Τι πρέπει να ξέρουμε για την πιο συχνή κακοήθεια κεφαλής και τραχήλου

Τι πρέπει να ξέρουμε για την πιο συχνή κακοήθεια κεφαλής και τραχήλου

Για το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου, τη συχνότητά του, τους παράγοντες πρόκλησης της νόσου, αλλά και τις επιστημονικές εξελίξεις που μεταμορφώνουν το τοπίο στον τομέα της θεραπείας μιλάει στο ygeiamou η κυρία Αμάντα Ψυρρή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας Ογκολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ)

190906192629_cancer
Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα κεφαλής και τραχήλου (ΚΚΤ) αναπτύσσεται στoν βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα και αποτελεί την πιο συχνή κακοήθεια που εξορμάται στην κεφαλή και τον τράχηλο. Η συχνότητα του ΚΚΤ ποικίλλει μεταξύ των διαφόρων χωρών και συνδέεται αιτιολογικά κυρίως με την υπέρμετρη κατανάλωση καπνού και αλκοόλ. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, επιδημιολογικά δεδομένα υποδεικνύουν ως σημαντική αιτία των όγκων που αναπτύσσονται στο στοματοφάρυγγα τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human Papillomavirus,HPV) και κυρίως τον HPV16, ο οποίος ευθύνεται για τη συντριπτική πλειονότητα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επομένως, μία υποομάδα ΚΚΤ είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Εφόσον οι κατεξοχήν ογκογόνοι υπότυποι του ιού, HPV16 και HPV18, καλύπτονται από τα εμβόλια για τον HPV, συνάγεται ότι ο επιτυχής εμβολιασμός, εκτός από την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτογενή πρόληψη και του HPV θετικού ΚΚΤ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα εμβόλια για τον HPV είναι εγκεκριμένα για τα αγόρια και τα κορίτσια ηλικίας 9-26 ετών ενώ στην Ευρώπη τα αντίστοιχα εμβόλια έχουν εγκριθεί μόνο για τα κορίτσια 9-26 ετών. Επειδή ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα αφορά κυρίως άνδρες γίνεται πανευρωπαϊκή προσπάθεια από επιστημονικές εταιρείες για να εγκριθεί το εμβόλιο στην Ευρώπη και για τα αγόρια. Οι οδηγίες εμβολιασμού για τον HPV έχουν πρόσφατα διευρύνει το ηλιακό φάσμα για άτομα με υψηλού κινδύνου σεξουαλική συμπεριφορά ώστε να περιλαμβάνει και ηλικίες από 27-45 ετών. Μεταξύ της λοίμωξης με HPV και εμφάνισης καρκίνου παρεμβάλλονται πάνω από 10 έτη.

Για τους καρκίνους του λάρυγγα και του φάρυγγα που σχετίζονται με κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, δεν υπάρχει μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου και οι ασθενείς διαγιγνώσκονται συχνά σε προχωρημένο στάδιο. Από την άλλη μεριά, ο ΚΚΤ αποτελεί μια νόσο με υψηλό φορτίο μεταλλάξεων και σημαντική ανοσογονικότητα.


Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης