Κομισιόν: Άγγλος για τις τράπεζες και Γάλλος σοσιαλιστής για τον έλεγχο της γερμανικής «ορθοδοξίας»

Κομισιόν: Άγγλος για τις τράπεζες και Γάλλος σοσιαλιστής για τον έλεγχο της γερμανικής «ορθοδοξίας»

Θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, όμως ένας φιλελεύθερος Βρετανός θα προσπαθήσει να βάλει φρένο στους τραπεζίτες κι ένας Γάλλος αναλαμβάνει να εφαρμόσει τη γερμανική συνταγή λιτότητας - 5 απαντήσεις σε κρίσιμες ερωτήσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Κομισιόν: Άγγλος για τις τράπεζες και Γάλλος σοσιαλιστής για τον έλεγχο της γερμανικής «ορθοδοξίας»
Ένας Άγγλος για να επιβλέπει τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ένας Γάλλος σοσιαλιστής για να επιβλέπει την εφαρμογή της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ε.Ε. Τα εθνικά στερεότυπα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, δηλαδή του Επιτρόπου Σερ Τζόναθαν Χιλ και του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες με «φθηνά αστεία», αν δεν επρόκειτο για δύο από τις σημαντικότερες θέσεις της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι όμως στην πραγματικότητα ο Πιερ Μοσκοβισί ο άνθρωπος που θα διαδεχθεί τον Όλι Ρεν; Κατάφερε η Γαλλία να λάβει ένα σημαντικό οικονομικό πορτφόλιο; Πώς ξεπέρασε ο πρώην υπουργός Οικονομιών της Γαλλίας το σκόπελο του Γίρκι Κατάινεν και κυρίως τι σημαίνει η επιλογή ενός Γάλλου Σοσιαλιστή σε αυτήν τη σημαντικότατη θέση;

Πρόκειται για κάποια γενικά ερωτήματα για τον Πιερ Μοσκοβισί στα οποία απαντά το protothema.gr:
Κλείσιμο

Φτάσαμε όντως από τον Γίρκι Κατάινεν στον Πιερ Μοσκοβισί;
Κατηγορηματικά όχι. Οι παροικούντες τις Βρυξέλλες γνώριζαν εδώ και αρκετές ημέρες τη σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τουλάχιστον στις σημαντικότερες θέσεις της. Ο Πιερ Μοσκοβισί ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί, μέχρι που το δίκτυο Euractiv στις Βρυξέλλες δημοσίευσε ως «αποκλειστικότητα» ένα από τα δεκάδες σκαριφήματα που κυκλοφορούσαν στην πρωτεύουσα της Ε.Ε. σχετικά με τη σύνθεση της Κομισιόν Γιουνκέρ. Σε αυτό το δημοσίευμα παρουσιαζόταν ο Γίρκι Κατάινεν ως ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Κάτι που αρχικώς προκάλεσε έκπληξη στις Βρυξέλλες. Τα δεκάδες επόμενα σκαριφήματα που κυκλοφόρησαν, διέψευσαν αμέσως την υποθετική αυτή Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Είναι σημαντική η θέση του Πιερ Μοσκοβισί;
Ναι. Ο Πιερ Μοσκοβισί θα είναι ο επόμενος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. Είναι μια πολύ σημαντική θέση την οποία ήθελε με κάθε τρόπο η Γαλλία καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είχε βρεθεί χωρίς καμία σημαντική τυπική εκπροσώπηση στα ευρωπαϊκά όργανα. Η Πολωνία, έχει τον Πρόεδρου του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Η Γερμανία τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Το Λουξεμβούργο τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ. Η Ιταλία την Υπάτη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ισπανός Λουίς Ντε Γκίντος θα λάβει το 2015 την προεδρία του Eurogroup. Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέλαβε όντως μια σημαντική θέση. Όχι όμως τόσο σημαντική όσο αυτή που είχε Όλι Ρεν.


Ένας Γάλλος Σοσιαλιστής δίνει το σήμα για μια πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης;
Όχι. Οι Επίτροποι δεν είναι πρεσβευτές της χώρας-μέλους καταγωγής τους. Είναι αντιπρόσωποι όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Πολλές φορές ένας Επίτροπος από ένα συγκεκριμένο κράτος-μέλος έχει αναγκαστεί να υπογράψει σκληρές αποφάσεις για τη χώρα καταγωγής του. Η επιλογή του Πιερ Μοσκοβισί έγινε με αντισταθμιστικά οφέλη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα πρέπει να συνεργαστεί για μια πληθώρα ζητημάτων με τον αντιπρόεδρο Γίρκι Κατάινεν, τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις, την αντιπροεδρο Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, πολιτικών που υπερασπίζονται τη δημοσιονομική σταθερότητα, καθώς και με τους Επιτρόπους Μάριαν Τίσεν και Σερ Τζόναθαν Χιλ για μια άλλη σειρά ζητημάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα Επίτροπο «υπό εποπτεία». Δημοσιονομική χαλάρωση δεν πρόκειται να υπάρξει στην Ε.Ε, τουλάχιστον όχι έπειτα από πρωτοβουλία της Επιτροπής.
Ποιος θα αντιπροσωπεύει την Ε.Ε στο Eurogroup;

Ο Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο είναι ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο ο οποίος θα έχει τον πρώτο λόγο για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο περιλαμβάνει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη λαμβάνουν γνωμοδότηση («καθοδήγηση») και στη συνέχεια υποβάλλουν τα σχέδια πολιτικής τους («εθνικά προγράμματα μεταρρύθμισης» και «προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης») προκειμένου να αξιολογηθούν σε ενωσιακό επίπεδο. Μετά την αξιολόγησή τους, τα κράτη μέλη λαμβάνουν επιμέρους συστάσεις («συστάσεις αναλόγως της χώρας») για τις εθνικές τους δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Εάν είναι απαραίτητο, λαμβάνουν και συστάσεις προκειμένου να διορθώσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Στόχος είναι τα κράτη μέλη να λαμβάνουν υπόψη τις συστάσεις, όταν καθορίζουν τον προϋπολογισμό τους για το επόμενο έτος.


Τι να περιμένει η Ελλάδα από έναν Γάλλο Επίτροπο;
Ό,τι θα περίμενε και από ένα Επίτροπο οποιασδήποτε άλλης χώρας -μέλους της Ε.Ε. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να διαχειριστεί και να προωθήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (τα δύο νομοθετικά όργανα της Ε.Ε) αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ένα τεράστιο αναπτυξιακό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ με σκοπό την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης στον 21ο αιώνα. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα προχωρήσει επίσης η ουσιαστική ολοκλήρωση της ενοποιητικής διαδικασίας της Ευρωζώνης. Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κρίνεται αναγκαία όχι απλώς για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως τη Γαλλία και την Ιταλία και σύμφωνα με το Βερολίνο οποιαδήποτε δημοσιονομική χαλάρωση θα αποθαρρύνει αυτές τις εθνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα έχουν πολιτικό κόστος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης