Επίθεση στο Λονδίνο: Πώς ο χαμογελαστός έφηβος μεταμορφώθηκε σε πωρωμένο τζιχαντιστή

Επίθεση στο Λονδίνο: Πώς ο χαμογελαστός έφηβος μεταμορφώθηκε σε πωρωμένο τζιχαντιστή

Στη φωτογραφία-ντοκουμέντο των νεανικών του χρόνων ποζάρει ανέμελος με τη σχολική του ομάδα μπάσκετ - Δείτε το βίντεο σοκ στο οποίο παρασύρει τα θύματά του με το αμάξι του, 40 χρόνια αργότερα

Επίθεση στο Λονδίνο: Πώς ο χαμογελαστός έφηβος μεταμορφώθηκε σε πωρωμένο τζιχαντιστή
Στην πρώτη φωτογραφία του που βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά την σοκαριστική επίθεση της Τετάρτης, ο Καλίντ Μασούντ, ο τζιχαντιστής τρομοκράτης που σκόρπισε τον τρόμο στην καρδιά του Λονδίνου,
ποζάρει χαμογελαστός στην ηλικία των 15 ετών μαζί με την ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου του.

Τότε φυσικά, το όνομα του έφηβου που λάτρευε τον αθλητισμό δεν ονομαζόταν Καλίντ Μασούντ, αλλά Έιντριαν Ατζάο. Στη φωτογραφία ντοκουμέντο που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού τουρνουά με τη συμμετοχή σχολείων, ο νεαρός άνδρας δεν είχε ασπαστεί ακόμα το Ισλάμ ούτε είχε μυηθεί στον παρανοϊκό κόσμο του θρησκευτικού φανατισμού. 

Κλείσιμο
Αυτό θα συνέβαινε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο Έιντριαν Ατζάο θα κατέληγε στη φυλακή, όπου θα ξεκινούσε η αλληλουχία γεγονότων με την γνωστή τραγική κατάληξη: το μακελειό που σόκαρε την κοινή γνώμη, στοιχίζοντας τη ζωή σε τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας άλλα 50.

Ποιος ήταν ο Χαλίντ Μασούντ


Ο 52χρονος Καλίντ Μασούντ γεννήθηκε στο Ντάρτφορντ του Κεντ ανήμερα των Χριστουγέννων του 1964. Η μητέρα του, Τζάνετ, τον έφερε στον κόσμο σε ηλικία 17 ετών και τον βάφτισε Έιντριαν. Δύο χρόνια αργότερα η γυναίκα ξαναπαντρεύτηκε και ο γιος της πήρε το επώνυμο του πατριού του, Ατζάο.



Τα παιδικά χρόνια του Μασούντ ήταν αρκετά ήρεμα, αφού η οικογένειά του ήταν αρκετά ευκατάστατη και δεν του έλειπε τίποτα. Για τις επιδόσεις του στο σχολείο δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά πράγματα, πέρα από το γεγονός ότι αγαπούσε τον αθλητισμό, και συγκεκριμένα το μπάσκετ. Η αγάπη του για τα σπορ είναι κάτι που διατήρησε και στα μετέπειτα χρόνια της ζωής του, με ιδιαίτερη έμφαση στο μπόντι μπίλντινγκ. Ωστόσο μετά τα 18 του χρόνια είχε αρχίσει να αφιερώνει πολύ χρόνο και σε άλλες δραστηριότητες, πολύ πιο ανθυγιεινές και παράνομες.

Το ποινικό μητρώο του Μασούντ, ο οποίος χρησιμοποιούσε διάφορα ψευδώνυμα για τις παρανομίες του (συμπεριλαμβανομένου και του επωνύμου του βιολογικού του πατέρα, Ελμς) ξεκίνησε στα 18 του, με μια καταδίκη για βανδαλισμό.

«Ηταν παλιός γνωστός της αστυνομίας και το μητρώο του περιλαμβάνει πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων, για βίαιες επιθέσεις, κατοχή παράνομου οπλισμού και διατάραξη της δημόσιας τάξης», αναφέρει σημερινή δήλωση της αστυνομίας.

Παρά το γεγονός ότι είχε εξελιχθεί σε κακοποιό «καριέρας», ο Μασούντ κατάφερε να μείνει εκτός φυλακής μέχρι τα 35 του χρόνια. Όμως ένα βράδυ του 2000, έχοντας μεθύσει σε μια παμπ του ήσυχου χωριού του Σάσεξ όπου διέμενε με τα αδέρφια του, καυγάδισε με έναν άνδρα και του κομμάτιασε το πρόσωπο με ένα μαχαίρι. Σύμφωνα με όσα είχε υποστηρίξει τότε στο δικαστήριο, είχε διαπράξει το έγκλημα υπό ψυχολογική πίεση, αφού τόσο εκείνος όσο και οι δικοί του ένιωθαν αποκομμένοι από την μικρή βρετανική κοινότητα, όπου ο ρατσισμός ήταν έντονος.

Ο Μασούντ πέρασε δύο χρόνια στη φυλακή για το έγκλημά του. Πρόκειται για το διάστημα όπου οι βρετανικές Αρχές πιστεύουν ότι ο άνδρας ασπάστηκε το Ισλάμ και άρχισε να μυείται στον εξτρεμισμό από συγκρατούμενός του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές μέχρι στιγμής, αυτή ήταν η εποχή που ο άνδρας μπήκε στο ραντάρ της ΜΙ5, λόγω των σχέσεών του με γνωστούς τζιχαντιστές. Ωστόσο θεωρήθηκε ήσσονος σημασίας φιγούρα στους συγκεκριμένους κύκλους, γεγονός που εξηγεί γιατί η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έπαψε να τον παρακολουθεί μετά από ένα διάστημα.

Το 2004, ο Μασούντ παντρεύτηκε τη μουσουλμάνα σύζυγό του. Έκτοτε ζούσε με εκείνη και τα τρία παιδιά που απέκτησαν μια νομάδικη ζωή, μετακομίζοντας από περιοχή σε περιοχή, με τις παρανομίες του να αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Κατάφερναν ωστόσο να διατηρούν το προσωπείο μια φυσιολογικής οικογένειας, γεγονός που αποτυπώνεται στην έκπληξη των γειτόνων τους, οι οποίοι περιέγραψαν τον Μασούντ ως «φιλικό άνθρωπο» και «ευτυχισμένο οικογενειάρχη».



Καρέ - καρέ η φυγάδευση της Μέι μετά το χτύπημα του τζιχαντιστή



Η στιγμή που η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι φυγαδεύεται από το Κοινοβούλιο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η τρομοκρατική επίθεση από τον Χαλίντ Μασούντ αποτυπώνεται σε βίντεο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Sun». Μάλιστα σχολιάζει το γεγονός ότι η πρωθυπουργός μοιάζει να πηγαίνει προς στιγμήν σε λάθος κατεύθυνση έχοντας χάσει την ψυχραιμία της.

Η πρωθυπουργός με πολλά μέλη της προσωπικής της ασφάλειας φυγαδεύεται σε όχημα, μια ασημένια Jaguar, ενώ εικονίζεται και ένας άνδρας με πολιτικά που κρατά αυτόματο όπλο.



«Get in the car!» -μπείτε στο αυτοκίνητο-  ακούγεται να τη διατάζει μια φωνή στο βίντεο και η πρωθυπουργός μπαίνει τελικά σε ένα από τα οχήματα για να επιστρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αρχικά φαίνεται να μην ξέρει σε ποιο όχημα πρέπει να κατευθυνθεί δείχνοντας στασισμένη.

Η πρωθυπουργός Μέι ήταν η μόνη που πήρε άδεια να φύγει από το κτίριο του κοινοβουλίου. Οι υπόλοιποι βουλευτές αναγκάστηκαν να παραμείνουν επί ώρες στην αίθουσα καθώς υπήρξε διαταγή για αποκλεισμό του κτιρίου. 



Δείτε το βίντεο 




Την ίδια ώρα νέες φωτογραφίες από τη στιγμή που ο τζιχαντιστής τρομοκράτης Καλίντ Μασούντ πέφτει νεκρός από τους Άγγλους αστυνομικούς έξω από το κοινοβούλιο στο Λονδίνο, δημοσιεύει η Daily Mail. 



Δευτερόλεπτα πριν ο δράστης είχε μαχαιρώσει έως θανάτου τον 48χρονο αστυνομικό Κιθ Πάλμερ που είχε προσπαθήσει να τον σταματήσει, αν και άοπλος, ενώ νωρίτερα με το αυτοκίνητό του παρέσυρε και σκότωσε τρεις ακόμα πολίτες που βρίσκονταν στην γέφυρα του Ουέστμίνστερ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μασούντ πέρασε το τελευταίο βράδυ πριν την επίθεση σε ένα ξενοδοχείο στο Μπράιτον. Οι υπάλληλοι είπαν στην εφημερίδα πως ο άντρας ήταν ευγενέστατος, πλήρωσε με πιστωτική κάρτα και έφαγε κεμπάμπ, ενώ είπε πως την επόμενη ημέρα θα πήγαινε στο Λονδίνο.

Τρία από τα θύματα του Μασούντ: Μια ισπανίδα δασκάλα, ένας βρετανός αστυνομικός και ένας αμερικανός τουρίστας στο Λονδίνο. Αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε πως ένας 75χρονος άντρας υπέκυψε στα ταύματά του.



Βίντεο - Σοκ: Άνθρωποι κάτω από τις ρόδες του τζιχαντιστή (ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης