Έξι πράγματα που κερδίζουν όσοι κοιμούνται ανάσκελα

Έξι πράγματα που κερδίζουν όσοι κοιμούνται ανάσκελα

Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στο πλάι, άλλοι σε εμβρυακή στάση και άλλοι απλώνονται σε ολόκληρο το κρεβάτι. Και μπορεί για τους περισσότερους να είναι δύσκολο να κοιμηθούν ανάσκελα, αξίζει, όμως, μια προσπάθεια, καθώς αποτελεί μια αποτελεσματική και ανέξοδη λύση για πολλές μικροενοχλήσεις καθώς και ένα πολύτιμο μυστικό αντιγήρανσης

190214165909_ypnos_kardia-1280x720
Η στάση ανάσκελα στον ύπνο προσφέρει πολλά οφέλη υγείας που μπορεί να μην είχατε σκεφτεί. Για τα βρέφη συγκεκριμένα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει ότι τα μωρά είναι καλύτερο να κοιμούνται ανάσκελα για να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου ξαφνικού βρεφικού θανάτου (SIDS), πράγμα που θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, όταν τα βρέφη κοιμούνται μπρούμυτα αυξάνεται το ρινικό βακτηριακό φορτίο και οι εκκρίσεις του ανώτερου αεραγωγού καθώς και η αναπνευστική δυσκολία.

Επανεξέταση του 2019 βρήκε ότι ο ύπνος ανάσκελα και στο πλάι σχετίζεται με λιγότερο πόνο στη σπονδυλική στήλη για τους ενήλικες και παρόλο που μπορεί να έχει κάποια πλεονεκτήματα, σίγουρα δεν είναι η πιο δημοφιλής. Σύμφωνα με μελέτη του 2017, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται στο πλάι καθώς πλησιάζουν στην ενηλικίωση, με τη μελέτη να σημειώνει ότι τα παιδιά κοιμούνται εξίσου στο πλάι, ανάσκελα και μπρούμυτα.

Σίγουρα, όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κάνετε αυτή την αλλαγή και παρακάτω ακολουθούν οι έξι πιο σημαντικοί από αυτούς:

Μειώνει τον πόνο στην πλάτη και τον αυχένα
Όταν κοιμάστε ανάσκελα μειώνετε την πίεση στη σπονδυλική στήλη, καθώς πρόκειται για στάση που μοιάζει με όταν στέκεστε όρθιος. Όταν κοιμάστε μπρούμυτα με το κεφάλι στραμμένο προς τη μία πλευρά είναι σαν να έχετε το κεφάλι σας γυρισμένο προς μια κατεύθυνση για ώρες ενώ κάθεστε ή στέκεστε, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος. Επίσης, πιέζετε τη σπονδυλική σας στήλη επειδή ο λαιμός έχει κλίση προς τα πίσω.

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκουράσετε τη σπονδυλική σας στήλη όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια για άνεση και διατηρείτε τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Μελέτη του 2017 ανέδειξε ότι ο ύπνος ανάσκελα με τα δύο χέρια στις δύο πλευρές παράλληλα προς το σώμα ή πάνω στο στήθος είναι ο καλύτερος τρόπος να αποτρέψετε τον πόνο.

Κλείσιμο
Βελτιώνει την αναπνοή
Όταν ξαπλώνετε πάνω στην κοιλιά σας ή στο πλάι, μπορεί να θέτετε πολλά εμπόδια στον χώρο της αναπνοής σας. Το διάφραγμα είναι ο μυς που είναι υπεύθυνος για την αναπνοή και η συμπίεσή του καθιστά την αναπνοή πιο ρηχή. Πολλαπλές μελέτες έχουν συνδέσει τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή κατά το περπάτημα με:

Μειωμένο στρες
Βελτιωμένη διάθεση
Βελτιωμένο εύρος προσοχής
Μελέτη του 2018 τόνισε ότι η αργή, βαθιά αναπνοή έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μελατονίνης, ορμόνης που ενισχύει τη χαλάρωση, προκαλεί τον ύπνο και αυξάνει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Αφήνει το πρόσωπο να «αναπνεύσει»
Το πλύσιμο του προσώπου, η απομάκρυνση των χεριών από το πρόσωπο και η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης θεωρούνται κοινές λύσεις για ένα καθαρό δέρμα. Τι συμβαίνει, όμως, την ώρα που κοιμόμαστε; Οι μαξιλαροθήκες απορροφούν το σμήγμα από το δέρμα και τα μαλλιά, καθώς και τα υπολείμματα των διάφορων προϊόντων περιποίησης, τα οποία εύκολα μεταφέρονται στο πρόσωπο την ώρα που κοιμόμαστε. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα δερματικά προβλήματα όπως στίγματα, ερυθρότητα και ερεθισμός.

Παρόλο που οι μαξιλαροθήκες από σατέν, μετάξι ή χαλκό μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση, γιατί να μην αποφεύγετε απλώς την επαφή του δέρματος με το μαξιλάρι; Όταν κοιμάστε ανάσκελα κρατάτε το πρόσωπο μακριά από τη μαξιλαροθήκη και κατ’επέκταση και τη βρωμιά και τα έλαια που μπορεί να το ερεθίσουν.

Αποτρέπει τη δημιουργία λεπτών γραμμών
Όταν κοιμάστε μπρούμυτα μπορεί να αισθανθείτε ότι το δέρμα του προσώπου σάς τραβάει. Η τριβή αυτή πάνω στο μαξιλάρι μπορεί να προκαλέσει λεπτές γραμμές, σε πρόσωπο και λαιμό.

Μειώνει το πρήξιμο
Όταν ξαπλώνετε πάνω σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου, τα υγρά συγκεντρώνονται σε αυτή την περιοχή. Η συσσώρευση υγρών προκαλεί πρήξιμο γύρω από τα μάτια και συνολικά στο πρόσωπο. Ο ύπνος ανάσκελα αποτρέπει αυτή τη συσσώρευση και μειώνει το πρήξιμο.

Ανακουφίζει το μπούκωμα
Όταν κοιμάστε με το κεφάλι σας ανασηκωμένο πάνω από την καρδιά συμβάλλετε στην ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Όταν το κεφάλι είναι στραμμένο προς τα πάνω, η βαρύτητα παίζει τον δικό της ρόλο και βοηθά στην ευκολότερη δίοδο του αέρα και την διατήρηση της καθαριότητας των αεραγωγών.

Σύμφωνα με μια επανεξέταση του 2016, η στάση αυτή βοηθά επίσης στην παλινδρόμηση οξέος, κατάσταση ευρύτερα γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης