Άνοια: Μπορεί μια ουρολοίμωξη να οδηγήσει στην εξασθένηση του νου; Οι ειδικοί απαντούν

Άνοια: Μπορεί μια ουρολοίμωξη να οδηγήσει στην εξασθένηση του νου; Οι ειδικοί απαντούν

Πώς μπορεί να σχετιστεί μια ουρολοίμωξη με τον κίνδυνο άνοιας; Πότε μια νοσηλεία αυξάνει τον κίνδυνο για νόσο Αλτσχάιμερ; Οι ειδικοί απαντούν

anoia3
Κοινές λοιμώξεις όπως του αναπνευστικού και του ουροποιητικού -όσο και η επίσχεση ούρων και διαταραχές στη λειτουργία του- έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο παραληρήματος (ντελίριο ή οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο) και άνοιας. Πρόκειται για σχέση ανησυχητική, δεδομένου πως πρόκειται για καταστάσεις καθ’ όλα συχνές.

Σύμφωνα με τους ουρολόγους, οι ουρολοιμώξεις αποτελούν εκ των συχνότερων αιτιών σήψης και τα ετήσια βαριά περιστατικά σήψης στην Ελλάδα που θα συντελέσουν έως και στον θάνατο εκτιμώνται σε πάνω από 80.000. Από την άλλη, το παραλήρημα είναι μια διαταραχή των νοητικών λειτουργιών κοινή σε νοσηλευόμενους ασθενείς μεγάλης ηλικίας (ένας περίπου στους πέντε) και εν γένει ηλικιωμένους (30% σύμφωνα με μελέτες). Μια λοίμωξη κρύβεται πίσω από τα μισά περιστατικά παραληρήματος.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι οι ασθενείς, ο γενικός πληθυσμός, γνωρίζουν πώς οι ουρολοιμώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό» δήλωσε στην Washington Post ο Shouri Lahiri, Aναπληρωτής Kαθηγητής Nευρολογίας, Bιοϊατρικών Eπιστημών και Nευροχειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai.




Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης