Τα εμβόλια του χειμώνα: Ποια πρέπει να κάνουμε

Τα εμβόλια του χειμώνα: Ποια πρέπει να κάνουμε

Φθινοπώριασε πια για τα καλά και καλούμαστε να θωρακίσουμε την υγεία μας για τον δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί - Η λοίμωξη COVID-19 είναι πάντα παρούσα, το ίδιο όμως και οι άλλοι ιοί που χτυπούν το αναπνευστικό σύστημα, υπό τη μορφή γρίπης ή πνευμονίας - Τα εμβόλια αποτελούν τον απόλυτο τρόπο προστασίας μας με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για επικίνδυνη συνύπαρξη κορωνοϊού και ιού της εποχικής γρίπης

211103160457_emvolio-1280x720
Για το θέμα μιλάει ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Β΄ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του «ΥΓΕΙΑ».

Ομολογουμένως η πανδημία της COVID-19 έχει επισκιάσει τα πάντα. Σε σημείο μάλιστα που τον περσινό χειμώνα μας «ξέχασε» η εποχική γρίπη. «Πράγματι, η γρίπη φάνηκε να μας έχει ξεχάσει εντελώς, μια και τον περασμένο χειμώνα σχεδόν εξαφανίστηκε, όπως και το κοινό κρυολόγημα – και στα δύο ημισφαίρια του πλανήτη. Αυτή όμως η πρωτοφανής εξαφάνιση της γρίπης δεν είναι τίποτα περισσότερο από το αποτέλεσμα των αυστηρών μέτρων απομόνωσης και αποστασιοποίησης που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Και είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι τα απλά αυτά μέτρα, αν εφαρμοστούν σωστά, λειτουργούν βέλτιστα στον έλεγχο της όποιας επιδημίας. Η γρίπη όμως εξακολουθεί να υπάρχει και θα μας ταλαιπωρεί κάθε χρόνο. Εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε κατά το δυνατόν την παρουσία της κaι επειδή πρόκειται για ιογενή νόσο του αναπνευστικού, το κύριο όπλο αντιμετώπισης είναι ο εμβολιασμός», εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Σκουτέλης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του «ΥΓΕΙΑ».

Γρίπη, ο «χειμερινός επισκέπτης»
Η γρίπη είναι μια εποχική μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος, προκαλείται από το εκάστοτε επικρατούν στέλεχος του ιού γρίπης και συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα αλλά και θνητότητα σε ορισμένες ευπαθείς ομάδες. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα της γρίπης αρχίζει τον Δεκέμβριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο με Μάρτιο.

Κλείσιμο
«Ο πιο ριζικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι τα γενικά μέτρα ατομικής υγιεινής, όπως καλή υγιεινή των χεριών, τα μέτρα αποφυγής της διασποράς, όπως η τήρηση των αποστάσεων και ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων και, κυρίως, ο εμβολιασμός», υπενθυμίζει ο κ. Σκουτέλης.

Διαβάστε περισσότερα στο Ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης