Κορωνοϊός - Κομισιόν: Καταργούνται φόροι και δασμοί σε ιατρικό εξοπλισμό

Κορωνοϊός - Κομισιόν: Καταργούνται φόροι και δασμοί σε ιατρικό εξοπλισμό

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, εν μέσω κορωνοϊού, ότι καθώς τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρειάζονται ποιοτικό ιατρικό εξοπλισμό, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει σε προσιτές τιμές

von-der-leyen-arthro
Νέα μέτρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, για την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναστέλλοντας την επιβολή φόρων και δασμών στον ιατρικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αναβάλλοντας για ένα έτος την εφαρμογή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι καθώς τα νοσοκομεία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές χρειάζονται ποιοτικό ιατρικό εξοπλισμό, η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν σε προσιτές τιμές.

«Για να το διασφαλίσουμε, δεν θα επιβάλλουμε πλέον φόρους και δασμούς στις εισαγωγές τέτοιων προϊόντων στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για τη μονοετή αναβολή της ημερομηνίας εφαρμογής του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε τα κράτη μέλη, τα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης και οι οικονομικοί φορείς να μπορέσουν να αφοσιωθούν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη τις πρωτοφανείς προκλήσεις που παρουσιάζει η πανδημία και την ανάγκη για αυξημένη διαθεσιμότητα ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ παράλληλα συνεχίζει να διασφαλίζει την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών έως ότου αρχίσει να εφαρμόζεται η νέα νομοθεσία.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ελλείψεις

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε τα εξής:

Κλείσιμο
«Δεν επιτρέπεται πλέον να υπάρχουν ελλείψεις ή καθυστερήσεις στην πιστοποίηση σημαντικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων και στη διάθεσή τους στην αγορά. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή υιοθετεί μια ρεαλιστική προσέγγιση και αναβάλλει την έναρξη εφαρμογής των νέων ενωσιακών κανόνων για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ώστε οι βιομηχανίες ιατρικού εξοπλισμού να μπορούν να κατευθύνουν όλη την ενέργειά τους εκεί που χρειάζεται: στην καταπολέμηση της πανδημίας. Αυτό δείχνει για μια ακόμη φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο για να στηρίξει τα εθνικά συστήματα δημόσιας υγείας την ώρα που το χρειάζονται».

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος αρμόδια για την υγεία και για την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε:
«Προτεραιότητά μας είναι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορονοϊού και να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία όσο το δυνατόν δραστικότερα — με όλα τα απαραίτητα μέσα. Πρέπει να αποφευχθεί, και θα αποφευχθεί, κάθε ενδεχόμενη διατάραξη της αγοράς όσον αφορά τη διαθεσιμότητα ασφαλών και απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Η σημερινή απόφαση αποτελεί αναγκαίο μέτρο σε αυτή την άκρως ιδιαίτερη χρονική συγκυρία».

Καθώς η κρίση του κορωνοϊού αυξάνει τη ζήτηση για ορισμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα ζωτικής σημασίας, είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οποιεσδήποτε περαιτέρω δυσκολίες ή κίνδυνοι ενδεχόμενων ελλείψεων ή καθυστερήσεων στην προμήθεια τέτοιων προϊόντων εξαιτίας περιορισμών στις δυνατότητες των αρχών ή των οργανισμών αξιολόγησης της συμμόρφωσης που σχετίζονται με την εφαρμογή του κανονισμού για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Εξαιτίας αυτού, και λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν, η σημερινή πρόταση αναβάλλει την εφαρμογή του κανονισμού κατά ένα έτος, έως τις 26 Μαΐου 2021.

Παρότι ο νέος κανονισμός για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι καίριας σημασίας για την προστασία της ασφάλειας των ασθενών και την αύξηση της διαφάνειας ως προς τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα σε ολόκληρη την ΕΕ, οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα εξακολουθήσουν να εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επιπλέον, η πρόταση διασφαλίζει επίσης ότι τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα μπορούν να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά ενδεχόμενες ελλείψεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων ζωτικής σημασίας στην ΕΕ, μέσω παρεκκλίσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Η πρόταση θα χρειαστεί την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μέσω μιας συντομευμένης διαδικασίας συναπόφασης.

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός - Ρωσική εφημερίδα «υμνεί» τον Τσιόδρα: «Πώς ένας άνθρωπος έσωσε την Ελλάδα από τον κορωνοϊό»

Μητσοτάκης σε Μακρόν και Μέρκελ: Τι ζητάμε για τη συμφωνία ΕΕ - Ερντογάν

Κορωνοϊός: «Η Ελλάδα πήρε εγκαίρως αυστηρά μέτρα» γράφουν New York Times και Washington Post
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης