«Πόλεμος» στην Ιταλία για το ωράριο των καταστημάτων των μεταναστών

salvy

Το μέτρο που προτείνει ο Ματέο Σαλβίνι ώστε τα καταστήματα αυτά να κλείνουν στις 21.00 έχουν επικρίνει πλείστοι πολιτικοί, φορείς και οργανώσεις, χαρακτηρίζοντάς το «ρατσιστικό» και «φορέα διακρίσεων»

Με μία απ’ευθείας επικοινωνία του μέσω Facebook από το μέγαρο του Βιμινάλε, έδρα του υπουργείου Εσωτερικών, ο αρμόδιος υπουργός και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι πρόσφατα εξήγγειλε την πρόθεσή του να εντάξει μία τροποποίηση στο διάταγμα για την δημόσια ασφάλεια, που να επιβάλει τον περιορισμό, έως τις 21.00 το βράδυ, της λειτουργίας των καταστημάτων με προϊόντα, ή άλλες υπηρεσίες, που λειτουργούν και διευθύνουν ξένες εθνικές ομάδες.

Το μέτρο έχουν επικρίνει πλείστοι πολιτικοί, φορείς και οργανώσεις, χαρακτηρίζοντάς το «ρατσιστικό» και «φορέα διακρίσεων». Πέραν όμως της ηθικής διάστασης του θέματος, οι περιορισμοί στη λειτουργία των μίνι-μάρκετ και των άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων από αλλοεθνείς πλήττει οικονομικά όχι μόνον τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και την γενικώτερη οικονομία της Ιταλίας. Ιδίως όταν η αυξανόμενη επιχειρηματικότητα των μεταναστών συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας.

Το ίδρυμα Leone Moressa υπολόγισε πως οι επιχειρήσεις που λειτουργούν οι ξένοι μετανάστες συμβάλλουν στη δημιουργία του 6,9% της εθνικής προστιθέμενης αξίας, φθάνοντας τα 102 δισεκ. ευρώ. Και στη δημιουργία αυτού του πλούτου συμμετέχουν και τα μικρομάγαζα με εθνικά προϊόντα που πολλαπλασιάζονται στις μεγάλες και μικρότερες πόλεις της Ιταλίας, ιδίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

Βέβαια, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης επιμένει στο γεγονός ότι το μέτρο έχει στόχο μόνον όσα καταστήματα μετατρέπονται σε «σημεία συγκέντρωσης ναρκεμπόρων και ταραξιών, και τα οποία σχεδόν στο σύνολό τους διευθύνονται από ξένους πολίτες», υποστηρίζοντας πως απώτερος σκοπός του δεν είναι να βλάψει τις μη ιταλικές επιχειρήσεις. Μολαταύτα, οι ομοσπονδίες των σχετικών κατηγοριών αμέσως έλαβαν αποστάσεις από τις προθέσεις και τα επιχειρήματα του Σαλβίνι.

«Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται κανόνες που κάνουν διακρίσεις σε ορισμένους επιχειρηματίες εν σχέσει προς άλλους», σχολίασε ο Μάουρο Μπουσόνι, γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας μικρών επιχειρήσεων Confesercenti, εξηγώντας πως «όποιος διατηρεί μία εμπορική επιχείρηση έχει εξίσου δικαιώματα και υποχρεώσεις: το καθήκον να σέβεται τους κανονισμούς και το δικαίωμα της λειτουργίας των καταστημάτων, είτε αυτός είναι Ιταλός, είτε ξένος». Και από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας για την Προάσπιση του Καταναλωτή και του Φυσικού Περιβάλλοντος Codacons Κάρλο Ριέντσι ζήτησε να μη γίνονται «γενικεύσεις», εξηγώντας πως οι μικρές επιχειρήσεις «είναι χρήσιμες στον καταναλωτή ακόμη και για αγορές της τελευταίας στιγμής», καθώς πολλές από αυτές παραμένουν ανοικτές έως πιο αργά και πωλούν διάφορες κατηγορίες προϊόντων.

Μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων με ιδιοκτήτες ξένους και μετανάστες ανοίγουν διαρκώς, για να ανταποκριθούν σε μία όλο και πιο αυξανόμενη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών από τους καταναλωτές. Κι εξόν από την κάλυψη αυτής της ζήτησης, τα καταστήματα τούτα αντιπροσωπεύουν έναν μοχλό ανάπτυξης. Ένα κίνητρο που κάθε χρόνο μεγαλώνει: η προστιθέμενη αξία που παράγουν είναι μεγαλύτερη από το 2015, που είχε μετρηθεί στο 5,8%. Και η θετική τούτη τάση ενδέχεται να συνεχισθεί, καθόσον ο αριθμός των ιταλών επιχειρηματιών μειώνεται (-6,4%), ενώ ο αντίστοιχος των ξένων εκτοξεύεται (+16,3%). Σήμερα, το ποσοστό τούτο αντιστοιχεί σε 691.000 επιχειρηματίες δηλ. στο 9,2% του συνόλου των αριθμών τους.

Η εικόνα είναι ακόμη πιο εμφανής στη Λομβαρδία, με 150.000 ξένους επιχειρηματίες. Ακολουθεί το Λάτιο (82.000) και η Τοσκάνη, η Εμίλια Ρομανια και το Βένετο (πάνω από 60.000).

Εκτός αυτού, ο πόλεμος του Σαλβίνι στα εθνικά καταστήματα καταλήγει να πλήττει τους τομείς που περισσότερο από άλλους ενθαρρύνουν την επιχειρηματικότητα των ξένων: το εμπόριο και την εστίαση. Ο επικεφαλής της Λέγκας δικαιολογήθηκε πως το μέτρο στοχεύει στην καταπολέμηση των κακώς κειμένων, αλλά σε κάθε περίπτωση τα βέλη της πολιτικής του στρέφονται αποκλειστικά στα καταστήματα των ξένων.

Ακόμη και ο δήμαρχος του Μιλάνου Μπέπε Σάλα επενέβη στην πολεμική που έχει ξεσπάσει: «Κι εγώ ο ίδιος παλαιώτερα είχα θίξει το ζήτημα του κλεισίματος των εμπορικών καταστημάτων που πωλούν οινοπνευματώδη. Εάν αυτό πρέπει να γίνεται στις 21.00, ή τα μεσάνυχτα, ε! ας το συζητήσουμε. Όμως είμαι πέρα για πέρα αντίθετος στο γεγονός αυτό να ισχύει μόνον για τα μαγαζιά με εθνικά προϊόντα, γιατί αποτελεί μία διάκριση που δεν πρέπει να υπάρχει», τόνισε.

Η συμβολή των μεταναστών επιχειρηματιών στην ιταλική οικονομία όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα και την παραγωγή γίνεται ακόμη περισσότερο κατανοητή εάν την εξετάσουμε στο πλαίσιο της δημογραφικής κατάρρευσης που αντιμετωπίζει η Ιταλία. Ένα φαινόμενο που συνεπάγεται γήρανση του πληθυσμού και μείωση του ποσοστού του ενεργού εργατικά πληθυσμού, κάτι που θα φέρει σε δύσκολη θέση τα δημοσιονομικά της χώρας εντός των προσεχών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

Τακης

Εχει μια λογική ώστε να μην γίνει το ιδιο οπως εδω στην Ελλαδα που ο καθε αλλοδαπος εχει ανοιξει μαγαζια στις περιοχες που υπαρχει η πλειονοτητα και εχουν κλεισει ολοι οι Ελληνες. Ας εχουν ενα ωραριο και απο εκει και περα να δουλευουν μονο οι Ελληνικες επιχειρησεις. Λες και ειχαν ισοτητα στην χωρα τους και ψαχνουν σε μια αλλη χωρα που ηρθαν με το ετσι θελω και δεν τους λεει κανεις τπτ .

Σωστός ! Μπράβο του !

Αυτό το μέτρο πρέπει να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα, όπου βρίθει από Πακιστανικά και Μπαγκλαντεσιανά μικρομάγαζα που λειτουργούν 24/7, και κάνουν μεγάλη ζημιά στους άλλους μαγαζάτορες. Επίσης, αυτά τα "μπακάλικα" φοροδιαφεύγουν ασύστολα (δεν κόβουν αποδείξεις), τα προϊόντα τους είναι συνήθως προϊόντα εκτός Ελλάδας (άγνωστο πως έχουν εισαχθεί κι αν είναι υγειονομικά επιτρπετά κι ελεγμένα), όπως και προϊόντα προσφορών από τα δικά μας super-markets, που τα πουλάνε μετά πανάρκιβα αισχροκερδώντας, και τα κέρδη τους τα φυγαδεύουν στο εξωτερικό. Επίσης, στα "μπακάλικα" αυτά δεν απασχολούνται Έλληνες υπάλληλοι, ούτε καν "υπάλληλοι (μαύρη εργασία), δεν μιλούν Ελληνικά κι ούτε εξυπηρετούν Έλληνες (δηλαδή δείχνουν και ρατσισμό από πάνω μέσα στη χώρα σου), που τους αποδιωχνουν κιόλας. Και μην ξεχνάμε ότι οι Πακιστανοί είναι "αδελφοποιημένοι" με τους Τούρκους, κι άρα έχουμε τον "εχθρό εντός των τειχών". Ένα καλό μέτρο θα ήταν να διωχθούν όλοι οι Πακιστανοί από Ελλάδα και στη θέση τους να έρθουν Ινδοί, που έχουν σε κάθε περίπτωση μία κουλτούρα κι έναν πολιτισμό αιώνων σαν το δικό μας, όπου σέβονταν και σέβονται πάντα την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ναι μεν αλλα...

Oi Ινδοι ομωs δεν σεβονται τιs γυναικεs. Και στην Ινδια γεννανε μεχρι και οι 70χρονεs...αν δεν χωρανε στην ιδια τουs τη χωρα - αφου θελουν να πανε σε αλλεs χωρεs- γιατι γεννανε σαν να μην υπαρχει αυριο ? Δεν ειδα κανεναν Ελληνα να κανει 5 η 10 παιδια μεσα στην κριση. Ένα και με το ζορι.

93% ... έτσι βεντούζα, βεντούζα

Πoλύ σωστό μέτρo!

Πιτσα

Γενικότερα και παλαιότερα γράφονται με ο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wedding-1

Κόρη του πρώτου εξαδέλφου της βασίλισσας Ελισάβετ και εγγονή της πριγκίπισσας Μαρίνας της Ελλάδας - Το «παρών» στο γάμο έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ αλλά και ο πρίγκιπας Χάρι χωρίς τη Μέγκαν Μαρκλ

000_1GM502

«Οι πολιτικοί που είναι διαθέσιμοι προς πώλησιν διαδραματίζουν ρόλο και οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε με αποφασιστικό τρόπο» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος σχολιάζοντας το σκάνδαλο στην Αυστρία

18
21131846

Στον απόηχο των αποκαλύψεων για τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του - Ο πρόεδρος της Αυστρίας έχει την εξουσία διορισμού υπουργών αλλά και διάλυσης της κυβέρνησης

14
erdo0

Σε μήνυμά του -στη θλιβερή επέτειο των 100 ετών από τη σφαγή των Ποντίων- ο «Σουλτάνος» ανέφερε ότι  η 19η Μαΐου αποτελεί το πρώτο βήμα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία  της Τουρκίας - Και περίεργο δημοσίευμα για παρενόχληση τουρκικής κορβέτας από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

55