Λίστες χειρουργείων: Τρεις καίριες παρεμβάσεις που μειώνουν τις αναμονές

Λίστες χειρουργείων: Τρεις καίριες παρεμβάσεις που μειώνουν τις αναμονές

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των νοσοκομείων τη μείωση αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις που σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τον ένα χρόνο

surgery_484122697
Τρεις παρεμβάσεις για να μειωθούν δραστικά οι αναμονές για χειρουργείο και να παταχθούν οι πελατειακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία επεξεργάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το «περίμενε» για μη επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο ΕΣΥ είναι μια διαχρονική πληγή που έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπιστεί και στο παρελθόν. Οι λίστες χειρουργείων που θεσμοθετήθηκαν πριν λίγα χρόνια έχουν ως βασικό σκοπό να ξεδιαλύνουν το τοπίο βάζοντας σειρά και προτεραιοποίηση στις τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ακόμη και σήμερα, όμως, σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας οι λίστες δεν ενημερώνονται, δεν τηρούνται ή δεν ελέγχονται. Εάν στην απουσία οργάνωσης συνυπολογιστεί η έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα αρκετά χειρουργικά τραπέζια να μη χρησιμοποιούνται, προκύπτουν σημαντικές αναμονές. Οι ασθενείς μπορεί να περιμένουν τρεις μήνες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν ακόμη και τον ένα χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση της υγείας τους. Αρκετοί πολίτες αναζητούν λύση σε άλλο νοσοκομείο ή κατά βάση στον ιδιωτικό τομέα, με τις λίστες χειρουργείων, πάντως, να παραμένουν μη ενημερωμένες, καθώς το περιστατικό που…αποχωρεί δε διαγράφεται, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να έχουν καταγεγραμμένο έναν αριθμό που δεν ανταποκρίνεται πολλές φορές στα πραγματικά περιστατικά που είναι σε αναμονή.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης