Συρία: Ο ΟΗΕ έστειλε την πρώτη ανθρωπιστική αποστολή στη Ράκα μετά την ανακατάληψή της

un-humanitarian-aid-syria

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στη Ράκα αφότου οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκδιώχθηκαν από την πόλη με τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι διεξήγαγαν την πρώτη τους ανθρωπιστική αποστολή στη Ράκα, μέχρι πρότινος προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία, προειδοποιώντας πως εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι για τους πρώην κατοίκους της που σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πόλη.

Στη Ράκα, από την οποία οι τζιχαντιστές εκδιώχθηκαν τον Οκτώβριο, συνεχίζουν να βρίσκονται διάσπαρτοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τόνισε μιλώντας στον Τύπο ο Γιαν Έγκελαντ, ο επικεφαλής της ομάδας που είναι επιφορτισμένη με το ανθρωπιστικό έργο του ΟΗΕ στη Συρία.

«Τα σπίτια είναι γεμάτα βόμβες (και) χειροβομβίδες. Παιδιά συνεχίζουν να ακρωτηριάζονται και να σκοτώνονται», τόνισε ο Έγκελαντ, ο οποίος έλαβε αναλυτική αναφορά για την αποστολή, η οποία διεξήχθη πολύ πρόσφατα.

Περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν επιστρέψει στη Ράκα αφότου οι τζιχαντιστές του ΙΚ εκδιώχθηκαν από την πόλη με τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γιαν Έγκελαντ, περίπου άλλοι τόσοι βρίσκονται κοντά στην πόλη και θέλουν να επιστρέψουν.

Στους κινδύνους που συνεπάγονται οι εκρηκτικοί μηχανισμοί προστίθεται η σχεδόν παντελής απουσία βασικών υπηρεσιών, όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι ιατρικές φροντίδες.

«Είναι απίστευτο το ότι έχουμε μια πόλη περίπου 100.000 ανθρώπων και καμιά δημόσια υπηρεσία», σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα αστυνομία, ούτε κράτος δικαίου», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων εναντίον του ΙΚ, η Ράκα έγινε θέατρο αναρίθμητων βομβαρδισμών από την αεροπορία του διεθνούς συνασπισμού, που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Ο Έγκελαντ σημείωσε ότι μπροστά στην έκταση των καταστροφών που αναφέρθηκε από τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής, εγείρεται το ερώτημα αν ήταν «απαραίτητο να καταστραφεί ολοκληρωτικά η πόλη για να απελευθερωθεί».

Αποστολές αρωγής μέχρι τώρα στη Ράκα μετά την απελευθέρωση της πόλης εκτελούν αποκλειστικά τοπικές οργανώσεις, αλλά ο Γιαν Έγκελαντ σημείωσε πως ο ΟΗΕ ελπίζει σύντομα να αρχίσει δικές του ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην πόλη.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

zz

Στον έβδομο χρόνο έχει μπει ο πόλεμος στην Συρία και ο ΟΗΕ τώρα ξύπνησε , ας είναι καλά η Ρωσσία που τούς ταΐζει .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

trinot-kanasa

Μπελάδες για τον πρωθυπουργό του Καναδά έναν μήνα πριν τις εκλογές στη χώρα - Η φωτογραφία που αποκάλυψε το TIME είχε τραβηχτεί το 2001 σε πάρτι του σχολείου στο οποίο δίδασκε τότε ο Τριντό

21602582

Αν οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε αντίποινα για την κατάρριψη του drone, το Ιράν ίσως να μην είχε πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, φάνηκε να λέει ο απολυμένος σύμβουλος ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου