Εφιάλτες και άσχημα όνειρα: Για ποια νόσο προειδοποιούν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Εφιάλτες και άσχημα όνειρα: Για ποια νόσο προειδοποιούν – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα μπορεί να οφείλονται σε παθολογικά αίτια παρά σε άγχη ή υπερβολική κατανάλωση φαγητού το βράδυ και να προειδοποιούν επιπλέον για μια σοβαρή νόσο της τρίτης κυρίως ηλικίας

220608200313_man_nightmare_bad_dream_sleep_scared
Ένα κακό όνειρο, ένας εφιάλτης, μπορεί να μας διαταράξει τον ύπνο, να μας κάνει να τον «χάσουμε» εντελώς για την υπόλοιπη νύχτα και να μας χαλάσει τη διάθεση καθ’ όλη την επόμενη ημέρα. Οι διάφοροι ονειροκρίτες μπορεί να δώσουν κοινές ή χίλιες άλλες ερμηνείες για το όνειρο. Το σίγουρο είναι πως δεν θα αποκαλύψουν όσα η μελέτη που δημοσίευσε στο eClinicalMedicine του Lancet ο Δρ Abidemi Otaiku από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία και ακαδημαϊκός κλινικός συνεργάτης Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, η οποία συνδέει αυτούς τους ενοχλητικούς νυχτερινούς «επισκέπτες» με τη νόσο του Πάρκινσον.

Μιλώντας στο Conversation, ο Δρ Otaiku ανέτρεξε σε όσα έχουν προηγηθεί της μελέτης του, επιστημονικά ευρήματα δηλαδή που συνδέουν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία συχνότητα άσχημων ονείρων με τη νευροεκφυλιστική νόσο και, συγκεκριμένα, σε ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 17% και 78%. Αντίστοιχη μελέτη του ίδιου το 2021, είχε διαπιστώσει ότι άτομα με νεοδιαγνωσμένη νόσο Πάρκινσον που έβλεπαν εφιάλτες με επιθετικό περιεχόμενο ή εντονότερη δράση, κατέγραψαν ταχύτερη εξέλιξη της νόσου τα επόμενα χρόνια συγκριτικά με όσους είχαν ηπιότερης έντασης κακά όνειρα. Το συμπέρασμά του ήταν σύμφωνο με άλλα ευρήματα που αναδείκνυαν τους εφιάλτες ως προγνωστικούς δείκτες της εξέλιξης της νόσου στους ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης