Τουσκ: Κοινή βούληση ΕΕ-Βρετανίας η ελαχιστοποίηση των συνεπειών του Brexit

tusk

Εφικτός ο στόχος ενός συμβιβασμού για την έξοδο της Βρετανίας για το καλό όλων, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - «Εκπληκτικά σκληρές» και «ασυμβίβαστες» οι προτάσεις και η στάση της Βρετανίας πριν τη διάσκεψη στο Σάλτσμπουργκ

Την κοινή βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες που θα επιφέρει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη των 28 (Brexit), εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγες ώρες μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζας Μέι, περί πιθανής εξόδου άνευ συμφωνίας με τις Βρυξέλλες.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα και να ρίξει τους τόνους, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι στόχος όλων είναι να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι κίνδυνοι και οι συνέπειες του Brexit. Ανέφερε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει και εμπιστεύεται τον κύριο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ειδικότερα στα θέματα της ενιαίας αγοράς και την ιρλανδική ασφάλεια, δεν παρέλειψε ωστόσο, να σημειώσει ότι η στάση της Βρετανίας και οι προτάσεις της πριν την άτυπη διάσκεψη κορυφής στο Σάλτμπουργκ, ήταν «εκπληκτικά σκληρές» και «ασυμβίβαστες»

Στον επίλογο της δήλωσής του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε την πεποίθησή του ότι ο στόχος ενός συμβιβασμού είναι εφικτός και τόνισε πως παραμένει φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και θαυμαστής της Τερέζας Μέι.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ηγέτες της σέβονται πλήρως την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ. Από την αρχή των διαπραγματεύσεων έχουμε επικεντρωθεί στην εξεύρεση συμφωνίας που θα ελαχιστοποιήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την Brexit. Επίσης σημαντικό για εμάς είναι να δημιουργήσουμε στο μέλλον τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μελετήσαμε τις προτάσεις του Checkers (Βρετανικής πρωθυπουργίας) με κάθε σοβαρότητα. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης μας ήταν γνωστά στην βρετανική πλευρά σε κάθε λεπτομέρεια για πολλές εβδομάδες. Μετά από εντατικές διαβουλεύσεις με τα κράτη μέλη, αποφασίσαμε ότι για το καλό των διαπραγματεύσεων και από σεβασμό των προσπαθειών της πρωθυπουργού Μέι, θα αντιμετωπίσουμε το σχέδιο της βρετανικής πρωθυπουργίας ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στο Σάλτσμπουργκ, πριν από τη συνάντησή μου είπα σε δημόσια δήλωση: «Θα ήθελα να τονίσω ότι ορισμένες από τις προτάσεις της πρωθυπουργού Μέι δείχνουν μια θετική εξέλιξη στην προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και μια βούληση να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της Brexit. Με αυτό εννοώ, μεταξύ άλλων, την ετοιμότητα να συνεργαστούμε στενά στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. Σε άλλα θέματα, όπως το ιρλανδικό ζήτημα ή οι κανόνες οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να επαναδιατυπωθούν και να διεξαχθούν περαιτέρω διαπραγματεύσεις».

Η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως παρουσιάστηκε λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Σάλτσμπουργκ, ήταν εκπληκτικά σκληρή και στην πραγματικότητα ασυμβίβαστη. Η απάντηση των ηγετών της ΕΕ των 27 ήταν να επαναλάβουμε την εμπιστοσύνη μας στον βασικό διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και να επαναλάβουμε τη θέση μας σχετικά με την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και την ιρλανδική ασφάλεια. Ενώ κατανοώ τη λογική των διαπραγματεύσεων, παραμένω πεπεισμένος ότι εξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός, καλός για όλους. Λέω αυτά τα λόγια ως στενός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και ένας πραγματικός θαυμαστής της Τερέζα Μέι».

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stena-1

Ταχύπλοα, ελικόπτερα και κομάντο συμμετέχουν στην επιχείρηση - Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Ιράν-Βρετανίας - Την οξεία απογοήτευσή του εξέφρασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ μετά τη συνομιλία του με τον Ιρανό ομόλογό του

stena_impero_2

«Η αντίδρασή μας θα εξεταστεί αλλά θα είναι ισχυρή», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ - Την ίδια στιγμή το Ιράν υποστηρίζει ότι το βρετανικό τάνκερ είναι αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, στο νότιο Ιράν

6