Εθελοντική αιμοδοσία: Πριν πας διακοπές, δώσε αίμα

Εθελοντική αιμοδοσία: Πριν πας διακοπές, δώσε αίμα

Εν όψει των διακοπών η αγωνία για την αιμοδοσία κορυφώνεται, δεδομένου πως -παραδοσιακά- τις περιόδους των διακοπών οι άνθρωποι ξεχνούν να δώσουν αίμα. Φέτος, όμως, το στοίχημα είναι ακόμη μεγαλύτερο: το άνοιγμα της κοινωνικής ζωής δεν πρέπει να επισκιάσει τη διαρκή ανάγκη για αίμα

Blood-sack2
Η πρόσκληση για αιμοδοσία, μια ζωτικής σημασίας προσφορά που κλονίστηκε από τον νέο κορωνοϊό, παραμένει ανοιχτή για όποιον μπορεί να δωρίσει αίμα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στις 14 Ιουνίου, ανατρέχουμε στις ημέρες της πανδημίας και τις αδυναμίες του εγχώριου συστήματος αιμοδοσίας, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, όταν η απόσταση από την πολυπόθητη κανονικότητα θα μηδενίζεται μέσα από την επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ανοίγματα που θα αυξήσουν απαρέγκλιτα και τις ανάγκες για αίμα.

Στο στόχαστρο του κορωνοϊού
Τον Ιούνιο του 2020, τρεις μήνες αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε ως πανδημία τη νόσο COVID-19, o Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωνε μείωση της προσέλευσης αιμοδοτών στις Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αίματος σε ποσοστά από 25% έως 60%, με συνέπεια την αδυναμία κάλυψης αναγκών σε αίμα. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 επεκτάθηκε γοργά, θέτοντας σε σκληρή δοκιμασία την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη δημόσια υγεία και, φυσικά, την αιμοδοσία.
«Η πανδημία υπογράμμισε διεθνώς τις ατέλειες και τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας έτσι όπως ήταν δομημένα όλα αυτά τα χρόνια. Εβαλε σε κρίση και τη δομή του συστήματος αιμοδοσίας», αναφέρει ο Αιματολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) Κωνσταντίνος Σταμούλης.
Εναν χρόνο μετά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, στις 14 Ιουνίου, και τη σκιά της πανδημίας να πλανάται ακόμα πάνω από την ανθρωπότητα, η πρόσκληση για αιμοδοσία παραμένει ανοιχτή για όποιον μπορεί να προσφέρει αίμα. Ενα δώρο ζωής προς εκείνους που επλήγησαν δυσανάλογα από τη νέα πραγματικότητα που έφερε ο ιός, τους ασθενείς των οποίων οι ζωές εξαρτώνται από τη μετάγγιση αίματος.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης