Λιβύη: Τα επόμενα βήματα μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου - Η θέση της Ελλάδας

000_1NY1VL

Επόμενο στοίχημα για τη διεθνή κοινότητα να έρθουν κοντά οι αντίπαλες λιβυκές δυνάμεις ώστε να αποφέρει καρπούς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης - Έγινε το πρώτο βήμα, όμως δεν συνομίλησε ο στρατάρχης Χαφτάρ με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ - Ικανοποιημένη η αμερικανική πλευρά - Επιφυλάξεις από το Κρεμλίνο - Η Αθήνα έκανε λόγο για θετική δέσμευση σχετικά με την επιβολή εμπάργκο όπλων

Σε κλίμα ικανοποίησης καταρτίζονται τα σχέδια για την επόμενη ημέρα στη Λιβύη, η οποία πλήττεται από πολυετή εμφύλιο. Η διεθνής κοινότητας αναγνωρίζει μεν ότι συντελέστηκε πρόοδος, παραδέχεται όμως ότι υπάρχει δρόμος μέχρι την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Την αισιοδοξία της εξέφρασε η αμερικανική πλευρά, η ρωσική ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτική καθώς όπως τόνισε δεν υπήρξε ουσιαστικός διάλογος ανάμεσα σε Χαλίφα Χαφτάρ και Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Η Γερμανία, από την πλευρά της, μίλησε για πρόοδο αναγνώρισε όμως ότι έγινε απλώς η αρχή.

Συμφωνήθηκε, πάντως, η επιβολή εκεχειρίας και ο τερματισμός ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στη χώρα.

Επόμενο στοίχημα για τη διεθνή κοινότητα να έρθουν κοντά οι αντίπαλες λιβυκές δυνάμεις ώστε να αποφέρει καρπούς το αποτέλεσμα της Διάσκεψης. Όπως, μάλιστα, έγινε γνωστό από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, στο μενού της ατζέντας για τις επόμενες κινήσεις στην κατεύθυνση κατάπαυσης του πυρός είναι η σύσταση επιτροπής παρακολούθησης στη Λιβύη.

Μέρκελ: Οι Ευρωπαίοι έχουμε έρθει σαφώς πιο κοντά

«Σαφώς πιο κοντά έχουν έλθει οι Ευρωπαίοι εταίροι σε ό,τι αφορά την εμφύλια σύγκρουση στην Λιβύη», επισήμανε η καγκελάριος Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στην επιτυχία της σημερινής Διάσκεψης του Βερολίνου συνέβαλε σημαντικά και η Ευρώπη.

Παραδέχθηκε ότι οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν εν μέρει διαφορετικές πλευρές στον λιβυκό εμφύλιο, δήλωσε ωστόσο ότι τώρα η ίδια αισθάνεται ότι έχουν προσεγγίσει ο ένας τον άλλον πολύ περισσότερο από ότι πριν από δύο χρόνια.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτώμενος σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρώπης στην κρίση της Λιβύης, τόνισε ότι οι μελλοντικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τις δύο πλευρές της διένεξης και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στην ανοικοδόμηση της χώρας.

Κομισιόν: Καλά τα νέα για τη Λιβύη

Σε μήνυμα στο Twitter, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνεχάρη τη Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη για την «τεράστια προσπάθεια» και για το γεγονός ότι η Διάσκεψη τελικά έγινε. «Το αποτέλεσμα είναι θετικό για τη Λιβύη» επισήμανε.

Τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου χαιρετίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Η επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και η τήρηση του εμπάργκο όπλων είναι καθοριστικής σημασίας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λίγο μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης του Βερολίνου.

Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ δεσμεύεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμφωνίας.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Θα συγκροτήσουμε ειδική επιτροπή

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφέρθηκε στη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης των συμφωνηθέντων, η οποία, όπως είπε, θα διασφαλίσει την υλοποίηση των σημερινών αποφάσεων και θα συνοδεύει τις περαιτέρω εργασίες του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Στήριξη της Λιβύης (UNSMIL).

«Η Επιτροπή θα καθοδηγείται από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ξεκινήσει τις εργασίες της ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου και χώρες οι οποίες δεν εκπροσωπούνταν εδώ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία και στις τέσσερις ομάδες εργασίας που σχεδιάζονται - για ζητήματα ασφάλειας και στρατιωτικά, για οικονομικά, για πολιτικά και για ανθρωπιστικά».

Η σύσταση των Επιτροπών θα γίνει στην Γερμανία και η Γερμανία θα είναι ο οικοδεσπότης και συμπρόεδρος και στην συνέχεια όλοι οι διεθνείς εταίροι που ήταν σήμερα εδώ και εκείνοι οι οποίοι θα προστεθούν, θα πάρουν με την σειρά την ευθύνη στα χέρια τους, εξήγησε ο κ. Μάας.

Πέραν αυτού, τα αποτελέσματα και τα πιθανά περαιτέρω βήματα θα τεθούν σε όλα τα κατάλληλα πολυμερή σχήματα - όχι μόνο στα Ηνωμένα Έθνη, διευκρίνισε ανέφερε ενδεικτικά ότι ήδη αύριο το θέμα θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η δουλειά μόλις τώρα ξεκίνησε και μπροστά μας έχουμε σίγουρα δύσκολο δρόμο εντατικής δουλειάς. Αλλά ήταν πολύ σημαντικό σήμερα σε αυτή την διάσκεψη να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το πνεύμα συνεργασίας που ζήσαμε σήμερα πηγαίνει πολύ πέρα από ό,τι είδαμε σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και τόνισε ότι τώρα πρέπει να «καταφέρουμε να φέρουμε μαζί τις λιβυκές αντίπαλες πλευρές ώστε μαζί τους - μια που τώρα το θέμα είναι η εκεχειρία και η κατάπαυση του πυρός - να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ώστε ο εμφύλιος στην Λιβύη να πάει προς πολιτική λύση και να επιτύχουμε στην Λιβύη μόνιμη ειρήνη».

Το Μαξίμου για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο: Θετική η δέσμευση για τήρηση του εμπάργκο όπλων

Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Διάσκεψης στο Βερολίνο για τη Λιβύη η κυβέρνηση.

«Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων», αναφέρουν κυβερνητικες πηγές για τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Οι τελευταίες προκλητικές κινήσεις του Ερντογάν

Σε μια ακόμη απόπειρα τουρκικού παζαρέματος και επίδειξης ισχύος, ο Ερντογάν διεμήνυσε το Σάββατο ότι δεν θα αποχωρήσουν οι δυνάμεις του από τη Λιβύη εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σοβαρό προβληματισμό πυροδότησε και η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα υποσκάπτει τις ειρηνευτικές προσπάθειες για τη Λιβύη αφού προσκάλεσε τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανική πλευρά, σύμφωνα με το Anadolu, επιχείρησε να λάβει δεσμεύσεις για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.

Η Ελλάδα δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη, ο πρωθυπουργός όμως Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε βέτο για ακύρωση του μνημονίου Άγκυρας - Τρίπολης περί θαλάσσιων ζωνών, σε συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (39)

Τέτοια χαστούκια

θα τρώει ο τουρκος όταν τα άγχη του Κούλη είναι πως θα πάρει πρωτάθλημα ο Θρήνος. Χθες έριξα κάτι τέτοια χαστούκια και εγώ. Πήρα σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό και τα έψαλα στον Ερντογάν 20 λεπτά.

nionios

Η θέση της Ελλάδας, όπως και κάθε χώρας, καθορίζεται από τη λογική του "δούναι και λαβείν": Για να πάρεις πρέπει να δώσεις. Και για να δώσεις πρέπει να έχεις. Πρέπει να έχεις φροντίσει να είσαι ισχυρή στα ίδια επίπεδα που θέλεις την υποστήριξη αλλά και να συμπορευθείς με τις άλλες χώρες. Πρέπει να αντιληφθούν οι βολεμένοι πολιτικοί μας ότι οι "γάμοι" του πρίγκηπα και της σταχτοπούτας γίνονται μόνο στα παραμύθια. Αλλά και στην καθημερινή μας ζωή ο κάθε Λάτσης και ο κάθε Πλούσιος τους φτωχούς τους προσπερνά και δεν τους συναναστρεφεται. Αντε να τους δωσει και καμια ελεημοσύνη ή να τους δείξει κάποιο πνευμα κατανόησης..Αυτονόητα κανένας Γερμανός δεν θα μας υποστηρίξει εάν τα συμφεροντα του είναι αλλού. Δεν έχει λόγο η Μερκελ να κατασκευάσει εργοστάσιο της VW στην Ελλάδα όταν οι συνδικαλιστές εδώ δεν εχουν ιερο και όσιο αλλά κυρίως επειδή η επένδυση που κάνει στην Τουρκία απευθυνεται σε 90 εκατομμυρια και όχι σε 10, των οποίων μάλιστα τα χρήματα δεν φτανουν ούτε για σουπερμαρκετ. ΕΔΩ, ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΤΑΝ ΒΡΗΚΑΜΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΕΤΑΦΕΡΑΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ στη ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, με διαφορα προσχηματα, κυρίως ότι μας κλέβει το κράτος, για ποιο λόγο να έρθει η Γερμανία και να επενδύσει εδώ????

Κώστας

Τελικά;τα οφέλη για την χώρα μας;;

Μήτσος

Ο Σαραζ μένει αναγνωρισμένος πρόεδρος της Λιβύης και αρα το μνημόνιο ισχύει.Η ήττα είναι τεράστια.

@

Σχόλιο Καφενές

Μερκελ

Ακριβώς! οι «ευρωπαίοι» τουρκια και γερμανια ήρθαν ακόμα πιο κοντά και επισημοποίησαν την σχέση τους Ας ελπίσουμε οι ελληνες να πηραν το τελειωτικό μάθημα και να προχωρήσουν (επιτέλους) χωρίς γλυψιματα (πακης) δοξολογίες στην ΕΕ και το ανύπαρκτο διεθνές δικαιο. Μόνο οι ελληνες θα βοηθήσουν την Ελλάδα

κα

Στη διάσκεψη του Βερολίνου συμμετείχαν: ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Δημοκρατία του Κονγκό, Ιταλία, Αίγυπτος, Αλγερία, καθώς επίσης τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Για τα θέματα ΑΟΖ που μας απασχολούν δεν ανακοίνωσαν απολύτως τίποτα. Λογικό αφού φαίνεται ότι το μόνο που απασχολεί τους Ευρωπαίους είναι να μην υπάρξουν προσφυγικές ροές. Μια ακόμη νίκη για την Τουρκία που δείχνει ότι έχει κομβικό ρόλο στην περιοχή και μια ακόμη διπλωματική ήττα για την Ελλάδα που παρατηρεί αμήχανη τις εξελίξεις, απασχολημένη με προαγωγές και διορισμούς ημετέρων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφαλείας. Αλήθεια, ο απόφοιτος Λυκείου που διόρισε ο Μητσοτάκης στην ΕΥΠ δεν είχε καταλάβει τίποτα για την συμφωνία με την Λιβύη που ετοίμαζε τόσους μήνες η Τουρκία; Τραγικά πράγματα που δεν αποτελούν ήττα της κυβέρνησης αλλά πρωτίστως ήττα της Ελλάδας.

viva Deutschland

έτσι ακριβως !

RudeCitizen

Κλασσικη ευρωπαικη διασκεψη... θα βρουν λυση σε καμια δεκαρια χρονια.. ο πλανητης τρεχει με 200 και η ευρωπη περπαταει..

@

...αγκαλιά με τουρκια, Ιράν και αλλά προοδευτικά κράτη

Σαρκοζύ

Στείλτε με να τους επιτηρώ

ναι καλά

"Θετικό αποτέλεσμα" και τρίχες, ενώ ακόμα δεν έχουν μιλήσει Χάφταρ - Σάρατζ. Ούτε που ξέρει κανείς τι θα γίνει...

Θοδ

Που είναι η θέση μας, μας το έδειξε η Γερμανία για τα καλά. Μεγάλη φόλα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης