Conor O’ Leary: Ο Ιρλανδός που δίνει το παράδειγμα για την ανακουφιστική φροντίδα των καρκινοπαθών

Conor O’ Leary: Ο Ιρλανδός που δίνει το παράδειγμα για την ανακουφιστική φροντίδα των καρκινοπαθών

Η περιπέτεια υγείας της μητέρας του Conor O’ Leary είχε αίσια έκβαση, καθώς θεραπεύτηκε. Οι «πληγές» στην οικογένειά του, όμως, ήταν βαθιές. Έτσι, δημιουργήθηκε το «Purple House Cancer Support Centre» για την υποστήριξη ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους

D26148-0394
Ένα γνωστό και σημαντικό έλλειμμα στη χώρα μας είναι οι δομές ανακουφιστικής φροντίδας καρκινοπαθών και οι υπηρεσίες υποστήριξης των οικογενειών τους. Το κενό αυτό ήρθε να καλύψει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με το οποίο θεσμοθετήθηκε ένα αυτοτελές σύστημα για υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας. Μετά τις εκλογές το σύστημα αυτό αναμένεται να στηθεί και, συνδυαστικά με τις υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ, θα εστιάζει και θα εξυπηρετεί τις εξειδικευμένες ανάγκες χρόνιων ασθενών (όχι μόνο με καρκίνο) και των οικογενειών τους.

Η απουσία τέτοιων υπηρεσιών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά παρατηρείται συνολικά στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η ανακουφιστική φροντίδα που προσφέρεται να βασίζεται ως επί το πλείστον σε φιλανθρωπίες και να μην είναι αναπόσπαστο μέρος των υγειονομικών συστημάτων. Ένα παράδειγμα μεμονωμένης πρωτοβουλίας είναι το Ιρλανδικό «Purple House Cancer Support Centre» που δημιουργήθηκε κατόπιν της προσωπικής εμπειρίας που είχε μια οικογένεια με τον καρκίνο. Ο διευθυντής του Κέντρου, Conor O’ Leary διηγήθηκε τη συγκινητική ιστορία του σε ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η φαρμακευτική εταιρεία MSD στο Δουβλίνο.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης