Ο Σταύρος και ο Δημήτρης

Ο Σταύρος και ο Δημήτρης

Μισός και πλέον αιώνας χωρίζει τον γηραιότερο από τον νεώτερο σκηνοθέτη – που και οι δύο τους συμμετέχουν με τις ταινίες τους στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Ο Σταύρος και ο Δημήτρης
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία συμμετέχων σκηνοθέτης στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει κλείσει (τον προηγούμενο μήνα) τα 80 χρόνια του. Ο νεώτερος είναι μόλις 26 ετών. Μισός και πλέον αιώνας διαφορά. Ο Σταύρος Τσιώλης – ο παλαιότερος όλων- «ανεβαίνει» στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσει την 13η κατά σειρά ταινία του. Ο νεώτερος, ο Δημήτρης Τσιλιφώνης «ανεβαίνει» για την πρώτη του ταινία. 

Αλλά, ας μείνουμε στον Τσιώλη. Η πρώτη του – Ο μικρός δραπέτης-  βγήκε στις αίθουσες το 1968 και με αυτήν άρχισε την θητεία του στο λεγόμενο εμπορικό κινηματογράφο. Ο ίδιος για μια 15ετια σιώπησε και επέστρεψε το 1985 με μια σειρά από προσωπικές, σχεδόν χειροποίητες ταινίες. Η πρώτη εξ αυτών, ήταν η ταινία Μια τόσο μακρυνή απουσία ( 1985). Η πιο καλτ ταινία του, δίχως αμφιβολία, είναι μια ταινία του 1998 με τίτλο Ας περιμένουν οι γυναίκες με πρωταγωνιστές τους:  Γιάννη Ζουγανέλη, Αργύρη Μπακιρτζή και τον αείμνηστο Σάκη Μπουλά. 

Κλείσιμο
Με την ταινία Γυναίκες που περάσετε από δω ο Τσιώλης ολοκληρώνει τρόπο τινά την τριλογία για τις γυναίκες. Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε…  (1992). Ας περιμένουν οι γυναίκες (1998). Γυναίκες που περάσατε από δω (2017). Μάλιστα, στα αρχικά της στάδια η ταινία προσέφυγε στο μαζικό κοινό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί. Πιο συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα crowdfunding, το γνωστό και δημοφιλές ανά τον κόσμο Indiegogo ανέβηκε μια καμπάνια για την συγκέντρωση 60 χιλιάδων ευρώ αλλά η ανταπόκριση ήταν χαμηλή. Καλύφθηκε μόλις το 14 % δηλαδή 8, 687 ευρώ. Βεβαίως, στη συνέχεια βρέθηκε παραγωγός – ο σινεφίλ Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος και η ταινία του Τσιώλη είναι παρούσα στο Φεστιβάλ. 

Από την άλλη πλευρά, ο Δημήτρης Τσιλιφώνης είναι το νέο αίμα του ελληνικού σινεμά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπουδάζει σκηνοθεσία στο American Film Institute. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στη διαφήμιση και στον κινηματογράφο. Το DIY είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης