ΕΕ: Παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία

ΕΕ: Παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία

Για έξι ακόμη μήνες έως 31 Ιουλίου 2018 - Η  ΕΕ εξαρτά την άρση των κυρώσεων από την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ

Παρέτεινε και επισήμως σήμερα η ΕΕ και για έξι μήνες, τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει εις βάρος της Ρωσίας για τη φερόμενη εμπλοκή της στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία που ξέσπασε πριν από 3,5 χρόνια.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παρέτεινε τις οικονομικές κυρώσεις που σκοπεύουν ειδικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας έως τις 31 Ιουλίου 2018», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση όπου εκφράζει λύπη που οι συμφωνίες του Μινσκ που υποτίθεται ότι θα εγκαθιστούσαν την κατάπαυση του πυρός «δεν έχουν ακόμη τεθεί σε πλήρη εφαρμογή».

Οι κυρώσεις αυτές, στις οποίες η Μόσχα απάντησε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτοδιατροφικά προϊόντα, πλήττουν ρωσικές τράπεζες, αμυντικές επιχειρήσεις και πετρελαϊκές εταιρίες και απαγορεύουν στους Ευρωπαίους να πραγματοποιούν οικονομικές επενδύσεις στη Ρωσία.

Αποφασίστηκαν το καλοκαίρι του 2014, στο απόγειο της ουκρανικής κρίσης, μερικούς μήνες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, την οποία ακολούθησε η επίθεση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δώσει το πράσινο φως για την παράταση των κυρώσεων αυτών κατά τη σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, υπενθυμίζοντας πως η ΕΕ εξαρτά την άρση των κυρώσεων από την πρόοδο στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Η σύγκρουση, η οποία αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, προκάλεσε περισσότερους από 10.000 θανάτους. «Είναι κρίσιμης σημασίας οι συμφωνίες του Μινσκ να εφαρμοστούν από όλα τα μέρη. Αναμένουμε ιδιαίτερα από τη Ρωσία να κάνει πλήρη και άμεση χρήση της επιρροής της στους αυτονομιστές προς αυτό τον σκοπό», επέμεινε σε μια ανακοίνωση εκπρόσωπος της ΕΕ.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους αυτονομιστές αντάρτες, κυρίως προμηθεύοντάς τους όπλα, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση και η κατάσταση ασφαλείας έχουν επιδεινωθεί απότομα στην ανατολική Ουκρανία, όπου είδαμε τον μεγαλύτερο αριθμό παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός από τον Φεβρουάριο του 2017, και απώλειες ανθρωπίνων ζωών και καταστροφές περιουσιών που πάνε μαζί», είπε η εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η τοποθέτηση ένοπλων δυνάμεων κοντά σε οικιστικές περιοχές, και τα πυρά από ή προς κρίσιμης σημασίας υποδομές δείχνουν μια πλήρη έλλειψη σεβασμού για τη ζωή των ανθρώπων», είπε, και κάλεσε σε «περισσότερη αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευθούν η παροχή νερού και οι ενεργειακές υποδομές».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποχώρησή του από ένα κοινό κέντρο επιτήρησης της εφαρμογής εύθραυστων καταπαύσεων του πυρός στη γραμμή του μετώπου, προκαλώντας φόβους στο Κίεβο για μια νέα επίθεση των αυτονομιστών. Την ίδια ημέρα, τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού σκοτώθηκαν στην περιοχή.

Η ΕΕ εξέφρασε λύπη για τις «σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και τη σταθεροποίηση της γραμμή επαφής» μετά τη ρωσική αποχώρηση.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Στυλιανός

Και χεστ@κε η ρωσική αρκούδα για τις κυρώσεις, τώρα μάλιστα που οικονομία της Ρωσίας τρέχει με 1,5% ανάπτυξη !!!

George

Η ΕΕ συνεχίζει να είναι εκτός τόπου και χρόνου!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

wg_LYXQm

Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ισχυρίζεται επίσης ότι οι διαβεβαίωσεις του Τραμπ πως δεν υπήρξε καμία αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του και της Ρωσίας είναι «με μια λέξη, ανοησίες»

Cavusoglu

«Μπορούμε να επιλύσουμε πολύ εύκολα τα θέματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά όχι με την τρέχουσα προσέγγιση», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε

bozdurana-balik-ekmek-bedava

«Στόχος μας είναι να ακουστεί η φωνή μας και να δείξουμε σε όλους την αντίδρασή μας» εξήγησε ο Τζελικέρ, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Κωνσταντινούπολη όπου οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν το γεύμα τους σε πλοιάριο

1