Συμβόλαιο υγείας: Πώς καλύπτει τη Νο1 επιπλοκή από επέμβαση στην κοιλιά

Συμβόλαιο υγείας: Πώς καλύπτει τη Νο1 επιπλοκή από επέμβαση στην κοιλιά

Ενημερωθείτε για τις καλυπτόμενες επεμβάσεις από τα νοσοκομειακά προγράμματα για μια επιπλοκή που θα προκύψει μετά από κάθε σχεδόν επέμβαση στην κοιλιακή χώρα

230203174850_surgery_operation_surgeons
Οι συμφύσεις είναι βασική επιπλοκή κάθε σχεδόν χειρουργικής επέμβασης στην κοιλιακή χώρα (93% περίπου), η έκταση της οποίας αυξάνεται με τη βαρύτητα του χειρουργείου. Πρόκειται για μια «συγκόλληση» με ουλώδη (συνδετικό) ιστό μεταξύ των διαφόρων οργάνων της κοιλιάς (κυρίως του εντέρου) με το κοιλιακό τοίχωμα είτε μεταξύ τμημάτων του εντέρου που μπορεί να εμφανιστεί κάποιες μέρες ή και χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλονται σε ενδοκοιλιακή φλεγμονή (π.χ. λόγω νόσου του Crohn, ελκώδους κολίτιδας, σκωληκοειδίτιδας κ.α.).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, συνήθως δεν δίνουν συμπτώματα. Στην περίπτωση εκδηλώσεων ωστόσο, αυτές περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος (συχνότερο σύμπτωμα), φούσκωμα και κοιλιακές κράμπες και δυσκοιλιότητα. Οι συμφύσεις που προκαλούν δυσκοιλιότητα μπορεί να υποδηλώνουν απόφραξη του εντέρου (ειλεός), ενδείξεις της οποίας είναι η ναυτία και ο έμετος. Ο συμφυτικός ειλεός αποτελεί τη συχνότερη αιτία απόφραξης του εντέρου και παρατηρείται σε 3-5% των ασθενών με ιστορικό επέμβασης στην κοιλιά. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει βελτίωση, ο συμφυτικός ειλεός θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης