Η αλήθεια για το θέμα Στουρνάρα

Η αλήθεια για το θέμα Στουρνάρα

Ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες που υπηρετούν δημοσιεύματα περί μετακίνησης του υπουργού Οικονομικών τον Μάιο στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος - «Σφίγγα» ο Στουρνάρας, επιμένει ότι δεν τον απασχολούν τα σενάρια, αλλά πηγές του οικονομικού επιτελείου μιλούν για υπονόμευση των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Η αλήθεια για το θέμα Στουρνάρα
Το κοινό ταξίδι στο Στρασβούργο και η παρουσία του κ. Γιάννη Στουρνάρα δίπλα στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ερμηνεύεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους ως μια καλή ευκαιρία για να διαλυθούν τα νέφη στη σχέση τους που δημιούργησε τα τελευταία εικοσιτετράωρα η φημολογία περί επικείμενης μετακίνησης του υπουργού Οικονομικών.

Η επιλογή της κυβέρνησης να μην εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για να διαψεύσει τη σεναριολογία που ήθελε τον κ. Στουρνάρα να αντικαθιστά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο τον προσεχή Μάιο, οπότε λήγει η εξαετής θητεία του τελευταίου, έδωσε τροφή σε σχόλια, τα οποία πυροδότησε και το γεγονός ότι προηγήθηκε δήλωση του ΠΑΣΟΚ στην οποία επισημαινόταν ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κλείσιμο
Η ανεπίσημη διαβεβαίωση κυβερνητικών πηγών ότι «δεν υπάρχει θέμα», δεν στάθηκε ικανή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε το γεγονός ότι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που συνιστά η επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο βασικός διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται να είναι «υπό προθεσμία».

Η εικόνα αυτή αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και καλλιεργεί κλίμα αβεβαιότητας, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές που διερωτώνται για τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η πρόωρη ανακίνηση ενός τέτοιου ζητήματος όταν η πλήρωση της θέση της διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Σφίγγα» ο Στουρνάρας

Ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται ως «Σφίγγα» και αποφεύγει να σχολιάσει τη φημολογία, που ξεκίνησε από δημοσίευμα στο «Βήμα» της Κυριακής που έκανε αναφορά σε ανασχηματισμό που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός και στο πλαίσιο του οποίου ο κ. Σαμαράς θα μετακινηθεί στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη και, σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα που είχαν ανάλογη προέλευση, θα αντικατασταθεί από τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Σταύρο Παπασταύρου.

«Δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια», είναι η επωδός που χρησιμοποιεί ο υπουργός Οικονομικών στις ερωτήσεις που δέχεται από τους συνομιλητές του. «Έχω μπροστά μου μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με την τρόικα και είναι το μόνο που με απασχολεί. Δεν έχω χρόνο για οτιδήποτε άλλο», συμπληρώνει, επιμένοντας ότι δεν έχει γίνει καμία σχετική συζήτηση του ίδιου με τον πρωθυπουργό ή με οποιονδήποτε άλλο.

Πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο, πάντως, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τα δημοσιεύματα, καθώς συμμερίζονται την εκτίμηση ότι υπονομεύουν το κλίμα των καθοριστικών για το μέλλον της χώρας διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σε λίγες μέρες με τους εταίρους και δανειστές μας και αφορούν την εκταμίευση των τελευταίων δόσεων από την τρέχουσα δανειακή σύμβαση, τη συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014-2015, αλλά και την επικείμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Προφητεία» ή προσπάθεια κάποιος να «καεί»;

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που ο κ. Στουρνάρας γίνεται στόχος υπονομευτικών επιθέσεων, αφού είναι γνωστό ότι πολλάκις στο παρελθόν έχει δεχθεί πυρά από βουλευτές, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, αλλά πάντα το Μέγαρο Μαξίμου φρόντιζε να στέλνει σαφές μήνυμα στους επικριτές του ότι υπάρχει πλήρης στήριξης στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών. Το γεγονός ότι δεν έγινε αυτή την φορά, τουλάχιστον με την ένταση που είχε γίνει στο παρελθόν, είναι ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στους διαδρόμους της Βουλή με κάποιους να αναρωτιούνται αν πίσω από το αρχικό δημοσίευμα υπήρχαν προθέσεις να λάβει αυτό χαρακτήρα… αυτοεκπληρούμενης προφητείας ή αν ρίχτηκε στην αγορά για να καεί ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Σε όλα αυτά, ωστόσο, διατυπώνεται και ισχυρός αντίλογος, σύμφωνα με τον οποίο «η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να τρέχει για να διαψεύσει κάθε εικασία που, με τη μορφή υστερόγραφου σε ένα άρθρο εφημερίδας, επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης