Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία μετά από περίπου δυόμισι χρόνια παρουσίας στη χώρα αυτή, την οποία ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος
Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι ένα θέμα που σχολιάζεται εκτενώς σε όλα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επισημαίνουν ότι οι πλέον μάχιμες οργανώσεις των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού Κράτους» συνετρίβησαν.
«Επιστρέφουμε στο σπίτι με την νίκη» είναι ο κεντρικός τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Rossiskaya Gazeta, η οποία απηχεί τα συναισθήματα του Κρεμλίνου, το οποίο θεωρεί ότι έφερε εις πέρας και μάλιστα με ελάχιστες ανθρώπινες απώλειες μια εξαιρετικά παρακινδυνευμένη για πολλούς στρατιωτική αποστολή στο εξωτερικό.
H οικονομική εφημερίδα Vedomosti, με τη σειρά της εκτιμά ότι παρότι οι επιχειρήσεις που πραγματοποιήσαν στη Συρία τόσο η Ρωσία όσο και η διεθνής συμμαχία, η δήλωση περί πλήρους συντριβής του «ισλαμικού Κράτους» είναι εσπευσμένη.
Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα τον Αλεξάντρ Σουμίλιν ο οποίος εκπροσωπεί το γνωστό Ινστιτούτο ΗΠΑ και Καναδά της ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος αναφερόμενος στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, όσον αφορά την συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», δηλώνει ότι «το ΙΚ δεν έχει εξαλειφθεί καθόλου, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει ως εστία» και πως «η ανακοίνωση του Πούτιν έχει μεγάλη σημασία, αποκλειστικά όσον αφορά το εκλογικό σώμα».
Από την πλευρά του ο πολιτειολόγος Γιεβγκένι Μίντσενκο, εκτιμά ότι η ανακοίνωση του Πούτιν για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία, σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την επικείμενη ετήσια συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο Ρώσος πρόεδρος στις 14 Δεκεμβρίου. Κατά την άποψή του μάλιστα το θέμα της νίκης στη Συρία είναι πολύ πιθανόν να αξιοποιηθεί και στην προεκλογική εκστρατεία του Πούτιν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, στην οποία θα εμφανισθεί ως νικητής και ως ο άνθρωπος ο οποίος κατάφερε να ανασυγκροτήσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.