Εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία προσφέρει... το όνειρο: Τετραήμερο δουλειάς με αμοιβή πενταημέρου

Εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία προσφέρει... το όνειρο: Τετραήμερο δουλειάς με αμοιβή πενταημέρου

Οι εργαζόμενοι δεν πίστευα στα αφτιά τους όταν το άκουσαν

Εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία προσφέρει... το όνειρο: Τετραήμερο δουλειάς με αμοιβή πενταημέρου
Μια εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία ετοιμάζεται σύντομα να προσφέρει στους υπαλλήλους της την απόλυτη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής: την τετραήμερη εργασία με αμοιβή πενταημέρου.

Ο Perpetual Guardian, μια εταιρεία διαχείρισης καταπιστευμάτων, αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιχείρηση στη συγκεκριμένη χώρα που πήρε την απόφαση να δημιουργήσει έναν χώρο εργασίας «κατάλληλο για 21ο αιώνα».

Οι Νεοζηλανδοί εργάζονται κατά μέσο όρο 1.752 ώρες ετησίως, ένας αριθμός που τους τοποθετεί κοντά στον μέσο όρο, συγκριτικά με άλλα κράτη του ΟΟΣΑ.

Κλείσιμο
Οι Γερμανοί εργάζονται τον ελάχιστο αριθμό ωρών το χρόνο, με τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία να ακολουθούν με μικρή διαφορά. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Μεξικανοί, οι Κορεάτες και οι Κοσταρικανοί, που συμπληρώνουν τις περισσότερες ώρες εργασίας.

Πέρυσι, το Ινστιτούτο Autonomy προχώρησε σε νέα έκκληση για την εφαρμογή τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, λέγοντας ότι αυτή θα συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην εξομάλυνση της ανθυγιεινής κατανομής της εργασίας και θα βοηθούσε τους εργαζόμενους να εστιάσουν στην επίτευξη πιο παραγωγικής εργασίας μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Εδώ και δύο περίπου χρόνια, ένας οίκος ευγηρίας στη Σουηδία εφαρμόζει την εργάσιμη ημέρα των έξι ωρών, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Τα οφέλη περιλαμβάνουν μείωση κατά 10% στις άδειες ασθενείας και μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία, όμως τα συνολικά κόστη αυξήθηκαν κατά 20%.

Η 39χρονη Kirsten Taylor, διευθύντρια του τμήματος υπηρεσιών φιλανθρωπίας στον Perpetual Guardian, λέει ότι «έμεινε άφωνη» όταν άκουσε τα νέα.

«Όταν μας το ανακοίνωσαν, με έπιασε νευρικό γέλιο. Μου φάνηκε πολύ καλό για να είναι αληθινό», εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα Guardian η Τέιλορ, της οποίας ο μόλις 21 μηνών γιος παραμένει καθημερινά στον παιδικό σταθμό από τις 7.30πμ έως τις 4.30μμ.

«Η αρχική μου αντίδραση ήταν αρκετά φορτισμένη συναισθηματικά γιατί είμαι μια ανύπαντρη μητέρα και έχω ένα μικρό γιο. Η ιδέα ότι μπορώ να διατηρήσω τα έσοδά μου ακριβώς όπως είναι, ώστε να τα βγάλω πέρα με την υποθήκη μου, και να έχω μια επιπλέον μέρα με το γιο μου, στην πιο ευάλωτη ηλικία του... είναι απλά ανήκουστη».

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της εταιρείας, Andrew Barnes, η Taylor δεν ήταν η μόνη εργαζόμενη που αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο μετά την ανακοίνωση οτι το νέο συστημα επρόκειτο να δοκιμαστεί για έξι εβδομάδες. Ο Barnes ελπίζει ότι, δίνοντας στους υπαλλήλους του μια επιπλέον μέρα για να ασχοληθούν με τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, τα χόμπι και τα γενικά ενδιαφέροντά τους, θα είναι πιο συγκεντρωμένοι τις τέσσερις ημέρες που θα περνάνε στο γραφείο, χωρίς φυσικά να ξεπερνούν το καθιερωμένο τους οχτάωρο.

Εάν η δοκιμαστική περίοδος αποφέρει καλά αποτελέσματα, το νέο καθεστώς θα υιοθετηθεί και επίσημα από τη διοίκηση της εταιρείας την 1η Ιουλίου.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης