Είναι το Brexit η «μητέρα όλων των κρίσεων»;

Είναι το Brexit η «μητέρα όλων των κρίσεων»;

Φόβοι για μετάδοση στην Ευρώπη - Μαζεύουν υπογραφές στο Λονδίνο για παραμονή - Ετοιμη για δημοψήφισμα η Σκωτία - Υποβάθμιση από Moody's, «βουτιά» για χρηματαγορές και στερλίνα

Δύσκολους καιρούς για τη βρετανική οικονομία «έδειξε» η χθεσινή πρώτη μέρα του Brexit
που σημαδεύτηκε από τον πανικό στα χρηματιστήρια και την κατακόρυφη πτώση της στερλίνας.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών έχουν συμφωνήσει στη στήριξη της στερλίνας σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο. «Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο, παρότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί», λέει πηγή της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, εκτιμώντας ότι «και τα χρηματιστήρια θα συνέλθουν».

Η Moody's από την πλευρά της γύρισε σε αρνητικό το outlook της βρετανικής οικονομίας
, διατηρώντας ωστόσο το επίπεδο πιστοληπτικής ικανότητας Aa1, λόγω προβλεπόμενης "μακράς περιόδου αβεβαιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αρνητικές επιπτώσεις για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης της χώρας" από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Η ΕΕ ωστόσο έχει να ασχοληθεί άμεσα και με έναν άλλο κίνδυνο, αυτόν της «μετάδοσης». Στη Γαλλία πραγματοποιούνται το 2017 προεδρικές εκλογές ενώ στην Ολλανδία το 2018 βουλευτικές. Και στις δυο χώρες τα στρατόπεδα των ευρωσκεπτικιστών και δεξιών λαϊκιστών έχουν διαμηνύσει ότι επιθυμούν επίσης τη διενέργεια δημοψηφισμάτων στις χώρες τους.
Βέβαιο είναι ότι αυτά θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και κόπο και θα δοκιμάσουν τις αντοχές της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Υπάλληλος της Κομισιόν έκανε χθες το πρωί λόγο για «την μητέρα όλων των κρίσεων».

Στο Λονδίνο επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς κατά χιλιάδες σπεύδουν να υπογράψουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο σε αντίθεση με την υπόλοιπη Βρετανία ψήφισε REMAIN. 

Το ίδιο έκανε και η Σκωτία, στην οποία επίσης επικρατεί αναβρασμός
. Οπως διαμήνυσε η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον η επιλογή της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία βρίσκεται «στο τραπέζι». Δημοψήφισμα για ένωση με την Ιρλανδία σκέφτονται και στην Ιρλανδία.

Τι θα συμβεί με τη Βρετανία από εδώ και πέρα;

 
Οσον αφορά το τυπικό κομμάτι της διαδικασίας, αναμένεται η Μεγάλη Βρετανία να υποβάλλει επίσημα γραπτό αίτημα αποχώρησης από την ΕΕ. Παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, καθώς το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να αναθέσει λοιπόν στον πρωθυπουργό να υποβάλει το σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες. Μετά την προαναγγελία της παραίτησης του Ντέιβιντ Κάμερον, το έργο αυτό θα πρέπει να αναλάβει ο διάδοχός του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη δηλαδή, θα αναθέσουν στην Κομισιόν να διαπραγματευτεί μια συμφωνία εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας που θα ορίζει με σαφήνεια όλα τα επιμέρους ζητήματα. Για τη διαδικασία αυτή η Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει ένα διάστημα δυο ετών. Αυτή ενδέχεται να επιταχυνθεί όμως, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο καθώς θα πρέπει να επανεξεταστούν χιλιάδες νομικές διατάξεις και οικονομικές προϋποθέσεις και όροι. Ακολούθως η συμφωνία εξόδου θα πρέπει να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και φυσικά την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και το καθεστώς που αφορά το δικαίωμα παραμονής των ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και αντιστρόφως.

Ταυτόχρονα ή ίσως μετά τη συμφωνία εξόδου θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις των δυο πλευρών. Θεωρητικά θα μπορούσε να προκύψει μια συμφωνία εταιρικής σχέσης που θα προβλέπει ένα απαλλαγμένο από δασμούς εμπόριο. Ένα πιθανό σενάριο είναι επίσης η προσχώρηση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου EFTA, στην οποία εκπροσωπούνται σήμερα η Νορβηγία, η Ελβετία, το Λιχτενστάιν και η Ισλανδία. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων, η προετοιμασία μιας τέτοιας συμφωνίας θα απαιτούσε πολλά χρόνια. Στη συνέχεια θα έπρεπε να επικυρωθεί από τις χώρες μέλη. Μόνον για αυτή την διαδικασία επικύρωσης προβλέπονται δύο χρόνια.
Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και το καθεστώς των βρετανών υπαλλήλων στις Βρυξέλλες. Θεωρητικά μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στη βελγική πρωτεύουσα αφού απολαμβάνουν καθεστώς μονίμων. Η Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να καταβάλλει και τις συντάξεις των ευρωπαίων υπαλλήλων της. Το ίδιο διάστημα και μέχρι την οριστική έξοδο της Βρετανίας, οι 73 ευρωβουλευτές της θα μπορούν να συνεχίσουν να μετέχουν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δικαίωμα ψήφου. «Θα βρεθεί ένας λογικός διακανονισμός», εκτιμούν κοινοτικοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (81)

Αγυριγο κεφαλι

Ειναι σαφες. Οι ΦΑΣΙΣΤΟ-ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ, επιθυμουν να διαιρεθει η ΕΕ και η Ευρωπη, προκειμενου μετα να επικρατησουν οι κρισεις και οι ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΙ παρομοιοι εκεινων του τελους του του 19ου αιωνα και των αρχων του 20ου, ωστε να ΜΗΝ συνεχιστει η 70ετης ΕΙΡΗΝΗ, αλλα να οδηγηθουμε σε ...Τριτο Παγκοσμιο Πολεμο!.. Τα ατομα αυτα, (δηλ.οι ΦΑΣΙΣΤΟ-ΝΑΖΗΔΕΣ) ειναι ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ!..( Δεν σας εχω προειδοποιησει περι του ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ τουτου εδω και χρονια;).

Ελευθεροι λαοι

Ε ναι την Γιουκοσλαβια την βομβαρδισε και τη διαμελησε ο φουφουτος κι οχι η αγαπημενη σου Ε.Ε με πρωταγωνιστη τη Γερμανια.Οι μονες κρισεις που υπαρχουν προερχονται απ τη νεοφιλελευθερη ολοκληρωτικη πολιτικη αυτου του μορφωματος των τραπεζων και των ολιγαρχων.Μην γραφεις για ψυχασθενεις ομως γιατι το αντικειμενο το κατεχεις χρονια απ οτι φαινεται.

Αγυριγο κεφαλι

Ο ΦΑΣΙΣΤΟ-Ελληναρας αποκατω αποκαλει την ΕΕ, που τουφτιαξε με λεφτα ΤΗΣ τοσα ΕΡΓΑ στη Χωρα, ..."χαμαιτυπειο"!..Τι να πει κανεις; Εχω πει, οτι επειδη κυκλοφορουν πολλοι ΓΑΙΔΑΡΟΙ αναμεσα μας, θα επρεπε ειδικα σε αυτην εδω την Χωρα, η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ κα τιμωρειται ως βαρυτατο κακουργημα με πολυετη καθειρξη!..

χαχαχαχα

Σιγα ρε γερμανοσεριφη που θα κοψεις και κλησεις.Τσιμπα ενα λουκανικο Αγγλιας για προθερμανση τωρα κι ερχονται κι οι μπυρες..........

προς κούφιο κεφάλι

Η ΕΕ δεν συνετέθη για να μη γίνει και πάλι πόλεμος αλλά για να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

GREXIT

Δημοψηφισμα και στην Ελλαδα αμεσα!

Για γέλια

Δημοψήφισμα κι εδώ! νομισματική ένωση με τη Βόρεια Κορέα και τη Βενεζουέλα που ετοιμάζονται να μας στείλουν πακτωλό χρημάτων! και μάλιστα με επιτόκιο μικρότερο από το τοκογλυφικό 0,05% ετήσιο επιτόκιο που μας δανείζουν οι λαοί της Ευρώπης για να παίρνουν συντάξεις οι τεράστιες ορδές πρόωρων συνταξιούχων μας. Η φαντασία κι η αγραμματοσύνη στην εξουσία! εμπρός για πιο αυτιστικές πολιτικές! τουλάχιστον θα γελάμε με την αυτοκαταστροφή μας!

Γιαννης

Η ΕΕ σαν ενωση κρεμεται απο το σκανδαλο Deutsche Bank ... Αν θελει η Αμερικη ανοιγει το κουτι της Πανδωρας( 81 τρις ευρω, εαν χτυπησει εκει) για την ΕΕ και η αποφαση της Μ.Βρετανιας αποδεικνυεται σωτηρια ... τα παιχνιδια ειναι ακομα πολλα.

κάτοικος Λονδίνου

Ούτε δημοψήφισμα για το Λονδίνο θα γίνει, ούτε σε Σκωτία και Ιρλανδία. Απλά τους ήρθε απότομα χθες το Brexit. Ποιοι θα ψηφίσουν για το Λονδίνο; Οι hipsters και οι κακομαθημένοι Έλληνες φοιτητές; Και το 40%+ Λονδρέζων που ψήφισαν Brexit τι θα γίνει; Θα τους δίωξει ο Φούλης από το Ψυχικό;

ΕΚ

Αν δεν κάνω λάθος το δημοψήφισμα είχε ανακοινωθεί πριν 2ή3 χρόνια. Εάν η Ε.Ε. δεν είχε υπολογίσει πως όσος πιθανότητες είχε η παραμονή τις ίδιες είχε και η έξοδος ,σημαίνει πώς όλοι αυτοί είναι άχρηστοι έως επικίνδυνοι.Είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν προβλέψεις για μία αρνητική εξέλιξη.Στην Αγγλία η περιρρέουσα ατμόσφαιρα υποδείκνυε την έξοδο,ήλπιζαν όμως για το αντίθετο.Τώρα σκορπίζουν τον πανικό σε όλον το πλανήτη και αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους οι κρατούντες στην ΕΕ ,τα βάζουν με έναν λαό που σεβόμενο την ιστορία του και έχοντας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του βροντοφώναξε ΤΕΛΟΣ & ΓΕΙΑ ΣΑΣ.

Η κυριαρχία των λαϊκιστών

Ο πανικός δεν είναι στην ΕΕ (και στις σοβαρές χώρες της με τους μορφωμένους και λογικούς ψηφοφόρους), αλλά στο ΗΒ που απειλείται να διασπαστεί εις τα εξ ων συνετέθη.... Οπότε οι λαϊκιστές επέβαλαν τη θέλησή τους παραπλανώντας τους πιο αμόρφωτους, οι χώρες τους υπέστησαν μόνο καταστροφές... ας δούμε και τα δικά μας... Ανδρέας Παπανδρέου, Κ.Καραμανλής-ανηψιός (με Παυλόπουλο), ΓΑΠ και λεφτά υπάρχουν, Τσίπρας-Βαρουφάκης... όλοι τους προκάλεσαν τεράστιες αυξήσεις των δανειακών αναγκών, του χρέους και της υποθήκευσης του εισοδήματος των επόμενων γενιών.

Abdul

Απιστοι Εγγλεζακια μπυροβιοι και φασίστες η Γη σας ανήκει στον Αλλαχ.κλειστα συνορα γιοκ. θα έρθουμε Αγγλία απο Λέσβο Μυτιλήνη ακόμα και με φουσκωτό.

Βεζουβιος

Να τελειωνουμε απ αυτο το χαμαιτυπειο που λεγεται Γερμανικη ενωση οσο το δυνατον γρηγοροτερα.Οι νεοταξιτες που θελουν να βαλουν ολους τους λαους στο μπλεντερ της παγκοσμιοποιησης ισοπεδωνοντας τις διαφορετικοτητες τους,υπεστησαν την πρωτη οδυνηρη ηττα κι επονται πολλες ακομα μεχρι το οριστικο ξεδοντιασμα τους.Οσο για τα αναλωσιμα σκυλια που γαυγιζουν(χρησιμοι ηλιθιοι)προφανως νοιωθουν τον κινδυνο που ερχεται για τ αφεντικα τους αλλα δεν ξερουν οτι οταν καταρρευσει αυτο το ολοκληρωτικο οικοδομημα τ αφεντικα τους δεν θα τα αναγνωριζουν μετα.

Κ/της

Λετε να ακριβυνει το πιτογυρο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

ΕΛΛΗΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ

Οι ''Αγγλικές παραδόσεις'' είναι σοδομισμός, αποιοκοκρατία, μπέκρα και μια κυράτσα που την έχει δει βασίλισσα. Κάνοντας δυο παγκόσμιους πολέμους απέδειξε οτι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΡΩΠΗ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

germany_koro_2

Ο 33χρονος ασθενής δεν είχε ταξιδεύσει στην Κίνα, αλλά επιμολύνθηκε από συνεργάτρια της εταιρείας στην οποία εργάζεται που είχε ταξιδεύσει από την Κίνα στην Ευρώπη - Ελέγχονται περίπου 40 άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή ο 33χρονος - Είναι η πρώτη επιμόλυνση που καταγράφεται εκτός Κίνας

erdogan_m87

Αίγυπτος και Αμπού Ντάμπι στηρίζουν τον «ψεύτη» Χαφτάρ, είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δημοσιογράφους - «Η κατάπαυση του πυρός εν γένει τηρείται στη Λιβύη, όμως σημειώνονται παραβιάσεις από εξτρεμιστές» τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσίας

koronaios-dyo-metra-arthro

Ο νέος ιός είναι πιο μεταδοτικός από το SARS, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο σε θέματα υγείας στην Κίνα - Πάνω από 4.500 τα κρούσματα, στους 106 οι θάνατοι - Ο 33χρονος Γερμανός που μολύνθηκε από τον ιό δεν είχε ταξιδεύσει στην Κίνα, είναι το πρώτο κρούσμα επιμόλυνσης σε ευρωπαϊκό έδαφος

5
Volkswagen_ID_Family

Ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Volkswagen Herbert Diess στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας έστειλε ένα μήνυμα στο Elon Musk: «Έρχομαι για την Tesla!»