Τέσσερα ντοσιέ με στοιχεία έστειλε η Τουρκία στις ΗΠΑ ζητώντας την έκδοση του Γκιουλέν

Τέσσερα ντοσιέ με στοιχεία έστειλε η Τουρκία στις ΗΠΑ ζητώντας την έκδοση του Γκιουλέν

«Εσείς ζητήσατε αποδεικτικά για τους τρομοκράτες της 11ης Σεπτεμβρίου;», το μήνυμα του Γιλντιρίμ στην αμερικανική κυβέρνηση 

Τέσσερα ντοσιέ με στοιχεία έστειλε η Τουρκία στις ΗΠΑ ζητώντας την έκδοση του Γκιουλέν
Τέσσερις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Τουρκία απέστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ ζητώντας από την αμερικανική κυβέρνηση τη σύλληψη του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και την έκδοσή του στη γενέτειρά του.

Ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια, βρέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να τον «δείχνει» ως υποκινητή της επιχείρησης ανατροπής του.

Κλείσιμο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, σήμερα ανακοίνωσε πως η χώρα ζήτησε από τις ΗΠΑ τη σύλληψη του υπ’αριθμόν ένα εχθρού του προέδρου της Τουρκίας εξηγώντας, μάλιστα, πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι ο ιθύνων νους της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Έχουμε περισσότερα από αρκετά στοιχεία, περισσότερα απ' όσα θα μπορούσατε να ζητήσετε για τον Γκιουλέν. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε [ότι είναι υπεύθυνος για] την απόπειρα πραξικοπήματος, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η απόπειρα πραξικοπήματος διοργανώθηκε με τη βούληση και τις εντολές του», δήλωσε ο Μποζντάγκ σε δημοσιογράφους έξω από το κοινοβούλιο.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως εστάλησαν και τέσσερα ντοσιέ σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν.

«Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρός μας και ο εγώ καλέσαμε τις ΗΠΑ για την έκδοση του επικεφαλής τρομοκράτη (Γκιουλέν). Ο υπουργός Δικαιοσύνης έστειλε τα ντοσιέ. Τέσσερα ντοσιέ εστάλησαν», είπε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο Γιλντιρίμ, μάλιστα, τόνισε πως εφόσον ζητηθεί από τις ΗΠΑ θα σταλούν επιπλέον αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Μας λένε “παρουσιάστε μας στοιχεία”. Χρειάζεται κανείς οδηγίες όταν το χωριό φαίνεται; Θα παρουσιάσουμε περισσότερα στοιχεία από αυτά που θέλουν. Θέλω να ρωτήσω τους Αμερικανούς φίλους μου: “Ζητήσατε στοιχεία όταν θέλατε τρομοκράτες και όταν οι Δίδυμοι Πύργοι καταστράφηκαν στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου; Γιατί επιμένετε ζητώντας αποδεικτικά όταν η απόδειξη κατά της οργάνωσης FETO (του Γκιουλέν) είναι εμφανής, ενώ εσείς δεν ζητάτε στοιχεία για τον Μπιν Λάντεν;”», διερωτήθηκε.

Την ίδια ώρα, ο Γιλντιρίμ πρόσθεσε πως η οργάνωση του ιεροκήρυκα δεν είναι κατάλληλη για καμία χώρα.

«Ο Γκιουλέν δεν σας είναι χρήσιμος. Δεν έχει καμία χρησιμότητα ούτε για το Ισλάμ. Λυπάμαι αλλά αυτή η παράλληλη τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι κατάλληλο εργαλείο για καμία χώρα πλέον», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα εξουδετέρωνε την οργάνωση.

Όλα αυτά, έπειτα από τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος ζητούσε αποδεικτικά στοιχεία για την εμπλοκή του Γκιουλέν στην απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης