Στη γη του Άμβρακος και του Αράχθου

Στη γη του Άμβρακος και του Αράχθου

Η καθημερινότητα, η ομορφιά και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της σημερινής Άρτας

Στη γη του Άμβρακος και του Αράχθου

Η καθημερινότητα, η ομορφιά και ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της σημερινής Άρτας

Κλείσιμο

«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν». Ο μύθος που περιβάλλει το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα του Γεφυριού της Άρτας, εξακολουθεί να ζει μέχρι τις ημέρες μας, κάνοντας την πόλη της Άρτας γνωστή διεθνώς. Όμως, η επιμονή στη μνεία αυτού του γεφυριού, είχε ως αποτέλεσμα να «καλυφτούν» από την ιστορική τέφρα, άλλα, εξίσου όμορφα και σπουδαία μνημεία που υπάρχουν ολόγυρα στην πόλη. Ο Θεοχάρης Βαδιβούλης, δικηγόρος και γραφολόγος, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άρτα, μας εκμυστηρεύεται ορισμένες από τις πτυχές της εκεί καθημερινότητας, που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε.

«Η Άρτα σήμερα δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό και πέραν του Γεφυριού, λίγοι γνωρίζουν για τη σπουδαία αρχαία πόλη, την Αμβρακία, που κρύβει στα σπλάχνα της, όπως και τους βυζαντινούς της θησαυρούς, αλλά και τα αξιόλογα οθωμανικά μνημεία, που βρίσκονται διεσπαρμένα σε κάθε γωνιά του κέντρου της πόλης, αλλά και στις παρυφές της. Ερχόμενος κανείς στην Άρτα εντυπωσιάζεται από το πόσα αγνοούσε για την πόλη, που είναι η μοναδική από τις τέσσερις πόλεις της Ηπείρου, η οποία κατοικείται οργανωμένα και αδιάκοπα για πάνω από 2500 χρόνια.



»Όμορφες βυζαντινές εκκλησίες, όπως η Παρηγορήτρια, που αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτόνημα και εκκλησία–σύμβολο, αλλά και η Αγία Θεοδώρα η πολιούχος, ο Άγιος Βασίλειος της Αγοράς, η Παναγία των Βλαχερνών ή το οθωμανικό Ιμαρέτ, χτισμένο τον 15ο αιώνα από τον Φαΐκ Πασά, δίνουν την ταυτότητα της πόλης, όπως διαμορφώθηκε στους αιώνες». Επίσης, η Άρτα διαθέτει και αρχαιολογικό μουσείο, με εντυπωσιακά ευρήματα από την πόλη της αρχαίας Αμβρακίας, το οποίο, μέσα από τα εκθέματα και τις περιοδικές εκθέσεις, προσπαθεί να ζωντανέψει στα μάτια μας, τη ζωή στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης, η ζωή γράφεται σε καθημερινή βάση, με ακούραστο τρόπο. Οι βόλτες που μπορεί να κάνει κάποιος εκεί, είναι πολλές. «Τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες λατρεύουν το σχεδόν εξ ολοκλήρου πεζοδρομημένο αστικό κέντρο. Ένας όμορφος περίπατος στην καρδιά της πόλης, είναι αυτός γύρω από τα τείχη του Κάστρου. Οι όμορφες συνοικίες του Κάστρου και των Ταμπακιάδων, δίνουν την αίσθηση του "χωριού", με όμορφα κεραμοσκεπή σπίτια και μοσχοβολιστούς κήπους.

»Για όσους όμως θέλουν να διασχίσουν μεγαλύτερη απόσταση και να δουν περισσότερα μνημεία, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν τη βόλτα τους από το εσωτερικό του Κάστρου μέσω της Αγοράς, να δουν το Μικρό Αρχαίο Θέατρο, τον Ναό του Απόλλωνα, μία σειρά βυζαντινών εκκλησιών (Άγιος Λουκάς, Αγία Θεοδώρα, Παρηγορήτρια κλπ), το δυτικό νεκροταφείο της αρχαίας Αμβρακίας, το Μουσείο και να καταλήξουν στο Γεφύρι, για ξεκούραση κάτω απ’ τον πλάτανο που αποτέλεσε τόπο δράματος κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Μία τέτοια πόλη, που αποτέλεσε πολιτιστικό κόμβο κατά τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια, δεν θα μπορούσε παρά να σχεδιάζει και σήμερα δυναμικά το μέλλον της, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την παράδοση που κληρονόμησε. «Η πόλη έχει το προνόμιο να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα αλλά και στο βουνό. Τα τοπικά προϊόντα, από τα φρούτα (ακτινίδια, πορτοκάλια) μέχρι το τυρί και το κρέας, είναι άριστης ποιότητας, πράγμα που τα καθιστά απολύτως εμπορεύσιμα. Ο τουρισμός από την άλλη, είναι ένας τομέας στον οποίο όχι μόνο η πόλη αλλά και ολόκληρος ο νομός Άρτας θα μπορούσε να επενδύσει και μέσω της ανάπτυξης να αναδειχθεί. Τα λάθη του παρελθόντος που έγιναν σε άλλες περιοχές με το μαζικό και φθηνό τουριστικό προϊόν, έδειξε τον δρόμο που πρέπει να αποφευχθεί, ώστε να υπάρχει σεβασμός στη φύση και στον άνθρωπο παράλληλα με την τουριστική αναβάθμιση».

Από την άλλη πλευρά, «η διάνοιξη της Ιονίας οδού πραγματικά μέλλει να αποδειχθεί ζωογόνος για την Άρτα. Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, θα απέχουν περίπου τρεις ώρες το καθένα από την πόλη, πράγμα το οποίο την ξαναβάζει στον συγκοινωνιακό, τουριστικό και εμπορικό χάρτη της χώρας. Έτυχε, επίσης, η Ιονία οδός να περνά μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από το κέντρο της πόλης, πράγμα που καθιστά ακόμη πιο εύκολη την πρόσβαση στα μεγάλα εθνικά δίκτυα για τους Αρτινούς, αλλά και για τους επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν μια σύντομη παράκαμψη για να γνωρίσουν έναν από τους άγνωστους θησαυρούς της Ηπείρου».

Το καλοκαίρι οι κάτοικοι της Άρτας αναζητούν λίγη δροσιά στη γραφική Κορωνησία, που επιπλέει στην κυριολεξία πάνω στον Αμβρακικό κόλπο, ή στο γειτονικό παραθαλάσσιο Μενίδι, με το ζεστό ηλιοβασίλεμα. Τους χειμερινούς μήνες πάλι, τα Τζουμέρκα αποτελούν τον κατάλληλο τόπο εξορμήσεων τόσο για τους ντόπιους, όσο και για ανθρώπους από όλα τα μέρη της χώρας, που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να κάνουν διάφορα αθλήματα (ορειβασία, ιππασία, ράφτινγκ), και να γευτούν παραδοσιακές νοστιμιές. Ο ποταμός Άραχθος, αλλού πιο απότομος, και αλλού πιο πλωτός, διασχίζει σχεδόν όλο τον νομό, δίνοντας τη δική του ξεχωριστή γοητεία στο σκηνικό.

Κάτω λοιπόν από την σκέπη των Αθαμανικών Ορέων, και δίπλα στο κύμα του Αμβρακικού, η πόλη της Άρτας εξακολουθεί να εκπέμπει αισιοδοξία και να κάνει όνειρα για το μέλλον. Και όχι άδικα θα λέγαμε. Η ολοκλήρωση της Ιονίας οδού θα καταστήσει την πόλη και τα αγαθά της προσβάσιμα σε περισσότερο κόσμο, και το πνεύμα των Αρτινών θα «ταξιδέψει» σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας μας, βάζοντας την πόλη στην καρδιά της ανάπτυξης.
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης