμήμα της ψευδοροφής του αεροδρομίου στη Λήμνο υποχώρησε - Μία τουρίστρια τραυματίστηκε - Στο νησί μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών

Μετράνε ζημιές από τα 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο
Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή και στην Αττική σημειώθηκε στις 12:25  με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λήμνο και την Σαμοθράκη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα.

Ο δυνατός σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε Εύβοια, Βοιωτία, Έβρο, Ιωάννινα, Θάσο, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία, όπου πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 τραυματίες. (
Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Κλείσιμο
Στο μεταξύ τις ζημιές αρχίζουν να μετρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφού υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές σε Λήμνο και Σαμοθράκη, ενώ κατέρρευσαν κάποιες στέγες από παλαιά σπίτια.

Τμήμα της ψευδοροφής του αεροδρομίου στη Λήμνο, μάλιστα, υποχώρησε, ενώ μία τουρίστρια τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, «το συμβάν αντιμετωπίστηκε από τον γιατρό του αεροδρομίου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω του σεισμού, αν και κατά τη διάρκεια της δόνησης έγινε πρόσκαιρη διακοπή της ηλεκτροδότησής του, πρόβλημα που τώρα έχει αποκατασταθεί.




Στη Λήμνο μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εσωτερικών

O υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ενημερώνει συνεχώς τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στη Λήμνο μετά τον μεγάλο σεισμό, ο οποίος αναχώρησε για το νησί του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

Την ίδια ώρα, στη Λήμνο με στρατιωτικό ελικόπτερο μεταβαίνουν ο Γενικός Γραμματέας Προστασίας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Υποδιοικητής της ΑΣΔΕΝ ενώ στη Σαμοθράκη επίσης με στρατιωτικό ελικόπτερο μεταβαίνουν οι Διοικητές της Πρώτης Στρατιάς και του Τέταρτου Σώματος Στρατού. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)



Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμόλογοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό που έγινε λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Δείτε πως αντέδρασαν οι κάτοικοι στην Ξάνθη: 


Ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Γιώργος Χάνος, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μάς είπε ότι «ήταν ένας πάρα πολύ ισχυρός σεισμός. Είχαμε χρόνια να ζήσουμε έναν τέτοιο σεισμό. Ήταν μεγάλος όπως μάθαμε 6,5 Ρίχτερ και είχε διάρκεια. Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε αναφορές για τραυματίες ενώ υπήρξαν και ζημιές σε παλιά σπίτια αλλά και σε οικοσυσκευές». 

Το protothema.gr επικοινώνησε και με το λιμενικό Λήμνου, όπου σύμφωνα με αξιωματούχο, τα πράγματα στο νησί είναι σχετικά ήρεμα, αλλά υπάρχει μικρή αναστάτωση.

Στους δρόμους βγήκαν πανικόβλητοι οι Τούρκοι 






Στους δρόμους από τον σεισμό οι Τούρκοι










Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης