Συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας: Κατάπαυση πυρός στη Συρία για 120 ώρες

tru222

Η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας μόλις τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία, διεμήνυσε ο αντιπρόεδος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς - Τραμπ: «Σπουδαία συμφωνία,  η οποία προϋπέθετε σκληρή αγάπη για να επιτευχθεί» - Ερντογάν: «Θα σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές όταν νικήσουμε την τρομοκρατία»

Λευκός καπνός βγήκε από τις συνομιλίες του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρόλο που στην αρχή γινόταν λόγος για έντονη ψυχρότητα ανάμεσα στους δύο άνδρες, συμφωνήθηκε πενθήμερη εκεχειρία και αναστολή των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βορειοανατολική Συρία. Πριν από λίγες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκαθάριζε σε κάθε τόνο, αψηφώντας απειλές και προειδοποιήσεις, πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους την εισβολή και πως τίποτα δεν τον σταματά.

Mετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, η Τουρκία κάνει λόγο για μεγάλη νίκη, ενώ οι κουρδικές δυνάμεις καλούνται να αποσυρθούν από περιοχή στη βορεια Συρία, η οποία αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας».

Οι ΗΠΑ, θα μπορούσε να πει κανείς, ότι επιχειρούν να κλέψουν τις εντυπώσεις, μετά την έμπρακτη στήριξη της Ρωσίας στους Κούρδους. Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ψήφισμα πέρασε, πριν από λίγες ώρες, η Βουλή των Αντιπροσώπων με το οποίο καταδικάζει την πολιτική Τραμπ για τη Συρία. Εναντίον του βρέθηκαν και Ρεπουμπλικανοί που δεν αποδέχονται τη στάση του πλανητάρχη απέναντι στους επί χρόνια συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους. 

«Θα παγώσουν οι κυρώσεις μόλις εφαρμοστεί η εκεχειρία»

«Η Ουάσινγκτον θα αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση», διεμήνυσε ο αντιπρόεδος των ΗΠΑ Μαικ Πενς, λίγες ημέρες αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν κατάπαυση του πυρός στη Συρία για πέντε ημέρες. Θα σταματήσουν οι τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Κομπάνι» δήλωσε ακόμη ενώπιον δημοσιογράφων ο Πενς, αναφερόμενος στο προπύργιο των Κούρδων το οποίο περιπολούν, τις τελευταίες ώρες, δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ και Ρωσία. 

«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πολύ ευχαριστημένος για την κίνηση του Ερντογάν να κάνει πίσω και δώσει μια ειρηνική λύση στη διαμάχη», σημείωσε ο Πενς.

Συνέχισε λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων.

«Ουάσινγκτον και Άγκυρα είναι δεσμευμένες για μια ειρηνική επίλυση της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και πως Τουρκία και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει στον κοινό στόχο συντριβής του Ισλαμικού Κράτους», είπε, τονίζοντας ότι η συμφωνία είναι μια σπουδαία συμβολή στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εργάζονται με τις δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής YPG για να αποσυρθούν σε περιοχή εντός 32 χλμ στη συριακή επικράτεια.


Η είδηση για την κατάπαυση του πυρός και το πάγωμα της στρατιωτικής επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης», για 120 ώρες, έσκασε σαν βόμβα, ενώ εντύπωση προκάλεσαν τα tweet του Αμερικανού προέδρου, στα οποία χαρακτηρίζει ηγέτη τον Ερντογάν ύστερα από σειρά λεκτικών πυρών σε βάρος του. 

Την εκεχειρία αποδέχεται και ο στρατιωτικός διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Άμπντι.

Ερντογάν: Θα σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές όταν νικήσουμε την τρομοκρατία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ανάρτηση στο Twitter δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι κοινές προσπάθειες με τις ΗΠΑ θα προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα μετά τη συμφωνία Άγκυρας και Ουάσινγκτον για παύση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

«Κύριε πρόεδρε, πολλές περισσότερες ζωές θα σωθούν όταν νικήσουμε την τρομοκρατία, που είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Ερντογάν, αφήνοντας αιχμές για τους Κούρδους και απαντώντας σε ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

«Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η κοινή προσπάθεια θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.


Τσαβούσογλου: Πήραμε αυτό που θέλαμε

Σε πανηγυρικό τόνο κινήθηκε η πρώτη δήλωση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση Πενς για ολιγοήμερη εκεχειρία στη Συρία.

«Το πάγωμα της τουρκικής επιχείρησης στην Συρία δεν είναι κατάπαυση πυρός, διότι κατάπαυση πυρός μπορεί να συμφωνηθεί μόνο μεταξύ δύο νόμιμων πλευρών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χρησιμοποιώντας και πάλι σκληρή γλώσσα για τους Κούρδους.


Tραμπ: Πιθανή η επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, είναι ηγέτης

Μιλωντας για την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία, ο Ντόναλντ Τραμπ απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον ευχαρίστησε λέγοντας ότι θα σωθούν εκατομμύρια ζωές.
Στη συνέχεια ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι μια επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο είναι πολύ πιθανή.

«Μπορώ να πω ότι θα έρθει. Έκανε κάτι τρομερό. Είναι ηγέτης», συμπλήρωσε ύστερα από τον πόλεμο δηλώσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες και τις απειλές του πλανητάρχη περί καταστροφής της οικονομίας της Τουρκίας. 


«Αυτή είναι μια σπουδαία ημέρα για τον πολιτισμό. Είμαι υπερήφανος που οι ΗΠΑ, υπό την καθοδήγησή μου, θα ακολουθήσουν μια αναγκαία, αλλά με έναν τρόπο αντισυμβατική, πορεία. Καταβάλλονται επί χρόνια προσπάθειες για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν. Συγχαρητήρια σε όλους», έγραψε ακόμη στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.


Χρειάστηκε λίγη «σκληρή» αγάπη για να καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα, σχολίασε - μεταξύ άλλων - σε ένα ακόμη tweet ο Τραμπ.


Η είδηση της πενθήμερης ανακωχής κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ φιλοξενείται στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων μέσων ενημέρωσης διεθνώς.Οι Κούρδοι αποχωρούν

Ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας

Μάλιστα, ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Άγκυρα πέτυχε «ακριβώς ό,τι ήθελε» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Αν εφαρμοστεί τουρκο-αμερικανική συμφωνία, η Άγκυρα θα πετύχει όλους τους βασικούς της στόχους, τους οποίους είχε ανακοινώσει όταν ξεκίνησε την στρατιωτική της επέμβαση πριν από οκτώ ημέρες. Θα ελέγχει μια λωρίδα τουλάχιστον 30 χλμ βάθους στη Συρία, με τους κούρδους της πολιτοφυλακής YPG να είναι υποχρεωμένοι να αποσυρθούν.

Επίσης, ο τουρκικός στρατός θα έχει τον κύριο έλεγχο στην «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ΗΠΑ και Τουρκίας.

Οι Κούρδοι μαχητές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον βαρύ οπλισμό τους και οι στρατιωτικές τους θέσεις θα καταστραφούν, ξεκαθάρισε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας επίσης πως δεν δόθηκαν εγγυήσεις κατά την διάρκεια των συνομιλιών για την μεθοριακή συριακή πόλη Κομπάνι.

Ο Πενς τόνισε πως η Ουάσινγκτον βρίσκεται ήδη σε επαφή με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που συμφώνησαν να αποχωρήσουν και πως ήδη αποσύρουν τις δυνάμεις τους.


Την ώρα που ο Τραμπ ευχαριστούσε τον Ερντογάν, γερουσιαστές έφερναν νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Άγκυρα


Δεν έχουν τέλος οι αμερικανικές παλινωδίες αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη Συρία.

Την ώρα που γινόταν γνωστή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και ο Ντόναλντ Τραμπ ευχαριστούσε, μέσω Twitter, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωναν νομοσχέδιο για ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την εισβολή.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει Τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη και από τα δύο κόμματα.

Νεκροί 224 Κούρδοι μαχητές και 183 αντάρτες


Ύστερα από οκτώ ημέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο.

Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των «τρομοκρατών» των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που «εξουδετερώθηκαν» έπειτα την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Με τον όρο «εξουδετέρωση» οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω «τρομοκράτες» είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (80)

αψογο το νεο βιντεο

απαντηση σε επιδοξους λιποτακτες του αγωγη στο youtube

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ

"Στημένη" από ΗΠΑ-Ρωσία υπέρ της Τουρκίας και Συρίας η όλη ιστορία. Όσον αφορά τους Κούρδους είναι πάλι χαμένοι αφού τους αναγκάζουν να αφοπλιστούν και να παραιτηθούν από κάθε σκέψη αυτονομίας.

Last

Λογοκρισία τύπου ερντογάν , τελικά .

Mobbydick

Είμαστε η μόνη χώρα που η βασιλεύουσα είναι υπό κατοχή. Η μόνη. Κάτι πήγε να γίνει το '20 με αξιόμαχο στρατό αλλά οι Ρώσοι κυρίως μας κράτησαν μακριά απο την Πόλη και εξόπλισαν τον τότε Σουλτάνο αφού ντίλαραν μαζί του. Ακολούθησε η σφαγή και εκδιωξη του Ελληνισμου. Τι δεν καταλαβαίνουμε επιτέλους, δεν πρόδωσαν τότε τους συμμάχους τους στον α'παγκόσμιο? Έτσι και τώρα και πάντα.

ZZ

Προς (Mobbydick 18/10/2019, 05:27 ) . Εσύ την ιστορία διαβάζεις όπως σε βολεύει ?Καταρχάς δεν ήταν Ρώσσοι αλλά υπήκοοι της Ρωσσικής Αυτοκρατορίας αυτοί που βοήθησαν τους Τούρκους , ήταν Σοβιετικοί που το 85% αυτών ήταν Εβραϊκής καταγωγής ,δεύτερο αφού η Ελλάδα κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια είχε εξασφαλίσει την κυριαρχία της εκεί , ΑΛΛΑ εμείς ως Έλληνες μπλαμλπαδες ακλουθήσαμε την προτροπή Άγγλων, Γάλλων , να κατακτήσουμε και την Άγκυρα , εκεί εμείς δεν είχαμε καμία δουλεία , η εσωτερικές έριδες σε συνάρτηση την Ελληνική τσιγγουνιά και βλακεία μας οδήγησαν στην καταστροφή , όποτε μη κατηγορείς τους Ρώσσους ως αυτουργούς της δικής μας μ@λ@κί@ς . Αντί να ξενυχτάς σε καφενεία διάβασε ιστορία .

Παύλος

Δεν στέκει το όλο πράγμα. Θα παραχωρήσουν Κούρδοι, Σύριοι και Ρώσοι 30 χλμ υπο τον έλεγχο της Τουρκίας η οποία μόλις είχε αρχήσει να τρώει φάπες απο Κούρδους και Σύρους? Η μήπως θα το κάνουν οι γελοιοποιημένες ΗΠΑ που δεν έχουν κανέναν λόγο πλέον στην περιοχή? Θα έχει ενδιαφέρον πάντως!

Αναλυτής

Η ρίζα του προβλήματος με τους Τούρκους ειναι η αυξηση του πληθυσμού τους. Δειτε γραφήματα πώς μεταβλήθηκε ο πληθυσμός τους τα τελευταία 50 χρονια και πώς της Ελλαδας. Με τέτοια ραγδαία αύξηση εργατικών χεριών και στρατιωτών, έχουν γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατος του ΝΑΤΟ πίσω απο την Αμερική και η 13η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Για να κρατήσουν όλο αυτό το μπουλούκι, εκ των πραγμάτων πρέπει να κυβερνούν εθνικιστικά και φασιστικά, αλλιως θα διαμεληθούν. Με τσαμπουκάδες και επεκτατισμούς αφιονίζεται το πλήθος. Ό,τι κατάφεραν οι καημένοι οι προγόνοι μας με θυσίες, δυστυχώς θα εξαφανιστούν αφού ο πληθυσμος της Ελλάδας μειώνεται.

αλεξ

φυσικα και κερδισε η τοτρκια,διωχνει ουσιαστικα τους κουρδου; μακευα απο τα συνορα της,και ανατρεπει τα σχεδια του ισραηλ στην περιοχη..επισης,η τουρκια πιεζεται πολυ με το προσφυγικο,φιλοξενει τοσα χρονια 4 εκατομμυρια συριους,αυτους λοιπον θελει να εγκαταστησει σε αυτη τη ζωνη,και πολυ καλα κανει,αφου η ευρωπη θελει απλα να τους φορτωσει στην τουρκια..ετσι λοιπον η περιοχη μετατρεπεται απο αμιγως κουρδικη σε συριακη-αραβικη ως προς την εθνοσυνθεση,με φιλοτουρκικα αισθηματα των νεων κατοικων,που θα λειτουργουν κατι σαν προστατες των τουκικων συνορων απεναντι στα κουρδοισραηλινα σχεδια για αλλαγη χαρτη της περιοχης..μιλαμε για τρομερη τουρκικη διπλωματια!!οι ελληνες που δεν ξερου καν που πεφτει η συρια στο χαρτι,ας κλαψουν τη μοιτα τους για αλλη μια φορα!!

τακης ο χαλκιδεος

απολυτος αρχοντας ο σουλτανος, με το ετσι θελω αλλαζουμε τα συνορα, οταν μεθαυριο γινει και με μας να δω τι θα κανουν οι χαζογιδες που ετρεχαν να παρουν αυτογραφο απο τον τουρκαλα.

Κώστας

Μεγάλο κέρδος για την Τουρκία. Τα κατάφερε πάλι ο Σουλτάνος.

joe formaggio

αυτό που βλεπω στις αναλύσεις εδώ είναι πως κάποιος λέει ότι ο ερντογαν κέρδισε και είναι ηγέτης ...όπως λέει ο τραμπ και άλλοι πως οι Τούρκοι είναι χώμα... βασικά το θέμα είναι 1 οι Τούρκοι έχασαν τον πόλεμο στην Σύρία Ρώσοι Σύριοι και κουρδοι θα μείνουν στα μέρη τους και θα προλάβουν κιόλας να ανασυνταχθούν ....κανένας δεν κάνει εκεχειρία εάν δεν τα βρίσκει σκούρα και στην προκειμένη περίπτωση σκούρα τα βρήκε η Τουρκία . αυτό είναι το ρεζουμε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης